(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. In New York sloten de hoofdindices vrijdag nog overwegend licht lager. Beleggers moeten het vandaag doen zonder sturing vanuit New York en Londen, waar de beurzen vanwege respectievelijk Memorial Day en een Bank Holiday gesloten blijven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. De AEX sloot vrijdag al 0,2 procent hoger op 562,77 punten, maar op weekbasis daalde de hoofdgraadmeter met driekwart procent. Eerder in de handelsweek wist de index echter nog fractioneel het jaarrecord van 572,81 punten aan te scherpen.

“We hebben de afgelopen week [in Amsterdam] op een hoogtepunt gestaan […] en dat is altijd eng”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. De marktvorser merkte evenwel ook op dat de stijgende beurs wordt gedragen door een forse winstgroei van de bedrijven, waardoor de waarderingen van de hoofdaandelen op Beursplein 5 zelfs dalen.

Sinds begin 2016 is de AEX ruim 30 procent gestegen, terwijl de winsten met ruim 40 procent zijn opgelopen. De gemiddelde koers/winstverhouding ligt nu dan ook lager dan begin 2016, aldus Van Zeijl.

De markten kunnen deze week in ban raken van de politieke ontwikkelingen in de periferie van de eurozone. In Italië staat een door eurosceptische partijen gevormde regering in de steigers, terwijl in Spanje de oppositie de aanval heeft geopend op de conservatieve minderheidsregering van Mariano Rajoy, nadat eind vorige week functionarissen van zijn partij, de Partido Popular, werden veroordeeld voor betrokkenheid bij corruptieschandalen in de periode 1999-2005.

De spread tussen de Italiaanse en Duitse tienjaars staatsobligatie, een indicator van onrust, steeg afgelopen week verder door. “Ondanks dat de uitgelekte regeerplannen van vorige week wat afgezwakt zijn, is het vertrouwen van de markten in de komende Italiaanse regering niet teruggekeerd. Ook de voordracht van de politiek onervaren premier Giuseppe Conte bracht de rust niet terug”, constateerde econoom Bert Colijn van ING.

Zondagavond werd door een woordvoerder van president Sergio Mattarella bekendgemaakt dat Conte zijn poging om een regering te vormen heeft opgegeven. Aanleiding was de weigering van Mattarella, die als informateur optreedt in de coalitiebesprekingen, om de hoogleraar economie Paolo Savona te benoemen tot minister van financiën. De hoogleraar is auteur van een boek waarin beschreven wordt hoe Italië met zo weinig mogelijk kleerscheuren uit de eurozone zou kunnen stappen. Zijn benoeming zou de financiële markten alarmeren, zei Matarella. Nieuwe verkiezingen worden nu niet uitgesloten.

Groeicijfers uit Duitsland vielen daarnaast eind vorige week tegen, waardoor de door de politieke ontwikkelingen onder druk staande euro nog een extra zetje naar beneden kreeg. De bedrijvigheid van de Duitse economie nam in mei af en daarmee heeft de Duitse economie een moeizame jaarstart achter de rug, zo concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. Volgens Brzeski ging het afgelopen kwartaal om het slechtste kwartaal sinds het derde kwartaal van 2016.

Vanwege de gebeurtenissen in Italië en minder optimisme over de economie in de eurozone rekent valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO nu op meer eurozwakte in de komende maanden. Voor eind 2018 voorziet de bank een euro/dollar van 1,15. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1726, ten opzichte van een stand van 1,1662 bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.

Naast dit alles zullen beleggers ook weer nauwlettend kijken of er nog nieuwe stappen worden gezet door de VS en China om tot een handelsakkoord te komen en of de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar nu wel of niet gaan ontmoeten. Hier leek het na de annulering door Trump afgelopen week niet meer op, een ontwikkeling waar de beurzen duidelijk negatief op reageerden, maar inmiddels worden de geluiden steeds sterker dat de twee elkaar toch wel gaan ontmoeten.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nog altijd bereid tot een volledige denuclearisering. Dit zei hij zondag na een ontmoeting met Kim Jong-un.

Volgens Moon Jae-in maakt Kim Jong-un zich zorgen of hij de VS kan vertrouwen dat zijn regime zal blijven voortbestaan nadat hij het land van zijn nucleaire wapens heeft ontdaan.

“Ik heb de boodschap van Trump overgebracht dat de VS het voortbestaan van zijn regime zullen garanderen en economische hulp bieden als Noord-Korea een volledige denuclearisering nastreeft”, aldus Moon.

Ondanks de politieke instabiliteit in de eurozone en de aanvankelijk teleurstellende ontwikkelingen tussen de VS en Noord Korea, noteerde de AEX herbeleggingsindex afgelopen week wel op de hoogste stand ooit. Het positieve sentiment werd door analisten mede verklaard door te wijzen op het beleid van de Fed en de ECB. De milde toon van de Federal Reserve in zijn notulen van het laatste rentebesluit, waarbij de tot boven de twee procent opgelopen inflatie werd gebaggatellisseerd, stemde beleggers afgelopen week gerust.

Uit de notulen van de Europese Centrale Bank werd daarnaast door centrale bank watchers afgeleid dat snelle renteverhogingen ook in de eurozone niet in het verschiet liggen.

Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 2,83 dollar of vier procent lager op 67,88 dollar op de New York Mercantile Exchange. Oliekartel OPEC en Rusland overwegen om hun productie op te voeren, ondanks het productieverlagingsakkoord dat er ligt.

Met deze extra productie moet de lagere productie in Venezuela worden opgevangen. De oliesector in het Zuid-Amerikaanse land ligt zwaar onder druk. Daarnaast zal Iran vermoedelijk minder olie kunnen exporteren door nieuwe Amerikaanse sancties.

Qua bedrijfscijfers is het rustig. Kardan en Value8 zullen later deze week hun aandeelhouders een update geven. Verder is er nog een enkele jaarvergadering en een aantal aandelen zal ex-dividend noteren. Vandaag noteert Unibail-Rodamco ex-dividend, terwijl in de middag de jaarvergadering van ASMI staat geagendeerd.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.

Bedrijfsnieuws

Gemalto is een samenwerking begonnen met het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm. Qualcomm gaat mobiele verbindingsoplossingen van Gemalto integreren in in het Snapdragon mobiele pc-platform. Deze platforms met de technologie van Gemalto zullen voor het eerst in 2019 op de markt komen.

ForFarmers rondde zijn inkoopprogramma van eigen aandelen van krap 2,2 miljoen euro af.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde vrijdag 0,2 procent naar 24.753,09 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd ook 0,2 procent goedkoper op 2.721,33 punten, maar techbeurs Nasdaq wist 0,1 procent te winnen op 7.433,85 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.