(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag vrijwel onveranderd, terwijl het sentiment in Azië vanochtend positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Afgelopen week koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis 1,3 procent lager naar 520,67 punten. Met name door een Federal Reserve die aangaf vast te houden aan zijn verkrappende monetaire beleid, ondanks recente zwakke macrocijfers, liep het sentiment averij op. De AEX herbeleggingsindex staat op bijna halverwege het jaar evenwel nog op een fraai rendement van 10 procent.

Sales trader Gert Berendse van ING merkte tegen ABM Financial News op dat de renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank “heel geleidelijk” zullen zijn, terwijl een afbouw van de balans door de markt al is ingeprijsd.

De Brexit die in gang wordt gezet is daarnaast een “drama in slow motion”, waarvan de effecten pas op de lange termijn zichtbaar worden. Het “krachtige economische herstel” zal volgens Berendse doorslaggevend zijn voor het sentiment en de aandelenmarkten op koers houden voor een positieve tweede jaarhelft.

Alle ogen op Wall Street waren vrijdag gericht op de voorbeurs aangekondigde overname van Whole Foods, een Amerikaanse supermarktketen gericht op het hogere segment, door Amazon.com. De internetkolos zal een premie betalen van circa 30 procent boven de slotkoers van donderdag, waardoor de overnamesom inclusief schulden uitkomt op krap 14 miljard dollar.

Beleggers konden de strategische stap van het e-commerce bedrijf waarderen en het aandeel koerste 2,4 procent hoger. Sectorgenoten van Whole Foods  kwamen juist fors onder vuur te liggen door het vooruitzicht van de komst van een machtige concurrent. De koers van ’s werelds grootste supermarktketen Walmart daalde bijna vijf procent, terwijl Ahold Delhaize, voor tweederde van zijn omzet afhankelijk van de Amerikaanse markt, in Amsterdam zelfs 9,5 procent prijs gaf. De koersval volgde op een daling van vier procent donderdag, nadat het Amerikaanse supermarktconcern Kroger voor een lagere winst waarschuwde.

“De supermarktsector in de Verenigde Staten staat al een tijdje onder druk, zeker nu Aldi en Lidl [aan de onderkant] deze markt zullen betreden”, aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Daar komt nu dus Amazon bij, die zijn onlineproductenaanbod met levensmiddelen gericht op het hogere segment zal uitbreiden, en daarmee in het vaarwater van onder meer Ahold Delhaize zal belanden. 

De koersdruk op Wall Street kwam afgelopen week met name uit de hoek van de technologiefondsen. Vrijdag was hier echter sprake van een licht herstel. De zogenaamde FANG aandelen, Facebook, Amazon, Netflix en Google, tegenwoordig omgedoopt tot Alphabet, sloten overwegend hoger. Facebook steeg 0,6 procent, Amazon won zoals vermeld 2,4 procent en Netflix steeg 0,4 procent. Alleen Alphabet, de moedermaatschappij van Google, verloor 0,2 procent, na het nieuws dat de Europese Commissie het concern een boete zou kunnen opleggen van meer dan 1 miljard euro vanwege beschuldigingen dat het bedrijf zijn marktpositie als zoekmachines heeft misbruikt.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,6 procent hoger op 44,74 dollar. Op weekbasis werd niettemin voor de vierde week op rij verlies geboekt vanwege de aanhoudende zorgen omtrent het overaanbod op de Amerikaanse markt, waardoor productiebeperkingen van de OPEC en andere grote olieproducerende landen teniet wordt gedaan. Vrijdag maakte de dienstverlener aan de olie- en gassector uit Houston, Baker Hughes, nog bekend dat het aantal actieve olieplatformen in Amerika in de afgelopen week is gestegen met 6 tot 747. Het was de tweeëntwintigste opeenvolgende week dat er sprake was van een toename.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1194, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen. Het Britse Pond koerste daarnaast stabiel ten opzichte van de dollar, in aanloop naar de start van de Britse brexit-onderhandelingen later vandaag in Brussel onder leiding van de Britse conservatieve politicus David Davis, die een minderheidsregering vertegenwoordigt.

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron, een voorstander van de eurozone, behaalde zondag zoals verwacht een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen. De partij van Macron haalde 308 zetels binnen van de 577 die in l’Assemblée nationale te vergeven waren. Coalitiepartner Movement Démocrate bleek goed voor nog eens 42 zetels. Ondanks de enorme overwinning, viel deze wel kleiner uit dan waarop na de eerste ronde werd gerekend. Peilingen lagen toen ruim boven de 400 zetels.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend eensgezind hoger. De beurzen in Tokio en Shanghai klommen meer dan een half procent, terwijl de beurs in Hong Kong krap een procent hoger noteerde.

Zomerse temperaturen tijdens rustige beursweek

De Amsterdamse beurs lijkt een relatief rustige week tegemoet te gaan, waarbij beleggers zich voorzichtig aan al weer beginnen warm te lopen voor de halfjaarcijfers die vanaf juli worden vrijgegeven. Winstwaarschuwingen, of het uitblijven daarvan, kunnen momenteel het sentiment sturen. 

Het voornaamste agendapunt deze week zijn de samengestelde inkoopmanagersindexen die vrijdag in de eurozone worden vrijgegeven. In Amerika staat daarnaast op vrijdag de inkoopmanagersindex voor de industrie geagendeerd.

Vandaag is de macro-economische agenda evenwel vrijwel leeg. Wel kan een kwartaalherziening op Beursplein 5 individuele fondsen in beweging zetten. Wessanen zal worden opgenomen in de AMX. Avantium en Kiadis Pharma krijgen een plekje in de AScX, terwijl Telegraaf Media Groep juist de titel van smallcap verliest en op termijn van de beurs zal verdwijnen. Philips Lighting wordt maandag opgenomen in de Stoxx Europe 600 index.

Bedrijfsnieuws

Mediahuis en VP Exploitatie hebben het overnamebod op Telegraaf Media Groep gestand gedaan. Dit maakte Mediahuis en VP Exploitatie vrijdagavond bekend. Onder het overnamebod van 6,00 euro werd in totaal 61,38 procent van de geplaatste aandelen TMG aangemeld. 

De Roermondse funderingsspecialist Sif Holding haalde een opdracht binnen voor het leveren van alle monopiles voor windmolenpark Albatros van EnBW. De opdracht was al vermeld in het orderboek van Sif en gold als een project waarvoor exclusief werd onderhandeld. Inmiddels is dus de benodigde handtekening binnen. Financiële details werden niet vrijgegeven.

MDxHealth tekende een overeenkomst met QUT bluebox voor de ontwikkeling van een vloeibare biopsie eugenetische test om vroegtijdig mondkanker te kunnen ontdekken. Dit maakte het Belgische biotechbedrijf maandag voorbeurs bekend zonder financiële details te geven.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag fractioneel hoger op 2,433.15 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent tot 21.384,28 punten, maar de Nasdaq koerste 0,2 procent lager op 6.151,76 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties