(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet, nadat Wall Street de verliezen vrijdag binnen de perken hield en het sentiment in Azië vanochtend positief is. Beleggers kijken al vooruit naar woensdag, wanneer de Amerikaanse- en Japanse centrale bank hun rentebesluit bekend maken. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,9 procent. De hoofdgraadmeter van het Damrak daalde afgelopen week ruim drie procent, terwijl zijn grote Amerikaanse tegenhanger, de S&P 500, op weekbasis juist een half procent klom.

“Zal Janet Yellen [van de Federal Reserve] opnieuw een konijn uit de hoge hoed toveren om de rente opnieuw niet te verlagen of gaat ze het uiteindelijk wel doen”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam in een vooruitblik op het Amerikaanse rentebesluit. De marktvorser benadrukte dat de Fed “enorm achterblijft” ten opzichte van normale cyclussen. Het zijn dan ook bijzondere omstandigheden maar het wordt echt tijd voor een renteverhoging, gelet op onder meer de lage werkloosheid, aldus van Zeijl.

De S&P 500 gaf vrijdag 0,4 procent prijs doordat beleggers na de vrijgave van macrocijfers toch weer enigszins rekening gingen houden met een renteverhoging later deze week.  

“Door een sterkere stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen in augustus en een stabiel consumentenvertrouwen in september nemen de zorgen om een renteverhoging door de Federal Reserve weer toe”, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleken in augustus op maandbasis te zijn gestegen met 0,2 procent ten opzichte van een ongewijzigd prijsniveau een maand eerder. Vooraf werd gerekend op een inflatie van 0,1 procent in augustus.

Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO stelde evenwel niet te rekenen op een renteverhoging. Naar verwachting van Boele zal de Amerikaanse centrale bank pas in december overgaan tot een renteverhoging, wat evenwel nog “niet volledig is ingeprijsd”. “Mocht de Fed duidelijk maken dat in december de rente waarschijnlijk omhoog gaat, dan zal dit de dollar ondersteunen.”

De Bank of Japan zal woensdag volgens Boele hoogstwaarschijnlijk wel tot actie overgaan. ABN AMRO mikt op een verlaging van de beleidsrente door de Japanse centrale bank met 10 basispunten naar 0,2 procent negatief en een uitbreiding en verbreding van het jaarlijkse opkoopprogramma met 5 biljoen tot 10 biljoen Japanse yen. “Door deze beslissing zou de Japanse yen onder druk kunnen komen”, aldus de valutaspecialist.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 2 procent lager op 43,03 dollar. Op weekbasis was er sprake van een daling van 6,2 procent. Vanochtend steeg de Amerikaanse oliefuture in de Aziatische handel evenwel met bijna twee procent. Olie zat in de lift nadat persbureau Reuters meldde dat volgens OPEC lid Venezuela en niet OPEC landen dichtbij een overeenkomst zijn over een stabilisering van de productie.

Het sentiment in Azië, waar de Japanse beurs de deuren gesloten hield vanwege een feestdag, was vanochtend positief. Geholpen door onder meer een herstel van de olieprijzen stegen de beurzen in Shanghai en Hong Kong met respectievelijk 0,6 en 0,9 procent. 

Vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg.

Nieuwe samenstellingen indices Euronext

Vandaag is de eerste dag dat de Amsterdamse beurzen in een nieuwe samenstelling opereren. NSI en Wessanen degraderen uit de AMX, om ruimte te maken voor beursnieuwelingen ASR Nederland en Philips Lighting. De AScX kan naast NSI en Wessanen de bedrijven Basic-Fit, ForFarmers en Sif Holding verwelkomen. AND International, DPA Group, Holland Colours, Koninklijke Brill en Neways Electronics verdwijnen uit de Smallcap. De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX blijft ongewijzigd.

Bedrijfsnieuws

De Europese Unie stelt strenge eisen aan meer landingsrechten voor Qatar Airways. Dit schreef De Telegraaf maandag op basis van een niet-publiek onderhandelingsvoorstel, in handen van de krant, dat als uitgangspunt fungeert voor besprekingen die vandaag beginnen in Doha tussen de Europese Unie en Qatar. Europese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM,  klagen al jaren steen en been over vermeende staatssteun aan maatschappijen uit de golfstaten, waardoor sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie.

De Franse krant Les Echos schreef dat een aandeelhouder van het Franse telecombedrijf SFR ontevreden is met het bod van moedermaatschappij Altice op het resterende belang van ruim 22 procent in SFR. 

Midkapper Arcadis maakte bekend van de Franse gemeente Bouguenais opdracht gekregen om een recreatieplas te ontdoen van blauwalgen. Het ingenieursbureau maakte geen financiële details bekend. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,4 procent lager op 2.139,15 punten, terwijl de Dow Jones index 0,5 procent verloor op 18.123,80 punten en de Nasdaq index 0,1 procent prijsgaf op 5.244,57 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.