(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street scherpte donderdag nog de recordstanden aan, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend dicht bij huis blijven. De olieprijzen stonden evenwel fors onder druk.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog fractioneel lager op 527,46 punten. Vanwege Hemelvaart bleven veel handelaren donderdag thuis en de handel was dun.

“Omdat veel handelaren vandaag ook vrij hebben genomen voor een lang weekeinde zullen de volumes wederom laag zijn. Dat betekent overigens niet dat er geen beweging zal zijn, want in een dunnere markt is het eenvoudiger een grotere koersbeweging te maken”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets, die ook opmerkte dat de beurzen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maandag gesloten zijn, waardoor beleggers mogelijk posities afbouwen, vanwege de politieke onzekerheid rond Donald Trump.

Op Wall Street heerste donderdag in ieder geval nog een zonnige stemming na met name positief nieuws van retailbedrijven en in de nasleep van de vrijgegeven notulen woensdag van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank is tevreden met het economische herstel maar wil er zeker van zijn dat dit herstel aanhoudt, voordat ze de rentetarieven zullen verhogen. 

De consumentenelektronicaketen Best Buy verraste beleggers met een outlookverhoging en het aandeel klom maar liefst 21,5 procent. Warenhuisketen Sears maakte daarnaast bekend het tempo van zijn kostenbesparingen op te voeren. De koers ging 13,5 procent omhoog. De breed samengestelde S&P 500 index en de met technologiefondsen volgeladen Nasdaq index sloten op het hoogste niveau ooit. De Dow Jones is daarnaast nog maar een half procent verwijderd van zijn all time high. Daarmee zijn de verliezen van afgelopen week, ingegeven door berichtgeving waardoor de geloofwaardigheid en integriteit van de Amerikaanse president Donald Trump onder druk werd gezet, meer dan weggepoetst.

De aandacht ging daarnaast met name uit naar oliekartel OPEC. Tijdens een bijeenkomst in Wenen besloten het kartel, samen met enkele grote olieproducerende niet-OPEC landen, waaronder Rusland, om het productiebeperkende akkoord te verlengen met negen maanden. De Saoedische minister Khalid al-Falih zei te verwachten dat de maatregelen voldoende zullen zijn om de toegenomen olieproductie in Amerika op te vangen, maar veel marktvolgers vroegen zich af of er niet meer moet gebeuren en de prijs voor een vat ruwe olie sloot 4,8 procent, of 2,46 dollar, lager op 48,90 dollar.

Sectoreconoom Hans van Cleef van ABN AMRO merkte op dat handelaren enkel kijken naar de impact van het akkoord op de olieprijzen van vandaag, terwijl de genomen maatregelen bedoeld zijn om de markt in balans te brengen in de komende zes tot negen maanden. De econoom denkt dat veel handelaren voorafgaand aan de vergadering long posities hebben ingenomen, voor het geval OPEC zou verrassen met een grotere productiebeperking in plaats van enkel een verlenging. Nu dit niet is gebeurd, moesten deze posities weer worden afgedekt waardoor de prijzen onder druk kwamen te staan. Van Cleef denkt evenwel dat dit een tijdelijk effect is. 

De grondstofgevoelige beurs in Sydney gaf vanochtend ruim een half procent prijs, terwijl ook de Australische dollar onder druk stond. In Japan werd bekend dat de kernprijzen in april op jaarbasis onveranderd zijn gebleven, ondanks de ultieme inspanningen van de centrale bank om de inflatie aan te jagen. Inclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen was sprake van een stijging van 0,4 procent. De Nikkei index in Tokio daalde ruim een half procent. In China handelden de hoofdbeurzen daarentegen vrijwel onveranderd. 

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1202, ten opzichte van een stand van 1,1221 bij het sluiten van de Europese markten.

Beleggers kijken vandaag met name uit naar tweede raming van de Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal en cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten in verband met de viering van Memorial Day, net als de beurs in Londen vanwege Bank Holiday. Ook de Chinese beurzen zijn maandag gesloten.

Bedrijfsnieuws

Beleggers moeten het vrijdag stellen zonder noemenswaardig bedrijfsnieuws. Het aandeel Flow Traders noteert ex-dividend.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,4 procent tot 2.415,07 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 21.082,95 punten en de Nasdaq steeg 0,7 procent tot 6.205,26 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.