(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht lager openen na onder meer een lager slot op Wall Street vrijdagavond. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. Afgelopen week gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak 0,6 procent prijs. De AMX, de index van de middelgrote ondernemingen, koerste onder druk van overwegend negatief ontvangen bedrijfscijfers zelfs 1,6 procent lager.

Analist Corné van Zeijl van Actiam benadrukte dat sprake was van een “spectaculaire week” met forse koersuitslagen voor individuele fondsen. “Ook opmerkelijk was een soort mini-crash op de obligatiemarkten”  na onder meer opmerkelijk sterke Britse groeicijfers, ondanks de Brexit-uitslag, waardoor de rentes opveerden en de koersen van obligaties een knauw kregen. Ondanks de nog steeds zeer lage rente “lijkt het erop dat de trend gebogen is en we zien dat onder meer banken daarvan profiteren”, aldus de marktvorser. 

Vooruitblikkend voorziet van Zeijl wederom een interessante beursweek, waarbij op Beursplein 5 later deze week met name de cijfers van Royal Dutch Shell, ING Groep en DSM op extra belangstelling kunnen rekenen.

Wall Street koerste vrijdag aanvankelijk hoger na gemengd ontvangen bedrijfscijfers en een sterk groeicijfer van de Amerikaanse economie. Oliegigant Exxon Mobil (-2,5%) en online retailer Amazon.com (-5,1%) gaven fors terrein prijs, terwijl de kwartaalrapportages van moederbedrijf Alphabet van Google (+0,3%) en Mastercard (+3,2%) een positief onthaal kregen van beleggers. Voorbeurs bleek de Amerikaanse economie in het afgelopen kwartaal met 2,9 procent te zijn gegroeid, waar analisten rekenden op een groei van 2,5 procent. 

Het breekpunt kwam halverwege de handelsdag toen bekend werd dat de FBI opnieuw e-mails van presidentskandidaat Hillary Clinton aan een onderzoek onderwerpt. Clinton wordt verweten als Minister van Buitenlandse zaken werkgerelateerde mails via een privé server te hebben verstuurd, hetgeen niet toegestaan is. Hoofdgraadmeter S&P 500 gaf in korte tijd zijn winsten prijs en sloot 0,3 procent lager. Volgens peilingen heeft Clinton nog steeds een comfortabele voorsprong op de republikeinse kandidaat Donald Trump. De verkiezingen vinden op 8 november plaats.  

Olieprijzen gingen omlaag. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 2,1 procent lager op 49,71 dollar, terwijl een december-future Brent 1,5 procent verloor op 49,67 dollar. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0965. Bij het sluiten van de beurs in Amsterdam stond er nog een stand van 1,0934 op de borden.

De beurzen in Azië kwamen vanochtend per saldo amper van hun plaats en bewogen overwegend binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van vrijdag. In Japan werd bekend dat de industriële productie in september op jaarbasis met 0,9 procent is gestegen, terwijl de consumenten de hand op de knip hielden. De detailhandelsverkopen daalden in september op jaarbasis met 1,9 procent. 

Naast een overvolle bedrijfskalender kijken beleggers deze week vooral naar de rentebesluiten van de Bank of Japan, de Reserve Bank of Australia, de Bank of England en de Federal Reserve. Volgens marktkenners zullen de sterke Amerikaanse groeidata van vrijdag weinig veranderen aan de verwachting dat de Federal Reserve de rente pas in december zal verhogen.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag vooral naar cijfers van de economische groei in de eurozone in het derde kwartaal en de ontwikkeling van de Amerikaanse persoonlijke inkomens en uitgaven in september.

Bedrijfsnieuws

Randstad rondde de biedingsperiode voor de overname van Monster Worldwide, die op 28 oktober van dit jaar afliep, succesvol af. Er is circa 51,5 procent van de uitstaande aandelen Monster Worldwide officieel aangemeld. Daarmee is de combinatie naar verwachting op 1 november een feit.

Gemalto kreeg te maken met een koersdoelverlaging van Barclays van 54,00 naar 50,00 euro. De Britse bank handhaafde het Onderwogen advies. 

De prostaatkankertest ConfirmMDx van MDxHealth ontving in Amerika een Category I MAAA Current Procedural Terminology van de American Medical Association,  Volgens CEO Jan Groen van MDxHealth wist de onderneming hiermee een “belangrijke vergoedingsmijlpaal” te behalen, die alleen door AMA wordt verleend, indien er voldoende bewijs is voor de werking van een behandeling.

Corbion rondde op 28 oktober zijn aandeleninkoopprogramma af. Sinds de start van het inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 50 miljoen euro op 21 maart 2016 kocht Corbion ruim 2,1 miljoen eigen aandelen terug tegen een gemiddelde prijs van 22,422 euro per aandeel. Daarmee kocht het bedrijf voor in totaal circa 47,1 miljoen euro aan eigen aandelen terug.

BE Semiconductor Industries rondde het inkoopprogramma van aandelen dat in september 2015 werd aangekondigd af. Onder het inkoopprogramma zijn 1 miljoen aandelen Besi ingekocht voor een totaal bedrag van 22,5 miljoen euro.

Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor Arcadis van Kopen naar Houden en het koersdoel ging omlaag van 15,00 naar 13,00 euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 0,3 procent lager op 2.126,41 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 18.161,19 punten en de Nasdaq verloor 0,5 procent tot 5.190,10 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.