(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet, nadat Wall Street vrijdag voor de derde achtereenvolgende handelsdag lager sloot. Onder meer enkele Aziatische beurzen, Londen en Wall Street houden vandaag de deuren nog gesloten. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak het jaar nog nipt hoger af op 483,17 punten, circa 1 punt onder het jaarrecord. Inclusief dividend kwam het rendement daar mee uit op 13,5 procent. Een groot deel van die winst kwam in de laatste maanden van het jaar tot stand na de onverwachte verkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten.

“Het was zeker een aandelenjaar”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. De enige sector die volgens de marktkenner achterbleef was vastgoed, door de oplopende rente, met een verlies van ongeveer 4,5 procent.

Vooruitblikkend voorzien door Actiam gepolste beursexperts een matig beursjaar 2017. Volgens deze beursexperts zal de AEX in 2017 eindigen op 490 punten, een koerswinst van slechts een ruime procent. “Dit soort bescheiden verwachtingen komen niet vaak voor”, aldus Corné van Zeijl, die verantwoordelijk is voor de maandelijkse enquête van Actiam. Van de respondenten rekent 41 procent op een daling van de AEX. De afgelopen vijf jaar zaten de experts volgens de analist van Actiam steeds “redelijk dichtbij” de werkelijkheid.

De voornaamste reden dat de beursexperts slechts een bescheiden stijging verwachten voor dit jaar, is het grote aantal belangrijke verkiezingen in Europa. Verder is er in de markt consensus dat de al maar dalende rente ten einde komt. Desondanks staat de rente nog altijd op een erg laag niveau en betwijfelt Van Zeijl of een iets oplopende rente nu daadwerkelijk een einde maakt aan TINA (There Is No Alternative). “Een percentage van 0,20 procent is niet echt de moeite waard om aandelen om te wisselen voor obligaties, aldus de analist van Actiam. Waar volgens de enquête ook consensus over is, is dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een belangrijke rol zal spelen voor het sentiment op de aandelenmarkten. 

Op een nieuwsluwe handelsdag gaf de Amerikaanse S&P 500 index vrijdag bij lage volumes een half procent prijs. De hoofdgraadmeter won op jaarbasis 9,5 procent. De handelsdag werd gekenmerkt door lage volumes en weinig beweging. “Zestig procent van de handelaren is niet op kantoor, de telefoons gaan niet over en er is niets in de markt dat aandacht van beleggers opeist”, aldus handelaar Michael Matousek van U.S. Global Investors. Volgens Matousek lagen met name de technologieaandelen onder druk, doordat speculanten wat winst namen. 

Olie tekende vrijdag een minimaal verlies op. De februari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,05 dollar lager, of 0,1 procent, op 53,72 dollar. In heel 2016 werd evenwel een winst gerealiseerd van 45 procent. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op een stand 1,0512, ten opzichte van een stand 1,0576 bij het sluiten van de beurzen in Europa.

In Azië hielden vanochtend bijna alle hoofdbeurzen de deuren gesloten. Een uitzondering was de Koreaanse beurs, die echter amper van zijn plaats kwam. 

Chinees macronieuws werd dit weekend wel vrijgegeven. Volgens cijfers van de Chinese overheid bleek de bedrijvigheid in de Chinese industrie- en dienstensector in een iets lager tempo te zijn gegroeid. De officiële inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 51,7 in november naar 51,4 in december. De index voor de dienstensector daalde daarnaast nipt van 54,7 in november naar 54,5 in december. In de loop van dag worden ook in de eurozone de inkoopmanagersindexen voor de industrie vrijgegeven, het enige agendapunt op de eerste handelsdag van het jaar. 

Het voornaamste agendapunt deze week is het Amerikaanse banenrapport, dat voor vrijdag staat geagendeerd. De ontwikkeling van de werkgelegenheid wordt nauwlettend in het oog gehouden door de Amerikaanse centrale bankiers. Nadat de Fed evenwel eind 2016 al de rente verhoogde, verwacht de markt niet dat de centrale bank vlot in 2017 al weer in actie zal komen.

bedrijfsnieuws

Telegraaf Media Groep gaat bij de regionale dagbladen van het concern circa een kwart van de banen schrappen. Door de regionale redacties samen te voegen met de landelijke redacties wil TMG van de 185 voltijdbanen bij de regionale redacties er 45 schrappen, een reductie van 24 procent.

Value8 zag in het tweede halfjaar van 2016 zijn beursgenoteerde belangen per saldo met circa 2 miljoen euro in waarde dalen. Dit maakte het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries vrijdag nabeurs bekend.  Volgens Value8 viel de waardedaling vooral toe te schrijven aan de koersdaling van het aandeel R&S Retail, dat na de reverse split van 1 nieuw aandeel voor 20 oude aandelen, ruim 42 procent in waarde daalde. Ook IEX Group gaf met 21,7 procent aanzienlijk wat beurswaarde prijs. Sucraf werd juist 32,3 procent meer waard. 

NN Group rondde de verkoop van Mandema & Partners aan Van Lanschot Chabot af.  De verkoopplannen werden in juli van 2016 aangekondigd, zonder financiële details te vermelden. Mandema & Partners, dat verzekeringsoplossingen biedt voor risicomanagement en werknemersvoorzieningen, is gevestigd in Den Haag en heeft 145 werknemers.

NedSense Enterprises zal actiever op zoek gaan naar kandidaten voor een reverse listing nu de vermogensbasis daalt door het ontbreken van bedrijfsmatige opbrengsten. Dit deelde de lege beurshuls zaterdag mee, nadat dit onderwerp op vrijdag werd besproken tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Het Zutphense biotechbedrijf Esperite Group wist vooralsnog geen vers kapitaal weten aan te trekken, maar heeft wel “substantiële vooruitgang” geboekt in de gesprekken die het voert met potentiële externe investeerders.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,5 procent naar 2,238.84 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 19,762.60 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 5,383.12 punten. De Dow Jones Industrial Average realiseerde daarmee een winst op jaarbasis van ruim 13 procent, wat het hoogste percentage zou zijn sinds 2013. De S&P kwam uit op een winst op jaarbasis van circa 9,5 procent en de Nasdaq sloot circa 7,5 procent hoger op jaarbasis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.