(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street bleef woensdagavond dichtbij huis, terwijl de beurzen in Azië vanochtend overwegend hoger noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Woensdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog vrijwel onveranderd op 542,77 punten.

Naast Beursplein 5 kwam ook Wall Street woensdag amper van zijn plaats. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen erop dat beleggers tevreden zijn over de voortgang van de belastingplannen van president Donald Trump, die afgelopen weekend met een minieme meerderheid op instemming van de senaat konden rekenen, maar dat richting het eindejaar hoogtevrees een rol gaat spelen en veel beleggers hun boeken voortijdig sluiten.

“Na een fantastisch jaar kijken mensen uit naar volgend jaar en zien dan meer uitdagingen waarop ze willen inspelen”, zei marktstrateeg Yousef Abbasi van JonesTrading. 

Behalve de Brexit-ontwikkelingen, die in een cruciale fase zijn beland, kijken beleggers vooral uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van volgende week. Algeheel rekent de markt op een renteverhoging door de Federal Reserve. Morgen wordt het officiële Amerikaanse banenrapport vrijgegeven en beleggers willen dan een bevestiging zien dat de weg voor de Fed inderdaad vrij is om de rente opwaarts bij te stellen.

Woensdag werd al het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP bekend gemaakt, dat als een voorbode wordt beschouwd van het officiële banenrapport. Afgelopen maand steeg het aantal banen in de niet-agrarische private sector met 190.000 stuks. Er was gerekend op een banengroei van slechts 175.000. 

De januari-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot woensdag 2,9 procent lager op 55,96 dollar, nadat uit het olierapport een daling van de olievoorraden, maar een stijging van de voorraden benzine naar voren kwam. “De voorraadcijfers lieten nogal een verrassing zien, hoewel wel redelijk in lijn met de API cijfers van dinsdag, en lieten daarmee de markt een beetje in vertwijfeling achter”, zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1788, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand rond het slot van de Europese beurzen woensdag.

In Azië liet de Japanse beurs met bijna 1,5 procent een opmerkelijke stijging zien, na drie dagen van verliezen. De yen verloor dan ook in waarde. De beurs in Shanghai was een dissonant, zoals vaker de afgelopen weken, met een verlies van bijna een procent. 

Beleggers hebben vandaag vooral oog voor de definitieve cijfers over de economische groei in het derde kwartaal in de eurozone. 

Vanochtend werd al bekend dat de inflatie in Nederland aan het aantrekken is. De inflatie steeg van 1,3 procent in oktober naar 1,5 procent in november. De stijging van de consumentenprijzen nam volgens het CBS vooral toe door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. De Europees geharmoniseerde prijsindex kwam in november ook uit op 1,5 procent. In oktober was dit 1,3 procent. In de eurozone nam de prijsstijging in november toe van 1,4 naar 1,5 procent.

Bedrijfsnieuws

BAM was al twee maanden voor het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport gewaarschuwd voor mogelijke bouwfouten. Onderaannemers stelden tegenover actualiteitenprogramma EenVandaag al in maart hun zorgen over grote scheuren en het doorbuigen van de parkeerdekken aangekaart te hebben.

S&P Equity Ressearch verlaagde voorbeurs het koersdoel voor BAM Groep van 5,20 naar 4,00 euro. Het advies bleef staan op Houden. Analist Firdaus Ibrahim reageerde met de koersdoelverlaging op de woensdag door de Nederlandse bouwer afgegeven winstwaarschuwing.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdag vlak op 2.629,27 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 24.140,91 punten, terwijl de Nasdaq 0,2 procent won op 6.776,38 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties