(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een fors lagere opening tegemoet, nadat Republikein Donald Trump onverwacht op een overwinning lijkt af te stevenen. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 4,0 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent in het groen op 450,18 punten punten. 

Marktanalist Ron van der Does van IG Markets sprak van een “verrassend verloop” van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Aanvankelijk leek het erop dat Clinton de overwinning zou behalen, [maar] naarmate de tijd vorderde leken de kansen echter te keren”, aldus Van der Does. De marktanalist merkte op dat de futures terrein verloren toen Trump meer staten op zijn naam schreef. Ook zag de marktvorser de dollar in een “enorm tempo” dalen, terwijl goud juist een rally beleefde. 

“Het was een vlucht naar veilige havens en een vlucht uit aandelen, dollars, Mexicaanse peso’s”, zo somde Van der Does op. De analist voorziet voor de komende tijd drukte op de beurzen als Trump uiteindelijk als winnaar uit de bus komt. “Donald Trump brengt een grote onzekerheid met zich mee en daar houden beleggers niet van. De onduidelijkheid wat er bijvoorbeeld met handelsverdragen gaat gebeuren zal beleggers aan de zijlijn houden”, aldus Van der Does. 

Wall Street sloot dinsdag nog in het groen. De financiële markten leken daarmee juist voor te sorteren op een overwinning voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op flink verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 5,4 procent op 16.251,54 punten en de Chinese Shanghai Composite daalde 0,5 procent op 3.132,28 punten. Vanochtend werd bekend dat de Chinese producentenprijzen in oktober op jaarbasis sneller zijn gestegen dan verwacht. Ook de consumentenprijzen stegen in een hoger tempo. In oktober bedroeg de inflatie 2,1 procent op jaarbasis, in lijn met de verwachtingen van geraadpleegde economen.

Olie noteerde fors in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 2,8 procent op 43,71 dollar, terwijl een december-future Brent 2,4 procent lager bewoog op 44,93 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1226. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1019 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1042 op de borden.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO koos een nieuwe CEO. Kees van Dijkhuizen zal Gerrit Zalm opvolgen als bestuursvoorzitter van ABN AMRO. 

Vastgoedbedrijf Warehouses De Pauw boekte in de eerste negen maanden van 2016 een hoger resultaat en handhaafde de outlook voor het gehele boekjaar, evenals het dividend. WDP voorziet voor 2016 een aangepast nettoresultaat tot 5,30 euro per aandeel of circa 100 miljoen euro.

Flow Traders zag in het derde kwartaal de omzet en winst zoals verwacht zien kelderen na een lusteloos kwartaal met lage marktvolatiliteit en passieve beleggers, wat een sterk contrast opleverde met het recordkwartaal van een jaar eerder.

Air France-KLM vervoerde in oktober meer passagiers, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. 

Batenburg Techniek zag in het derde kwartaal de omzet en het resultaat zien stijgen en herhaalde de outlook voor heel dit jaar, zo bleek dinsdag nabeurs. Daarmee mikt het bedrijf voor dit jaar nog steeds op een hoger operationeel resultaat dan in 2015.

Ook werd bekend dat The Internet of Cars een openbaar bod op Docdata heeft uitgebracht. Het betreft een unaniem aanbevolen bod in contanten van 0,20 euro per gewoon aandeel, eventueel verminderd met enig dividend of andere uitkering die voor afronding van het bod wordt gedaan. Volgens Docdata, zo meldde het reeds in oktober, is de biedprijs “fair”, omdat na afwikkeling van alle verplichtingen van de beursholding nog slechts een bedrag van 0,07 tot 0,09 euro per aandeel aan banktegoed resteert.

Neways Electronics bereikte overeenstemming met ING en ABN AMRO over de herfinanciering van de onderneming.

Euronext boekte in het derde kwartaal van dit jaar op jaarbasis minder omzet, afgezet tegen een zeer sterk derde kwartaal in 2015.

Value8 zal 485.400 gewone aandelen B uitgeven tegen 6,25 euro per stuk en daarmee circa 3 miljoen euro ophalen. Deze emissieprijs maakte het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries dinsdagavond bekend, nadat het de emissie al voorbeurs aankondigde.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg dinsdag 0,4 procent naar 18.332,43 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won eveneens 0,4 procent op 2.139,53 punten en technologiebeurs Nasdaq wist zelfs 0,5 procent duurder te worden op een slotkoers van 5.193,49 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.