(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet, na een verdeeld slot op Wall Street woensdagavond en een eveneens gemengd beeld in Azië vanochtend.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Woensdag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak nog met 0,6 procent, met dank aan met name positief ontvangen cijfers van chipmachinefabrikant ASML.
Wall Street bleef woensdag dicht bij huis. “Veel indicatoren wijzen erop dat de rek uit de markt is”, aldus marktstrateeg Andrew Pease van Russell Investments. “Het gaat goed met de Amerikaanse economie maar dat hebben de markten al helemaal ingeprijsd.” Eerder deze week zag het Internationaal Monetair Fonds nog ruimte om de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie voor de komende jaren opwaarts bij te stellen.
De kracht van de Amerikaanse economie komt onder meer tot uiting in de inflatie. In december stegen de Amerikaanse consumentenprijzen met 0,3 procent op maandbasis en kwam de kerninflatie in dezelfde periode uit op 0,2 procent. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 2,1 procent en de kerninflatie op 2,2 procent, beide dus rond de 2,0 procent die de Federal Reserve nastreeft.
Voorzitter Janet Yellen van de Fed hield woensdag een toespraak in Californië waarin zij zich dan ook positief uitliet over de korte termijn vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Daarnaast herhaalde zij opnieuw dat de doelstellingen van de Fed, namelijk een prijsstabiliteit van 2,0 procent en een volledige werkgelegenheid, bijna zijn bereikt waardoor renteverhogingen in het verschiet liggen.
Zover is het het in eurozone nog lang niet. Vandaag komt de Europese Centrale Bank samen om het rentebesluit te formuleren en de markt rekent niet op verrassingen. Vorige maand verlengde de ECB nog het obligatieopkoopprogramma, waardoor de rente laag blijft en de economie moet worden aangezwengeld. De oplopende inflatie kan echter leiden tot onenigheid binnen het bestuursorgaan. Woensdag bleek de inflatie in Duitsland in december op jaarbasis nog te zijn opgelopen naar 1,7 procent, dicht bij de doelstelling van de ECB.
Beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen merkte in dit verband op dat “Duitsland kent een diep gewortelde nervositeit over stijgingen van de inflatie. En als je daar de bekende antipathie van de Bundesbank ten opzichte van het onconventionele beleid van de ECB bij op telt, heb je een recept voor een grotere weerstand tegen Draghi binnen het uitvoerend bestuur van de centrale bank”, aldus de beleggingsstrateeg.
De olieprijs stond woensdag onder druk vanwege een sterkere dollar en de zorgen dat de stijgende Amerikaanse schalie-olieproductie het effect van de outputbeperking door andere grote producenten zal beïnvloeden. De februari-future op een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 1,40 dollar, of 2,7 procent, lager op 51,08 dollar.
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0642, ten opzichte van een stand van 1,0679 voor het muntpaar bij het sluiten van de markt in Amsterdam.
In Azië kwam vanochtend de koers van het Japanse elektronicabedrijf Toshiba in een vrij val terecht. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei kunnen verliezen in de Amerikaanse kernenergie activiteiten van het concern oplopen tot meer dan 500 miljard yen, of 4,4 miljard dollar, waardoor het Japanse bedrijf hulp moet zoeken bij banken. Het aandeel daalde bijna 16 procent. De Nikkei index in Tokio steeg evenwel met bijna een procent, terwijl de Chinese beurzen juist licht terrein prijs gaven.
Naast het rentebesluit van de ECB kijken beleggers vandaag op macro-economisch vlak vooral naar Amerika, waar de woningbouw en bouwvergunningen, de wekelijkse steunaanvragen en de Philly Fed index staan geagendeerd. Op het bedrijfsvlak rapporteren onder meer American Express en IBM cijfers.
In Nederland werd al bekend dat de werkloosheid in december daalde naar 482.000 mensen, 5,4 procent van de beroepsbevolking, ten opzichte van 499.000 werklozen in november. Daarnaast trekken Nederlanders steeds vaker de knip. Consumenten gaven in november 2,8 procent meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder, de grootste stijging in zes jaar tijd. Het consumentenvertrouwen bleek zelfs te zijn gestegen naar de hoogste stand in 9,5 jaar.
Bedrijfsnieuws
Ahold Delhaize realiseerde in het vierde kwartaal van 2016 als gevolg van een kortere verkoopperiode op jaarbasis een lagere pro forma omzet. De pro forma omzet, waarmee een juiste vergelijking met de gecombineerde cijfers van voor de fusie mogelijk is, daalde van 15,7 miljard naar 15,5 miljard euro. Dit cijfer was licht hoger dan de verwachting van analisten, die gemiddeld een omzet van 15,4 miljard euro hadden verwacht. Het concern zal op 1 maart de volledige rapportage over het vierde kwartaal en heel 2016 presenteren.
S&P Equity Research verlaagde het advies voor Randstad van Kopen naar Houden, maar stelde het koersdoel wel opwaarts bij van 52,00 naar 58,00 euro. Analist Firdaus Ibrahim besloot om het koopadvies te schrappen gelet op de sterke koersrally van meer dan dertig procent sinds begin oktober 2016.
Arcadis kreeg in een consortium een opdracht van 6 miljoen euro voor de voorbereiding van 44 Poolse steden op de klimaatverandering. De onderneming verdient daarvan 1,5 miljoen euro.
JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 51,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies.
Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Takeaway.com van 30,00 naar 34,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 steeg woensdag 0,2 procent op een slotstand van 2.271,89 punten en de Nasdaq won 0,3 procent op 5.555,65 punten. De Dow Jones index zakte 0,1 procent op 19.804,72 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.