(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond nog overtuigend in het groen, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend juist eensgezind lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

Beursplein 5 leek zich vrijdag op te trekken aan Wall Street en deels te herstellen van de stevige verliezen in de dagen ervoor, maar sloot uiteindelijk toch weer lager, namelijk 0,3 procent op 516,29 punten. Op weekbasis werd daardoor een verlies geïncasseerd van maar liefst 4,3 procent. In het lopende jaar staat de index nu op een negatief rendement van ruim vijf procent.

Afgelopen week bleek een taaie voor beleggers. “Onrust over een hogere rente, opkomende economieën en Italië heeft de beurzen een slechte week doen beleven”, constateerde econoom Bert Colijn van ING.

Vooral de snel oplopende Amerikaanse rente leidde de afgelopen weken tot een verhoogde nervositeit onder beleggers. Er lijkt vooralsnog nog geen einde te komen aan de Amerikaanse economische groei, waardoor de Federal Reserve vasthoudt aan zijn ingeslagen pad van renteverhogingen. President Donald Trump is het hier overigens niet mee eens en wijst onder meer op de discrepantie tussen de Amerikaanse en de Europese renteontwikkeling.

“Ze verhogen de rente en het is belachelijk. De Fed is helemaal gek geworden”, aldus Trump, die de uitverkoop op de beurzen niet toeschrijft aan het handelsconflict met China, maar aan de Fed.

De Amerikaanse beurzen veerden vrijdag op tijdens een zeer volatiel handelsverloop, waarbij de Dow Jones index zelfs nog even nipt in het rood noteerde. Ondanks de stevige winsten sloten de Dow Jones index en de S&P 500 500 de week op weekbasis af met verliezen van meer dan 4 procent, terwijl de Nasdaq een verlies van 3,7 procent boekte.

De onofficiële aftrap van het cijferseizoen door met name financiële giganten viel vrijdag in overwegend goede aarde. Citigroup en Welss Fargo boekten na de vrijgave van hun rapportages winsten van respectievelijk 2,1 en 1,3 procent. JPMorgan Chase gaf daarentegen 1,1 procent prijs.

Deze week staan er onder meer cijfers van andere banken op de rol, waaronder Morgan Stanley en Goldman Sachs, als ook die van bijvoorbeeld IBM, Netflix, Danone, Nestlé, SAP, Manpower en Procter & Gamble.

Op het Damrak begint de agenda ook voller te worden. Dinsdag opent TomTom de boeken en een dag later is de beurt aan ASML en AkzoNobel. Donderdag praat indexzwaargewicht Unilever zijn aandeelhouders bij over het derde kwartaal en openen ook Flow Traders, NSI en Sligro de boeken. Vrijdag is dan nog de beurt aan Wessanen.

Een november-future West Texas Intermediate koerste vrijdag in New York 0,2 procent hoger op 71,14 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koerste de future met ruim een procent verder omhoog. Het lot van de vermiste Saoedische journalist Jamal Khashoggi deed dit weekend de gemoederen flink oplaaien en onder meer de Europese Unie eist nu een diepgravend onderzoek. Saoedische beleggers zien de bui al hangen en de beurs in Riyad daalde zondag maar liefst zeven procent. De grootste daling sinds 2014.

Donald Trump zei daarnaast dit weekend in een interview met ’60 Minutes’ dat nog moet blijken of Saoedi-Arabië daadwerkelijk te maken heeft met de verdwijning, maar als blijkt dat dit wel het geval is, dan zullen de VS dit “hard afstraffen”. Een journalist als doelwit nemen, is volgens Trump “iets heel ergs en walgelijks”.

De Amerikaanse president zei ook dat een omvangrijke wapendeal ter waarde van 100 miljard dollar met de Saoedi’s niet zal worden ingetrokken. “Als zij niet van ons kopen, dan gaan ze kopen bij Rusland of China”, waarschuwde Trump. Het opzeggen van de deal zou dan ook “erg dom” zijn volgens de president.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend vrij vlak op 1,1552.

Het sentiment in Azië was vanochtend negatief en de verliezen liepen uiteen van bijna twee procent voor de beurs in Tokio tot 0,6 procent voor de Shanghai Composite.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de Amerikaanse detailhandelsverkopen in september. Op het bedrijfsvlak staan daarnaast Bank of America en Charles Schwab geagendeerd.

Vanochtend werd al bekend dat de omzet van de Nederlandse detailhandel in augustus 3,4 procent uitviel dan in augustus 2017, na een toename van 3,8 procent in juli. De volumes stegen in augustus met 3,2 procent.

Bedrijfsnieuws

Tennet trok vanwege een verschil van inzicht het contract met Heijmans en Europoles voor The Wintrack II in. Het betreft een contract voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten voor Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. Heijmans is daarbij verantwoordelijk voor de constructie van de funderingen van de masten.

Probiodrug zal een cumulatief verlies lijden van meer dan de helft van het nominale aandelenkapitaal van de onderneming. Dit maakte het Duitse diagnosticabedrijf met een notering op het Damrak bekend vanwege Duitse wetgeving voor genoteerde ondernemingen.

Avantium en BASF hebben een conflict over de toekomst van hun Synvina joint venture. Het Duitse BASF wil dat nog dit jaar aan de investeringscriteria wordt voldaan. Als dit niet voor 5 december is gebeurd, dreigt BASF zich uit de joint venture terug te trekken.

Esperite haalde 400.000 euro aan nieuw kapitaal op middels de private plaatsing van 40 converteerbare obligaties.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 1,4 procent naar 2.765,62 punten, de Dow Jones klom 1,2 procent naar 25.339,99 punten en de Nasdaq won 2,3 procent op 7.496,89 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.