(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street trapte vrijdag het cijferseizoen af met breedgedragen winsten en vanochtend was er goed nieuws vanuit China.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Afgelopen week won de hoofdgraadmeter van het Damrak al 2,2 procent op 521,07 punten.

“Het cijferseizoen begint deze week [op het Damrak] in volle glorie”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. Onder meer Unilever, ASML en TomTom geven deze week hun kwartaalrapportages vrij. 

Vrijdag was al de onofficiële start van het cijferseizoen op Wall Street met de vrijgave van de cijfers van een drietal banken, namelijk JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. De cijfers van de financials waren op zich niet slecht en overtroffen onder de streep de verwachtingen, maar vielen onderliggend toch wat tegen. Onder meer de handelsactiviteiten stonden bij de zakenbanken in het tweede kwartaal onder druk, met name vanwege een lage marktvolatiliteit. JPMorgan daalde 0,9 procent, Citigroup verloor 0,5 procent en Wells Fargo leverde 1,1 procent in.

Naast de lauwe ontvangst van de bankencijfers werden beleggers ook geconfronteerd met zwakke macro-economische data. Zowel de Amerikaanse detailhandelsverkopen als het consumentenvertrouwen stonden afgelopen maand onder druk. Beleggers interpreteerden de cijfers evenwel als een klassiek geval van ‘slecht nieuws is goed nieuws’ en de hoofdgraadmeter S&P 500 index steeg met een half procent naar de hoogste stand ooit. Ook de Dow Jones index sloot op een all time high.

“Economische verrassingen lijken momenteel vooral negatief en dat suggereert dat de havik-achtige toon van Federal Reserve eerder dit jaar misschien wel onterecht was”, aldus marktstrateeg Karl Schamotta van Cambridge Global Payments met een verklaring voor het marktgedrag. Beleggers raken er volgens de analist door de tegenvallende cijfers in toenemende mate van overtuigd dat de renteverwachtingen neerwaarts worden bijgesteld.

Afgelopen week boekte Wall Street al forse winsten na de publicatie van de verklaring van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve voor de Amerikaanse senaat, waarin ze onder meer zei dat de marktrente niet zo heel veel verder omhoog hoeft. Na de gematigde toon van Yellen kwamen Amerikaanse obligaties onder druk te staan, terwijl aandelen een opleving lieten zien.

Duidelijk werd uit de woorden van Yellen dat het toch vooral de inflatie is die de onzekere factor is voor de centrale bank. In dit verband vielen de vrijdag vrijgegeven inflatiecijfers bij beleggers in goede aarde. Het consumentenprijspeil in Amerika stokte in juni op maandbasis en kwam op jaarbasis onder de twee procent uit die de Federal Reserve nastreeft.

Een augustus future op een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdag een procent hoger op 46,54 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1459, vrijwel gelijk ten opzichte van de stand bij het sluiten van de Europese beurzen.

In Azië kregen beleggers vanochtend een stroom aan sterke Chinese macrocijfers te verwerken. De Chinese economie steeg in het tweede kwartaal volgens overheidscijfers met 6,9 procent op jaarbasis, tegen een verwachting van 6,8 procent. De detailhandelsverkopen zaten daarnaast afgelopen maand met 11,0 procent in de lift, ten opzichte van 10,7 procent op jaarbasis in de voorafgaande maand, terwijl ook de industriële productie flink harder groeide dan verwacht.

De Chinese beurzen lieten vanochtend evenwel een verdeeld zien. Ook de Australische beurs bleef dicht bij huis, terwijl de Japanse beurs de deuren gesloten hield.

Vandaag rapporteren in Amerika onder meer BlackRock, Charles Schwab en Netflix cijfers. Op macro-economisch vlak kijken beleggers vooral uit naar de inflatiecijfers in de eurozone in juni.

Bedrijfsnieuws

SBM Offshore sloot op hoofdlijnen een overeenkomst met een groep van verzekeraars in de nasleep van het Noorse probleemproject Yme. SBM Offshore ontvangt een bedrag van 247 miljoen dollar. Dit bedrag wordt na aftrek van onder meer juridische kosten gedeeld met de Spaanse oliemaatschappij Repsol. De schikking vond plaats met een groep verzekeraars die 73,6 procent representeren van een primaire verzekeringslaag van 500 miljoen dollar. SBM Offshore handhaaft zijn vorderingen tegen de andere verzekeraars.

Unilever is samen met onder meer het Amerikaanse Hormel Foods verwikkeld in een strijd om de voedingsactiviteiten van Reckitt Benckiser in te lijven. Dit schreef The Sunday Times zondag. Reckitt Benckiser zou inmiddels verschillende goede biedingen hebben ontvangen. Begin april dit jaar werd al bekend dat Reckitt Benckiser de strategische opties van de voedingstak onderzocht. Bernstein liet weten niet erg enthousiast te zijn over een dergelijke overname door Unilever, onder meer omdat het strategisch een vreemde zeet zou zijn.

Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor Ahold Delhaize van 24,00 naar 23,00 bij een ongewijzigd koopadvies.

Verzekeraar Vivat heeft vorige maand 6 miljoen euro in Actiam gestoken zodat het dochterbedrijf aan zijn kapitaaleisen blijft voldoen en kan groeien. Dit schreef Het Financieele Dagblad maandag op basis van een bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening. Actiam had het in 2016 moeilijk, met een uitstroom van het belegd vermogen en een verlies van 2 miljoen euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 en de Dow Jones index hebben vrijdag nieuwe records neergezet op Wall Street. De indexen stegen met respectievelijk 0,5 en 0,4 procent tot slotstanden van 2.459,27 en 21.637,74 punten. Voor de Nasdaq kwam er geen nieuwe alle time high, maar de index steeg wel 0,6 procent tot 6.321,47 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.