De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag licht lager, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd was.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Afgelopen week gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak in een dunne vakantiehandel 1,2 procent prijs. 

Analist Corné van Zeijl van Actiam constateerde dat de koers/winst verhoudingen op de Amerikaanse- en Europese beurzen momenteel historisch hoog zijn. Een van de redenen voor de forse waarderingen is de extreem lage rente. “Je weet bijna niet meer waar je heen moet met je geld”, aldus de marktvorser, die waarschuwde dat een draai in de rentebeweging “een heel sterk drukkend effect op de waardering van aandelen zal hebben”.

In dit verband zal komende week dan ook het jaarlijkse symposium met topbankiers en economen in het Amerikaanse Jackson Hole op extra aandacht kunnen rekenen. Economen van de Franse bank BNP Paribas zien in de bijeenkomst zelfs een ideale kans voor de Federal Reserve om de markt voor te bereiden op een eventuele renteverhoging. Voorzitter Janet Yellen van de Fed zal vrijdagmiddag tijdens beursuren een zorgvuldig geprepareerde toespraak geven.

Vrees voor renteverhogingen leidde vrijdag al tot terughoudendheid op Wall Street, waar hoofdgraadmeter S&P 500 0,2 procent prijs gaf. Uit de notulen van het laatste rentebesluit kwam woensdag het beeld naar voren dat er verdeeldheid bestaat binnen de centrale bank over wanneer en hoe vaak de rente dit jaar omhoog moet. De Amerikaanse olieprijzen sloten vrijdag 0,6 procent hoger op 48,52 dollar hoger en zetten op weekbasis een flinke stijging van dik 9 procent neer.

Ook Aziatische beleggers toonden zich terughoudend en de hoofdindices bleven vanochtend dicht bij huis. De Japanse Nikkei index won enkele tienden  van een procent, terwijl de Chinese beurzen juist een stapje terug deden. 

Macro-economisch nieuws keert terug op voorgrond.

In Europa en de Verenigde Staten is het cijferseizoen bijna voorbij. Het Zwitserse Glencore en het Franse Vivendi komen deze week  met cijfers, terwijl in Amerika nog de resultaten van onder meer Best Buy, HP en Tiffany & Co geagendeerd staan. 

Op het Damrak is het nog relatief druk, met cijfers van de hoofdfondsen Ahold Delhaize en Gemalto, terwijl bij de middelgrote fondsen onder meer de financiële waarden ASR, Van Lanschot en Intertrust cijfers vrijgeven.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers deze week met name naar dinsdag, wanneer de voorlopige mondiale inkoopmanagersindices van Markit Economics over augustus worden vrijgegeven, terwijl vrijdag de nieuwste economische groeiramingen uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op extra aandacht van beleggers kunnen rekenen. 

Voor vandaag is de beursagenda evenwel vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Bestuurder Arjan de Vries is vertrokken bij Brunel. Dit maakte de detacheerder vrijdag nabeurs bekend. Volgens Brunel is de beslissing genomen op basis van wederzijdse instemming. Het bedrijf zei te betreuren dat er in de afgelopen maanden meningsverschillen zijn ontstaan met De Vries over het operationele management en de strategie. 

The Vanguard Group meldde een eerste belang van 3,14 procent met dito stemrecht in buizenbouwer Sif Holding.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 2.183,79 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent tot 18.552,23 punten en de Nasdaq eindigde vrijwel onveranderd op 5.238,38 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.