De Amsterdamse beurs is woensdag vlak tot licht hoger gesloten, waarbij de hoofdindex tussen lichte winsten en verliezen schommelde.

De AEX sloot vlak op 452,17 punten, de AMX won 0,3 procent tot 649,86 punten en de AScX steeg 0,2 procent tot 816,86 punten.

Het Damrak opende in eerste instantie lager, waarna de markt zich herstelde, maar tegen het einde van de handelsdag toch weer licht wegzakte. “De lagere olieprijs, vanwege een stijging van de voorraden ruwe olie in de VS, en de de lagere Amerikaanse beurzen zijn daar debet aan”, aldus beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus, eraan toevoegend dat tevens sprake was van winstnemingen.

In het algemeen was volgens de beleggingsadviseur, “zoals eigenlijk de hele week al het geval is”, sprake van een afwachtende houding van de markt in aanloop naar de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen vrijdag tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole. Springorum sprak van lage volumes en marktbewegingen zonder direct aanwijsbare redenen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de groei van de Duitse economie in het tweede kwartaal van 2016 even hard vertraagde als in een vorige raming naar voren kwam. Het Duitse bruto binnenlands product steeg in het tweede kwartaal met 0,4 procent op kwartaalbasis.

Vanuit Amerika kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag het nieuws dat de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten in juli zijn gedaald met 3,2 procent ten opzichte van juni tot een geannualiseerd aantal van 5,39 miljoen woningen.

Tot slot bleek uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in Amerika vorige week zijn gestegen met ruim 2,5 miljoen vaten. Ook de benzinevoorraden en voorraden stookolie stegen fractioneel. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen daalde naar 92,5 procent.

Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam 2,8 procent lager op 46,76 dollar en een oktober-future voor een vat Brent olie werd 2,1 procent goedkoper tot 48,87 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 0,5 procent lager op 1,1247, terwijl het Britse pond 0,3 procent steeg tot 1,3233.

Stijgers en dalers 

Van de AEX fondsen was Philips woensdag met een winst van 1,7 procent de sterkste stijger, gevolgd door ING en NN met winsten van 1,0 procent. ArcelorMittal was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler.

KPN sloot 1,1 procent lager. Bank of America Merrill Lynch verlaagde het koersdoel voor het telecombedrijf naar 3,80 van 3,91 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Frederic Boulan staat “slechts” 7 procent van de omzet van KPN bloot aan de voorgenomen fusie van de Nederlandse activiteiten tussen Vodafone en Liberty Global, beter bekend als Ziggo. “We hadden al een voorziene krimp van 20 procent in de relevante omzetstromen in de komende vier jaar uitstaan”, zei de analist.

Aegon daalde 0,3 procent, nadat Fitch Ratings de kredietwaardigheid verlaagde van A naar A- met een stabiele outlook. De kredietbeoordelaar wees op de aanhoudend zwakke winstgevendheid van de verzekeraar als reden voor de lagere kredietwaardigheid. De winstgevendheid bij Aegon staat volgens Fitch onder druk door prijsconcurrentie en lage rentetarieven in de belangrijkste markten van Aegon.

In de Midkap won Fugro 0,2 procent na het nieuws dat de bodemonderzoeker een opdracht heeft ontvangen ter waarde van maximaal 12,5 miljoen dollar van de ingenieursdivisie van het Amerikaanse leger in het district St. Louis in de staat Missouri.

BAM was met een winst van 2,4 procent de sterkste stijge van de Midkap-fondsen, gevolgd door OCI en Flow Traders, die respectievelijk 2,0 en 1,5 procent hoger eindigden. Aperam en Refresco waren de sterkste dalers met verliezen van achtereenvolgens 1,1 en 0,8 procent.

In de Smallcap stond Van Lanschot 0,4 procent hoger. De winst stond onder druk in de eerste jaarhelft, maar wel veel minder dan verwacht dankzij een vrijval van kredietvoorzieningen. NIBC Markets noemde de winst wat aan de lichte kant ten opzichte van de consensus maar was wel tevreden over de kapitaalbuffer.

Value 8 was koploper met een winst van 8,1 procent. Heijmans steeg 1,9 procent en Kiadis Pharma won 1,5 procent.

AMG volgde op gepaste afstand met een winst van 0,9 procent. AMG Mineração nam de resterende aandelen van in totaal 49,9 procent in het samenwerkingsverband met het Braziliaanse Colorminas over, zonder financiële details te noemen.

Onder de lokaal genoteerde fondsen opende ASR Nederland de boeken. Het aandeel sloot 1,6 procent lager. Volgens analist Matthias de Wit van KBC Securities zagen de cijfers van de verzekeraar er goed uit. Analist Albert Ploegh van ING sprak van “redelijk goede cijfers”, met een operationeel resultaat dat met 292 miljoen euro flink hoger was dan de consensusverwachting.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam, waarbij de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 0,2 procent verloren en de Nasdaq 0,1 procent lager noteerde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.