(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet, na een terughoudend koersverloop op Wall Street vrijdagavond en een gemengd beeld in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een openingswinst van 0,3 procent. Afgelopen week won de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis nog 1,1 procent.

Het cijferseizoen op het Damrak is zo goed als voorbij en volgens analist Corné van Zeijl van Actiam was er sprake van een “heel aardig” cijferseizoen, waarbij de winsten op jaarbasis per saldo zo’n twee procent stegen. Bij de financiële waarden en energiebedrijven waren de meeste meevallers, terwijl bij de onroerend goed fondsen en IT bedrijven tegenvallers vielen te noteren. Ook wereldwijd was sprake van een “net” cijferseizoen, aldus van Zeijl.

Vooruitblikkend voorziet de analist dat de markten zich nu gaan richten op vier december, wanneer zowel het Italiaanse referendum als de Oostenrijkse verkiezingen op de agenda staan. 

De Italiaanse premier Matteo Renzi wil met het referendum de macht van de senaat inperken en zo de politieke besluitvorming stroomlijnen. Het nee-kamp, onder aanvoering van onder meer de eurosceptische politicus Beppe Grillo, is volgens peilingen echter aan de winnende hand, waardoor er politieke onrust in het verschiet kan liggen. Ondanks het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank is het rendement op Italiaanse staatsleningen, de risicovergoeding voor het uitlenen van geld aan de Italiaanse staat, de laatste weken scherp gestegen.

Bij de Oostenrijkse verkiezingen voorzien waarnemers dat Norbert Hofer van de nationalistische FPÖ een goede kans maakt om het nieuwe staatshoofd te worden. 

Beide ontwikkelingen doen de onzekerheid groeien over de toekomst van de euro. Daar bovenop komt nog de sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump rap opgelopen Amerikaanse rente, waardoor de euro snel terrein verliest. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0607. Toen een verkiezingsoverwinning voor Hillary Clinton nog een zekerheid leek noteerde het muntpaar rond 1,1200.

Wall Street koerste vrijdag licht lager, maar de hoofdindexen Dow Jones index, S&P 500 en Nasdaq Composite index sloten alle drie slechts circa een half procent onder de hoogste stand ooit, ondanks een dreigende renteverhoging in december.

De olieprijs zat vanochtend in de lift na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Peru. “Of een overeenkomst [over olie productiebeperking] wordt bereikt kan ik niet met 100 procent zekerheid zeggen, maar er is een grote waarschijnlijkheid dat dit zal gebeuren”, zo citeerde de Amerikaanse zakenzender CNBC Poetin. De december-future voor een vat Amerikaanse olie koerste vanochtend in Azië fiks hoger op bijna 47 dollar.

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een gemengd beeld zien. De Japanse Nikkei index was koploper met een winst van 0,8 procent, terwijl de beurzen in Sydney en Hong Kong licht lager noteerden.

De macro-economische agenda van vandaag is karig gevuld met in de Verenigde Staten alleen de activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago over oktober op de rol. Donderdag houdt Wall Street de deuren gesloten in verband met Thanksgiving, waarna vrijdag de Amerikaanse beurzen slechts een halve dag geopend zijn vanwege Black Friday, de drukste winkeldag van het jaar in de Verenigde Staten.

Bedrijfsnieuws

Heijmans moet inzicht geven in de afspraken die de bouwer met de banken treft. Dit stelde de Vereniging van Effectenbezitters. Bij de cijfers over het derde kwartaal gaf Heijmans aan weer om de tafel te moeten met haar huisbanken. “De VEB heeft in een gesprek met bestuursvoorzitter Bert van der Els [van Heijmans] bij voorbaat benadrukt dat beleggers inzage moeten krijgen in de details van die nieuwe kredietvoorwaarden”, zo schreef de vereniging op de eigen website.

Goldman Sachs is gestart met het volgen van DSM met een verkoopadvies en een koersdoel van 49,60 euro. De Amerikaanse zakenbank startte ook met het volgen van Akzo Nobel met een Neutraal advies en een koersdoel van 64,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 2.181,90 punten, de Dow Jones index verloor ook 0,2 procent naar 18.867,93 punten en de Nasdaq daalde eveneens 0,2 procent tot een slotstand van 5.321,51 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.