(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot donderdagavond nog verdeeld.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,7 procent. Donderdag startte Beursplein 5 de week nog vrijwel onveranderd op 562,04 punten.

De AEX kwam donderdag per saldo niet van zijn plaats, waarbij een verdeeld Wall Street geen sturing kon geven. De hogere olieprijs duwde oliewaarden in het groen, terwijl een duurdere euro juist voor neerwaartse druk zorgde.

Vandaag start de G7-bijeenkomst in het Canadese Charlesvoix, een intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten. Volgens econoom Raoul Leering van ING zal er druk worden uitgeoefend op de Amerikaanse president Donald Trump om zijn eisen af te zwakken. Volgens Leering is Amerika vrijwel net zo afhankelijk van de EU als andersom. “Dat maakt het makkelijker voor de EU om het ook hard te spelen”, meent de econoom.

Trump zette de verhoudingen met de zes bondgenoten op scherp door de import van staal en aluminium uit Europa, Canada en Mexico te belasten met heffingen. Berichten dat Duitsland en Frankrijk op de aankomende G7-top geen slotverklaring willen ondertekenen, wijzen erop dat de messen geslepen worden. China lijkt evenwel water bij de wijn te willen doen, na de aankondiging van importheffingen. Het land zou voor 70 miljard aan Amerikaanse goederen willen kopen.

Beleggers kozen eieren voor hun geld en onder meer Boeing kampte met verkoopdruk. Het overgrote deel van de omzet van de vliegtuigfabrikant wordt buiten Amerika gegenereerd. McDonalds koerste juist met 4,4 procent fors hoger nadat de fastfoodketen bezuinigingsplannen aankondigde, waarbij plannen voor onder meer het schrappen van ondersteunende banen centraal stonden.

Een juli-future voor een vat ruwe olie steeg donderdag met 1,9 procent tot 65,95 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. De markt concentreerde zich op de geopolitieke risico’s rond Iran en Venezuela, nadat de olieprijs woensdag nog daalde naar het laagste niveau in ongeveer twee maanden.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1806. Rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er nog een stand van 1,1774 op de borden en vanaf daar liep het muntpaar verder op.

In Japan werd vanochtend bekend gemaakt dat de economie in het eerste kwartaal van 2018 op kwartaal basis is gekrompen met 0,2 procent, zoals in een eerste raming ook al werd gemeld. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 was sprake van een afname van 0,6 procent.

De Chinese douane maakte daarnaast bekend dat de uitvoer van Chinese goederen afgelopen maand, gerekend in yuan, met 3,2 procent is toegenomen. De import steeg zelfs met 15,6 procent.

De Japanse beurs koerste vanochtend krap een half procent lager, terwijl de Chinese beurzen in Shanghai en Hong Kong er met verliezen van bijna anderhalf procent bedrukt bij lagen.

Naast de ontwikkelingen rond de G7 hebben beleggers in de loop van de ochtend oog voor cijfers over de Franse industriële productie. Vanochtend bleek al dat de Nederlandse industrie in april op jaarbasis 5,0 meer heeft geproduceerd, na een stijging van 3,3 procent in maart. In Duitsland bleek de productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, met 1,0 procent te zijn gedaald ten opzichte van maart. Ten opzichte van april 2017 steeg de industriële productie in Duitsland evenwel met 2,0 procent.

De Duitse uitvoer nam daarnaast in april met 9,3 procent op jaarbasis toe tot 110,3 miljard euro. De import steeg met 8,2 procent tot 89,9 miljard euro.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 8,9 miljoen passagiers, een stijging van 1,0 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 2,4 procent. De ingezette capaciteit nam daarbij met 2,6 procent toe, en de bezettingsgraad daalde met 0,2 procentpunt naar 85,5 procent. Het vrachtvervoer daalde wel.

Grootaandeelhouder en mede-oprichter Eric Wilborts verkocht donderdag zijn volledige belang in Basic-Fit van 5,9 procent voor 26,75 euro per aandeel. Het aandeel sloot donderdag op 27,75 euro. Een woordvoerder van de fitnessketen zei donderdagavond tegen ABM Financial News dat Wilborts sinds 2013 niet meer bij de onderneming betrokken is. Volgens de zegsman verkoopt Rene Moos, ook oprichter van Basic-Fit en momenteel CEO, niet. “En hij heeft ook niet de intentie.” Dit bevestigde de topman vrijdag zelf en wees erop dat hij sowieso een lock-up van 180 dagen heeft op zijn belang.

Altice USA distribueert 247,7 miljoen aandelen klasse A en 247,7 miljoen klasse B aan aandeelhouders van Altice NV. De distributie van aandelen is onderdeel van de recente afsplitsing van de Amerikaanse tak.

Jefferies handhaaft het Underperform advies voor KPN en verlaagde het koersdoel minimaal met 1 cent naar 1,99 euro.

Unibail-Rodamco rondde de overname van Westfield af en gaat verder onder de naam Unibail-Rodamco-Westfield.

Wessanen krijgt per 18 juni dit jaar een plekje in de AMX index, terwijl B&S en NIBC worden opgenomen in de AScX en Avantium juist zijn plekje in deze index verliest. Dit bleek donderdag uit de kwartaalweging van beursbedrijf Euronext. Wessanen staat momenteel nog genoteerd in de AScX. B&S Group en NIBC zullen de vrijgekomen plekken in de AScX vullen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,1 procent tot 2.770,37 punten, de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 25.241,41 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 7.635,07 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.