(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag wisselend gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 485,87 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min van 0,1 resteerde van XX procent.

“Het was een rustige dag, waarin de macro-cijfers het moesten doen”, zei analist Corné van Zeijl van Actiam desgevraagd tegen ABM Financial News. “Daarbij vielen de mooie cijfers van het Franse consumentenvertrouwen op, maar was er natuurlijk vooral aandacht voor de tegenvallende groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal. Het wachten is nu op een tweet van president Donald Trump daarover, die ongetwijfeld niet lang op zich zal laten wachten”, zei de marktvorser.

“Verder kijken we uit naar volgende week, waarin een aantal grote Nederlandse fondsen met cijfers komen, waaronder KPN, ING en Shell”, voegde hij toe.

De Europese Centrale Bank gaf vrijdag meer duidelijkheid over de geldhoeveelheid in de eurozone in december. In december steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 5,0 procent. In november steeg de geldhoeveelheid nog met 4,8 procent. 

Op macro-economische gebied werd vrijdagochtend verder bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in januari iets is gestegen op maandbasis, zo meldde het Franse bureau voor de statistiek Insee. De vertrouwensindex kwam in januari uit op een stand van 100, de hoogste stand sinds november 2007. In december was er nog sprake van een stand van 99. 

De Spaanse detailhandelsverkopen zijn in december op jaarbasis gestegen, maar in een minder hoog tempo dan de voorgaande maand, bleek uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau. Op jaarbasis namen de detailhandelsverkopen in december toe met 2,9 procent, iets minder dan de 3,2 procent groei in november. Op maandbasis stegen de detailhandelsverkopen in december met 0,1 procent, na een plus van 0,4 procent in november.

Het consumentenvertrouwen in Italië is in januari gedaald, terwijl het ondernemersvertrouwen toenam, meldde het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat. De index die het vertrouwen onder consumenten meet, stond in januari op 108,8, ten opzichte van 110,9 in de voorgaande maand. Het samengestelde ondernemersvertrouwen steeg van 100,2 in december naar 102,5 deze maand.

In de middag was er vooral aandacht voor de economische groei in het vierde kwartaal in de Verenigde Staten. Die groei bleek minder dan was verwacht, kwam uit voorlopige cijfers van de Amerikaanse overheid naar voren. De grootste economie ter wereld groeide in het vierde kwartaal van 2016 met 1,9 procent op jaarbasis. Dit was onder de verwachting van 2,2 procent. In het derde kwartaal was nog sprake van een groei van het bruto binnenlands product met 3,5 procent. De consumentenbestedingen stegen in het vierde kwartaal met 2,5 procent.

De vraag naar duurzame goederen in de Verenigde Staten is in december licht gedaald, zo bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De orders voor goederen zoals vliegtuigen, auto’s en koelkasten daalden afgelopen maand met 0,4 procent ofwel 1,0 miljard dollar tot 227,0 miljard dollar. Er was een afname met 2,3 procent voorzien. In november daalden de orders voor duurzame goederen nog met 4,8 procent, waar eerder 4,6 procent werd gerapporteerd.

Met het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in januari was de macro-economische agenda vrijdag geheel afgewerkt. Dat vertrouwen in de economie is in januari verder toegenomen, viel uit definitieve cijfers van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan op te maken. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 98,2 in december naar 98,5 deze maand. Er werd een daling tot 98,0 voorzien. Half januari kwam uit een voorlopige meting nog een niveau van 98,1 naar voren.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,04 procent naar 53,22 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,23 procent goedkoper werd op 55,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0695. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0666 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0673 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 1,2 procent. Hekkensluiter was Randstad met een min van 2,2 procent.

Unilever steeg met 0,8 procent, ondanks dat de indexzwaargewicht koersdoelverlagingen te verwerken kreeg van Credit Suisse, S&P Equity Research, Goldman Sachs en Bryan Garnier. Analisten speelden hiermee in op de tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal en outlook voor 2017 van het Brits-Nederlandse concern. Bryan Garnier sprak bijvoorbeeld van tegenvallende kwartaalresultaten en een zwakke outlook. Ook de zwakker dan verwachte omzetgroei viel voor veel marktvorsers tegen. Met name de krimp in de volumes in Europa met 2,5 procent was wat S&P Equity Research betreft een negatieve verrassing.

ArcelorMittal steeg 0,4 procent, nadat de staalproducent een analistenconsensus had verspreid waaruit bleek dat analisten veronderstellen dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal vermoedelijk onder druk heeft gestaan. Volgens de analisten behaalde ArcelorMittal in 2016 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 6,16 miljard dollar.

AkzoNobel verloor 0,1 procent. Het verf- en chemieconcern maakte vrijdag bekend samen met het Amerikaanse Itaconix voor de gezamenlijke ontwikkeling en verkoop van biopolymeren. Het Amerikaanse bedrijf zal daarbij de technologie inzetten, waarbij in het productieproces suikers worden omgezet in polymeren voor gebruik in onder meer kunststof- en voedingstoepassingen.

In de Midkap was het GrandVision dat op bijval van beleggers kon rekenen, nadat het optiekconcern deze week een beter dan verwachte omzetupdate over het vierde kwartaal en heel 2016 rapporteerde. Het aandeel steeg 3,2 procent.

Sligro Food Group kon vrijdag 1,7 procent bijschrijven na de jaarcijferrapportage op donderdag, waaruit bleek dat het groothandels- en supermarktconcern in 2016 een lagere winst op een hogere omzet heeft geboekt als gevolg van investeringen in beide divisies en gedaalde verkopen in de Emté-winkels.  

Aperam kreeg er 1,9 procent bij. Credit Suisse verhoogde het koersdoel van 42,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. De Zwitserse bank bereidde zich alvast voor op de bekendmaking van de vierde kwartaal resultaten, op 9 februari. De analisten verwachten dat het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) met een derde zal zijn gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar terug en voorziet een verdere daling van de nettoschuld.

Air France-KLM steeg 0,6 procent, ondanks een negatief rapport van Davy Research. Daarin kreeg de luchtvaartgroep een adviesverlaging van Neutraal naar Underperform. Ook het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 5,50 naar 4,80 euro. Analisten van Davy menen dat Air France-KLM onverminderd last blijft houden van concurrentie op zowel korte- als langeafstandsvluchten. Bovendien duidt een verleden van zwakke winstgevendheid erop dat de luchtvaartgroep kwetsbaar is voor de stijgende brandstofprijzen, aldus de marktvorsers. 

Corbion bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 1,5 procent. 

Onder de kleinere fondsen in de AScX-index steeg Basic-Fit met 2,1 procent. Het bedrijf heeft in 2016 meer nieuwe clubs geopend dan verwacht, meldde analist Marc Zwartsenburg van ING dinsdag naar aanleiding van een persbericht op maandag. De marktvorser constateerde dat het bedrijf vorig jaar 81 nieuwe clubs opende, waar volgens consensus 76 was verwacht. Hij merkte tevens op dat de pijplijn met nieuwe clubs voor 2017 ook weer voor een positieve verrassing kan zorgen. ING houdt op Basic-Fit Kopen als advies met een koersdoel van 22,50. 

BinckBank gaf in de AScX 1,4 procent prijs. 

Het lokaal genoteerde AND International steeg 4,0 procent. AND repte donderdag kort voor het sluiten van de handel van een stijgende vraag naar zijn activiteiten op het gebied van geocoding, omdat Google zijn prijzen heeft aangepast. Grotere gebruikers van geocoding moeten nu meer betalen voor het gebruik van de dienst en dat speelt AND in de kaart. 

Hunter Douglas, eveneens een lokaal genoteerd fonds, verloor vrijdag 0,8 procent, nadat het bedrijf van Luxaflex bekendmaakte dat de aandeelhouders de benoeming van Anthony Ruys als lid van de raad van bestuur goedgekeurd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.293,72 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.