(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond nipt hoger, terwijl het sentiment in Azië juist bedrukt is.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor het slot op een winst van 0,3 procent. Afgelopen week schoot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog door de 500 puntengrens, maar de index wist dit niveau niet vast te houden en sloot vrijdag op weekbasis bijna een procent lager op 494,90 punten.
De Amerikaanse hoofdgraadmeters werkten vrijdag juist verliezen weg en scherpten dankzij een opleving in het laatste handelsuur zelfs nipt recordniveau’s aan. De Dow Jones index noteerde pas in de laatste handelsminuut in het groen en sloot daarmee voor de elfde achtereenvolgende handelsdag hoger. Een dergelijk lange reeks werd voor het laatst in 1992 neergezet.
Amerikaanse beleggers sorteren al weken voor op door Donald Trump beloofde stimuleringsmaatregelen. Dinsdagnacht Nederlandse tijd spreekt de nieuwe president voor het Congres en beleggers hopen dat dan een tip van de sluier wordt gelicht over maatregelen die de economie verder moet aanzwengelen. Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is de S&P 500 index al bijna 11 procent gestegen, terwijl de AEX index 10 procent klom. Beleggingsexpert André Brouwers van het Beleggingsinstituut waarschuwt echter voor een klassieke beleggingsvalstrik, “bezit van de zaak is einde van het vermaak”, waardoor beleggers van een koude kermis thuis kunnen komen, ook indien Trump aan de hooggespannen verwachtingen voldoet.
Veel marktvolgers relativeren echter ook de impact van ‘The Donald’ op de beurzen, en wijzen ook op de combinatie van sterke bedrijfscijfers, het lage renteklimaat en de monetaire verruiming door centrale banken als verklaring voor het robuuste sentiment op de westerse beurzen.
Naast de toespraak van Trump kijken beleggers deze week vooral uit naar de vrijgave woensdag van het Beige Book, waarin allerlei kerngegevens zijn te vinden die helpen bij de besluitvorming van het rentebesluit door de Federal Reserve. Daar omheen houden ook nog enkele Fed-prominenten een rede. Afgelopen week werden beleggers nog meerdere keren opgeschrikt door centrale bankiers die hints afgaven die wezen op spoedige renteverhogingen. Met name de rap oplopende inflatie en de lage werkloosheid werden als argumenten gebruikt voor een verkrapping van het monetaire beleid.
Het positieve sentiment op Wall Street kreeg vanochtend geen vervolg in Azië, waar de hoofdbeurzen eensgezind lager noteerden. In Japan stond de beurs onder druk als gevolg van de gestegen yen, die de weg omhoog weer vond na drie dagen van verlies. De Nikkei index gaf circa een procent prijs.
De april-future op een vat Amerikaanse olie sloot vrijdag krap een procent lager op op 53,99 dollar. In de Aziatische handel herstelde de future licht. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,0567, ten opzichte van een stand van 1,0580 bij het sluiten van de Europese markten.
Rustiger op bedrijvenfront
Het cijferseizoen op het Damrak loop op zijn laatste benen. Dinsdag publiceert Aalberts Industries jaarcijfers, op woensdag gevolgd door Ahold Delhaize, dat eerder al omzetcijfers publiceerde. Donderdag staan ASM International en KAS Bank op de rol en vrijdag zijn de ogen gericht op de Franse digitale beveiliger Gemalto en de kleinere fondsen ICT Group en Neways Electronics.
Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag met name naar Amerika, waar de orders voor duurzame goederen en de aanstaande woningverkopen staan geagendeerd.
Bedrijfsnieuws
PostNL stelde de verwachtingen voor dit jaar neerwaarts bij, maar keert over 2016 wel dividend uit. Het postbedrijf mikte eerder nog op een contant operationeel resultaat tussen de 230 miljoen en 270 miljoen euro, maar stelde dit maandag bij naar 220 miljoen naar 260 miljoen euro. PostNL is ondanks het negatief eigen vermogen wel van plan om weer dividend uit te keren over 2016, nu de verkoop van het belang in TNT Express werd afgerond en de “gevoeligheid van pensioenverplichting voor renteontwikkelingen is verminderd”. PostNL stelt een dividend van 0,12 euro per aandeel voor.
De pensioenfondsen PMT en PME en vermogensbeheerder MN hebben Unilever opgeroepen toch vooral de lange termijn niet uit het oog te verliezen. Unilever wees recent een overnamebod van Kraft Heinz af. “Unilever: blijf koersvast”, aldus de drie partijen. “We lazen in de media dat Unilever opties onderzoekt om ‘versneld aandeelhouderswaarde te creëren’. Voor ons als aandeelhouders betekent echte aandeelhouderswaarde creëren juist focus op de lange termijn. Zoals Unilever de afgelopen jaren juist zo mooi heeft laten zien”, stond te lezen in de oproep van PMT, PME en MN.
De reorganisatie van ING België zal minder ontslagen kennen dan aanvankelijk verwacht. Dit schreef De Tijd zaterdag. Een mondeling akkoord tussen de vakbonden en de bank op donderdag zou betekenen dat niet 1.700 banen verloren gaan via een collectief ontslag, maar dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt wordt tot 890. “Er is bovendien afgesproken om te streven naar een uiteindelijke doelstelling van 400 ontslagen”, voegde de zakenkrant daaraan toe.
Het Vlaamse mediabedrijf Mediahuis kreeg het belang van Delta Lloyd in Telegraaf Media Groep definitief in handen. Mediahuis oefende het recht uit om tot levering van de aandelen van Delta Lloyd Levensverzekering in Telegraaf Media Groep te komen. Hierdoor verwerft Mediahuis een belang van 11,24 procent in de eigenaar van De Telegraaf. Samen met de aangekochte aandelen van Navitas heeft Mediahuis inmiddels 17,94 procent van de aandelen TMG in bezit. In combinatie met VP Exploitatie, dat wordt gecontroleerd door de familie Van Puijenbroek, beschikken de twee partijen over een absolute zekerheid van 59,24 procent van de aandelen TMG.
Vakbond CGT riep vrijdag alle medewerkers van Air France op om te staken op 7 maart, wanneer de luchtvaartmaatschappij salarisonderhandelingen voert. De vakbond eist in een oproep een “rechtvaardige verdeling” van de winst die Air France, onderdeel van Air France-KLM, realiseert.
Slotstanden Wall Street
De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent naar 2.367,34 punten, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent won op 20,821,76 punten. De Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.845,31 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.