(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag vlak tot licht lager gesloten, nadat de markten het grootste deel van de dag in het rood stonden.

De AEX index eindigde 0,3 hoger op 497,77 punten. De Midkap-index daalde 0,4 en de AScX eindigde 0,4 procent lager.

De verliezen liepen in de loop van de middag terug.

Op basis van de technische analyse heeft de AEX met het recente herstel het “gat in de grafiek” gedicht, na de sterke dalingen in de laatste handelsweek van 2018, concludeerde vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management.

De vraag is nu of er op 497 of 498 een top wordt gevormd en de beurs weer gaat dalen, of dat er genoeg kracht is om door te stoten naar 510 of 511 punten. “Het zou mij niet verbazen als dit een top is en we nu weer omlaag gaan”, zei Montfrooij.

Veel hangt volgens hem af van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Na drie dagen onderhandelingen is er nog niets bekend over het resultaat. Terwijl de beurs de afgelopen dagen herstelde in anticipatie op een positieve uitkomst van het handelsconflict, moet men nog steeds voorzichtig zijn, volgens de vermogensbeheerder. “Dat kan nog even duren.”

Op het punt van de Brexit zou de beurs wel een positieve impuls kunnen krijgen op de korte termijn, verwacht de vermogensbeheer.

Wat moeilijker wordt het met de aankomende kwartaalcijfers. Er zijn al een aantal waarschuwingen geweest van afvlakkende groei, merkte Montfrooij op. Eerst Apple, toen Samsung en vandaag het Duitse Osram. Daar stonden wel recordverkopen van BMW tegenover.

Met name de verwachtingen voor het komende jaar kunnen tegenvallen en de vraag is hoe de beurs zich daarvan zal herstellen.

In de ochtend was er slecht economisch nieuws uit China, waar de producentenprijzen op maandbasis in december daalden, terwijl er ook weinig groei meer zit in de consumentenprijzen.

In de middag bleken de wekelijkse steunaanvragen in de VS te zijn gedaald. Ook de Franse industriële productie daalde flink in november.

De notulen van de laatste monetaire vergadering van de ECB toonden dat sommige beleidsmakers de balans van risico’s voor de economie vonden overhellen naar de onderkant. De beleidsverklaring hield zich op de vlakte met een “verschuiving van de balans in neerwaartse richting”. De ECB baseert zijn optimistische visie op de aanname dat de huidige economische tegenwind tijdelijk is. Maar dat is geen uitgemaakte zaak, volgens marktanalist Elwin de Groot. Hij sluit niet dat de ECB de verwachting voor de eerste renteverhoging verder naar achteren schuift, mogelijk tot in 2020, als de economische cijfers blijven tegenvallen.

De euro zit in de lift ten opzichte van de dollar, nadat Fed-beleidsmakers woensdag bleven benadrukken dat er geen haast is om snel een volgende renteverhoging door te voeren.

Rond het sluiten van de beurs noteerde het muntpaar op 1,1511. Woensdagochtend voorbeurs stond er nog een stand van 1,1453 op de borden. De olieprijzen stegen tot 3,7 procent.

De olieprijs was stabiel, na de stijging van 5 procent op woensdag. Saoedi-Arabië praatte de olieprijs omhoog door exportbeperkingen te beloven.

Stijgers en dalers

Het merendeel van de vijfentwintig AEX-fondsen eindigde hoger.
Het schuldenrijke telecomfonds Altice Europe was de sterkste stijger met een winst van bijna 5 procent. Ook verzekeraars waren in trek, met plussen van anderhalf procent voor ASR Nederland en Aegon. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX.

Ahold Delhaize klom 1,0 procent. De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn gaat warme maaltijden bezorgen in Amsterdam en zet daarmee een nieuwer stap in foodservice, meldde het foodretailconcern. Albert Heijn werkt samen met de bezorgers Deliveroo en Thuisbezorgd.nl.

KPN kondigde aan zijn merken Telfort, XS4ALL en Yes Telecom te gaan schrappen, om te focussen op het KPN-merk. De merken Ortel en Simyo blijven wel bestaan. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Philips meldde de rapportering van zijn segmenten aan te passen. Volgens InsingerGilissen trekt het bedrijf daarmee vooral een rookgordijn op voor analisten. Het aandeel daalde 0,4 procent, hoewel de financiële doelen werden herhaald.

Lampenfabrikant Signify, een spinoff van Philips, verloor 0,3 procent. Concurrent Osram gaf waarschuwende woorden voor 2019. Het aandeel Osram daalde 6,5 procent in Frankfurt.

Heineken won 1,4 procent. ING verlaagde het koersdoel van 86,00 naar 75,47 euro. Het Houden advies bleef gehandhaafd.

In de Midkap-index leverde Air France-KLM 4 procent in. De Franse krant La Tribune meldde dat de luchtvaartmaatschappij stopt met zijn budgetmerk Joon, dat de concurrentie aan moest gaan met prijsvechters op lange-afstandsvluchten.

Takeaway,com sloot 0,5 procent lager. De maaltijdbezorger verwerkte in het afgelopen kwartaal bijna 30 miljoen bestellingen, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Het bedrijf voorziet meer groei in Duitsland. Volgens ING zij de groeicijfers conform verwachting.

Onder de kleinere aandelen eindigde Nedap bovenaan de lijst met een winst van 2 procent. Wessanen bunggelde onderaan.

Het lokale fonds Lavide verloor 6,8 procent. De onderneming maakt schoon schip om nieuwe activiteiten te kunnen inbrengen. Kinderopvang maakt plaats voor de exploitatie van hotels en een partyboot onder leiding van de nieuwe topman Salar Azimi.

Ook MKB Nedsense, een spinoff van het door Peter Paul de Vries geleide investeringsfonds Value8, deed een stap terug met een koersdaling van 4,6 procent.

RoodMicrotec meldde een flinke omzetgroei over 2018 en het verwacht nog altijd dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien, en voorziet een omzet in 2020 van ongeveer 18 miljoen euro. Het aandeel daalde desondanks bijna 7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van het Damrak verdeeld. De S&P500 stond 0,1 procent hoger op 2.584 punten. De Dow Jones index noteerde 0,2 procent hoger. De Nasdaq zakte 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties