De Amsterdamse beurs gaat maandag een hogere opening tegemoet, nadat Wall Street vrijdag nipt onder de hoogste stand ooit sloot na een positief ontvangen banenrapport.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 1,2 procent. Vrijdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak al 1,8 procent hoger. Op weekbasis resteerde evenwel een verlies van 1,2 procent.

 In een terugblik sprak analist Corné van Zeijl van Actiam van een “bewogen week”, waarbij het verlies in de eerste handelsdagen deels werd goed gemaakt door de positieve koersreactie vrijdag na het Amerikaanse banenrapport. 

Ondanks het positieve weekslot dreunde het Brexit-besluit afgelopen week door op de Europese beurzen. Het Britse pond liet geen tekenen van herstel zien en daalde ten opzichte van de dollar naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar, terwijl Britse vastgoedfondsen de deur op slot gooiden voor onttrekkingen door gealarmeerde beleggers. Italiaanse banken werden daarnaast op de beurs gekielhaald nadat pogingen tot herkapitalisatie door de Italiaanse premier Matteo Renzi op weerstand stuitte van de Europese Centrale Bank en de Europese Unie. Ook Deutsche Bank was een prominent slachtoffer van beleggers die hun Europese bankaandelen in de uitverkoop deden.

Hoofdeconoom Folkers-Landau van Deutsche Bank stelde dit weekend tegenover de Duitse krant Welt am Sonntag zelfs dat de Europese banken op korte termijn een kapitaalinjectie van 150 miljard euro nodig hebben om een crisis te kunnen afwenden.

Staatsobligaties, veilige havens bij uitstek, waren de hele week juist in trek bij beleggers. Voor het eerst in de geschiedenis dook de effectieve rente op Nederlandse leningen met een looptijd van 10 jaar kort onder nul. Met dank aan met name het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank, die als stofzuiger fungeert op de Europese markt voor staatsobligaties. Ook de Amerikaanse tienjaarsrente koerste naar een all time low.

Vrijdag was evenwel een wisseldag nadat het Amerikaanse banenrapport substantieel sterker uitviel dan verwacht en financiële waarden juist in trek waren, terwijl staatsobligaties terugvielen vanaf eerdere recordniveau’s. Op Wall Street vierde de hoofdgraadmeter S&P 500 de toename van het aantal banen van 287.000 in juni, na een groei van slechts 11.000 in mei, met een winst van 1,5 procent naar 2.190,90 punten.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend eveneens hoger na het uitbundige sentiment in Europa en Wall Street. De Japanse Nikkei index won zelfs circa vier procent na een overtuigende verkiezingsoverwinning voor de regeringspartij van Shinzo Abe bij de verkiezingen voor het Japanse Hogerhuis, waardoor het agressieve monetaire beleid van Abe, ook wel bekend als ‘Abenomics’, volgens zakenbank Nomura een extra impuls zal krijgen. De yen daalde krap een procent ten opzichte van de dollar naar 101,34. Ook op de andere Aziatische beurzen waren beleggers goedgemutst. De beurzen in Hong Kong en Sydney klommen richting de twee procent, terwijl de Shanghai Composite de winst beperkte tot krap een procent.

Cijferseizoen en centraal bankiers

Beleggers maken zich op voor de start van het cijferseizoen, waarbij deze week met name Amerikaanse ondernemingen staan geagendeerd. Volgens S&P Global Market Intelligence daalden de winsten van de ondernemingen die deel uitmaken van de S&P 500 in het tweede kwartaal gemiddeld met 5,2 procent op jaarbasis. 

Vandaag nabeurs opent aluminiumfabrikant Alcoa zijn boeken over het tweede kwartaal, later in de week gevolgd door onder meer de Amerikaanse financiële waarden JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en vermogensbeheerder BlackRock. Op het Damrak rapporteren onder meer de kleinere fondsen Beter Bed en Docdata cijfers.

Het belangrijkste macro-economische onderwerp voor komende week is het rentebesluit van de Bank of England, nadat de Britse bevolking zich medio juni in een referendum uitsprak tegen het lidmaatschap van de Europese Unie. Beleggers rekenen voor het eerst sinds 2009 op een verlaging van de renten die nu nog is vastgesteld op 0,5 procent.

Gedurende de week zullen bovendien een flink aantal centraal bankiers aan het woord komen. Zo zal Mark Carney van de Bank of England spreken in het parlement, neemt James Bullard van de Federal Reserve het woord in St. Louis en speecht de Amerikaan Dennis Lockhart in Idaho. De Eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de eurozone, komt bovendien vandaag  bijeen in Brussel.

Bedrijfsnieuws

Add Value Fund verwierf afgelopen maand een klein belang in Randstad, nadat de uitzender onder druk is komen te staan na de uitslag van het Britse EU-referendum. Dit meldde het beleggingsfonds dat onder leiding staat van Willem Burgers en Hilco Wiersma maandag in een maandelijkse update. 

Credit Suisse verhoogde het advies voor uitzender Randstad maandG van Neutraal naar Outperform. Het koersdoel werd evenwel neerwaarts bijgesteld van 55,00 naar 43,00 euro.

Kiadis Pharma kreeg van gezondheidsorganisatie The Leukemia & Lymphoma Society een nieuwe investering van circa 750.000 dollar voor de verdere ontwikkeling van celtherapiebehandeling tegen bloedkanker en andere bloedafwijkingen. In ruil voor de investering verwerft het Amerikaanse LLS 67.020 aandeleN Kiadis Pharma.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones Industrial Average eindigde vrijdag 1,4 procent hoger op 18.146,74 punten, de S&P 50 steeg 1,5 procent tot 2.129,83 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent hoger op 4.956,76 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.