De Amsterdamse beurs is vrijdag verdeeld gesloten, waarbij tegenvallende macro-economische data uit het Verenigd Koninkrijk in eerste instantie op het sentiment drukten, maar later juist deden opveren.

De AEX index sloot 0,3 procent hoger op 453,35 punten, de AMX verloor 0,3 procent op 625,05 punten en de AScX steeg 0,5 procent tot 775,41 punten.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow sprak van een enigszins matte dag, waarbij teleurstellende inkoopmanagersindex uit het Verenigd Koninkrijk grotendeels de richting van de markt bepaalde.

Uit de Britse data bleek dat de activiteit in de industrie en de dienstensector in juli is gekrompen, vanwege de onzekerheid in de nasleep van het Britse besluit uit de Europese Unie te stappen. “De data waren dusdanig dat je het Damrak in eerste instantie zag wegzakken, waarna het besef in de markt leek door te dringen dat de data mogelijk positief zouden kunnen zijn met het oog op een renteverlaging, waarna de markt weer licht opveerde”, aldus Smit.

“Ontstane twijfel over de voorgaande theorie leidde er uiteindelijk toe dat het Damrak een beetje in het niets is blijven hangen”, aldus Smit. “Ook uit de VS kwamen vandaag weinig impulsen.”

Het groeitempo van de Duitse economie nam in juli toe. De samengestelde inkoopmanagersindex steg van 54,4 in juni naar 55,3 in juli. Dit is het hoogste niveau in 7 maanden. De Franse dienstensector groeide in juli ook weer, terwijl de industrie bleef krimpen, hetgeen per saldo een pas op de plaats opleverde.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de Verenigde Staten in juli in een hoger tempo is gegroeid. De index kwam in juli uit op 52,9, versus 51,3 een maand eerder.

De komende handelsweek zal volgens de fondsmanager naast de gebruikelijke macro-publicaties, met name gedomineerd worden door een overvloed aan bedrijfsresultaten, zowel nationaal als internationaal.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam op 1,0972.

Olie werd goedkoper/duurder. September-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,5 procent op 44,09 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,6 procent inleverden tot 45,47 dollar.

Stijgers en dalers

Van de AEX fondsen was KPN met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger. ArcelorMittal steeg 1,6 procent, nadat UBS het koersdoel voor de staalreus verhoogde van 5,42 naar 5,80 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Zwitserse bank verwachten dat ArcelorMittal dit jaar, dankzij een hogere staalprijs, meer winst zal maken dan aanvankelijk voorzien.

De verzekeraars stonden vrijdag onder druk. Met een verlies van 1,6 procent was NN Group de sterkste daler. Sectorgenoot Aegon verloor 1,4 procent, nadat Jefferies het koersdoel voor de verzekeraar verlaagde van 4,80 naar 3,75 euro vanwege onder meer zorgen over het toekomstige dividendbeleid, maar desondanks het Houden advies handhaafde.

Boskalis leverde 0,3 procent in. Het maritieme concern ontving een opdracht van de Zweedse energiemaatschappij Vattenfall voor de aanleg van het windmolenpark Aberdeen Offshore Windfarm. Met de opdracht is 100 miljoen euro gemoeid.

Zwaargewicht Unilever steeg 0,1 procent, na een koersdoelverhoging door Berenberg. Berenberg verhoogde vrijdag in reactie op de halfjaarcijfers van Unilever en de bekendmaking van de overname van Dollar Shave Club het koersdoel voor Unilever van 46,00 naar 47,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Ook Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Unilever, naar 39,00 euro, maar hield het fonds wel op de verkooplijst.

Royal Dutch Shell, net als Unilever een indexzwaargewicht, verloor 0,3 procent.

In de Midkap daalde het volatiele OCI 2,9 procent, nadat het aandeel donderdag nog 8,7 procent steeg. BAM steeg 0,1 procent, nadat het concern meldde een opdracht binnengehaald te hebben voor de bouw van een brandweerkazerne in het Duitse Leverkusen. De bouwsom gedraag circa 40 miljoen euro.

Delta Lloyd, sectorgenoot van NN en Aegon, verloor 2,8 procent.

Van de kleinere fondsen steeg Accell Group 5,5 procent, na publicatie van de cijfers over de eerste helft van dit jaar waarin de fietsenfabrikant een hogere omzet en winst boekte. Daarmee was het concern het sterkst stijgende fonds in de AScX. Accell genoot vooral van betere verkopen van elektrische fietsen. Voor de tweede helft van dit jaar rekent de fietsenfabrikant erop dat een stijging van de omzet en resultaten zich ook daar zal doorzetten, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

Telegraaf Media Groep koerste 1,9 procent hoger, nadat het mediabedrijf liet weten de strategische samenwerking met Talpa door te zetten. Evenwel verlaagde NIBC Markets het advies voor TMG van Accumuleren naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 7,50 euro naar 4,25 euro. Voor NIBC is verreweg het meeste in het oog springende aspect van de strategische samenwerking de weggevallen investering door TMG van 27 miljoen euro. Van den Hooven schat in dat in ruil daarvoor TMG nu geen indirect belang van 15 procent in SBS krijgt, maar alleen een optie daarvoor houdt als Talpa een meerderheid in SBS verwerft.

Fagron verloor 4,0 procent. Een van de voormalige eigenaren van het in 2015 door Fagron overgenomen AnazaoHealth spant een rechtszaak aan tegen de magistrale bereider en enkele voormalige bestuurders als Ger van Jeveren en Jan Peeters. De voormalige eigenaar eist een schadevergoeding van “ergens” tussen de 10 miljoen en 20 miljoen dollar. Een woordvoerder van Fagron sluit niet uit dat meer grote voormalige aandeelhouders van AnazaoHealth zich bij de claim zullen aansluiten, maar stelde dat dit geen consequenties zal hebben voor de hoogte van de geëiste schadevergoeding.

Beursnieuweling Philips Lighting steeg 6,6 procent na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. KBC Securities noemde de cijfers flink beter dan verwacht, terwijl Jefferies was te spreken over de marges van het bedrijf.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam licht hoger, waarbij de Dow Jones index vlak noteerde, de S&P 500 index 0,2 procent won en de Nasdaq 0,3 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.