(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Vrijdag na het slot op Beursplein 5 waren alle ogen gericht op de inaugurele rede van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van ongeveer een half procent. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,3 procent hoger, terwijl op weekbasis juist een bescheiden verlies van 0,4 procent werd geïncasseerd.  

Trump zei in zijn toespraak onder meer dat bij elke beslissing over handel, belastingen, immigratie en buitenlands beleid het belang van Amerika centraal zal staan, “America First”, waarbij wordt gestreefd naar “Buy American en Hire American”. Opnieuw kwam Trump echter niet met concrete details over het te voeren beleid.

Wereldwijd werden wenkbrauwen gefronst over de nationalistische toon van de toespraak, het vooruitzicht van protectionistische maatregelen en de daaruit voortvloeiende risico’s op handelsoorlogen.

Amerikaanse beleggers leken echter niet onder de indruk van de rede, waarvan de inhoud consistent was met Trumps eerdere uitspraken tijdens de verkiezingscampagne en een persconferentie anderhalve week geleden, zijn eerste in circa zes maanden tijd.

De Amerikaanse aandelenbeurzen reageerden dan ook nauwelijks op de toespraak en de hoofdgraadmeter S&P 500 index sloot 0,3 procent hoger, een winst die ook voor aanvang van de speech al op de borden stond.

De dollar verzwakte daarentegen ten opzichte van de euro en noteerde vanochtend op 1,0743, ten opzichte van een stand van 1,0680 bij het sluiten van de markt in Amsterdam. Begin dit jaar noteerde het muntpaar nog rond 1,0500.

Het cijferseizoen komt op stoom en resultaten van levensmiddelenconcern Procter & Gamble werden vrijdag positief onthaald met een winst van 3,2 procent. Cijfers van onder meer General Electric en oliedienstverlener Schlumberger kregen daarentegen een negatief onthaal. Vandaag rapporteren voorbeurs onder meer Halliburton en McDonalds cijfers en later deze week volgen een groot aantal bedrijven.

De olieprijs zat vrijdag in de lift en een februari-future op een vat West Texas Intermediate sloot 2 procent hoger op 52,42 dollar. Op weekbasis kwam de olieprijs echter amper van zijn plaats, ondanks een volatiele handelsweek. Zondag meldden oliekartel OPEC en Rusland dat de olieproductie sneller daalt dan voorzien.

Terwijl Amerikaanse beleggers het zien zitten in Donald Trump, zijn Aziatische beleggers ongerust geworden. Vrees voor het toekomstige beleid van de nieuwe president, die heeft aangekondigd om handelsbarrières in te voeren indien de Amerikaanse werkgelegenheid in het geding komt, en zijn pijlen met name richt op China, beheerst al enkele weken het sentiment. Vanochtend daalden de beurzen in Tokio en Sydney circa 1 procent, terwijl de Shanghai Composite nipt in het groen noteerde.

Beleggers op Beursplein 5 richten de aandacht de komende weken vooral op bedrijfscijfers. Dinsdag openen onder meer Philips, optiekketen GrandVision en investeerder HAL de boeken over het afgelopen kwartaal. Donderdag is het onder meer de beurt aan Unilever.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell verkocht een belang van 50 procent in het samenwerkingsverband SADAF aan partner SABIC. Met de verkoop van het belang van 50 procent in het petrochemische bedrijf uit Saoedi-Arabië is een bedrag van 820 miljoen dollar gemoeid.

Galapagos creëerde 150.000 nieuwe warrants onder een nieuw warrantplan ten gunste van een werknemer van een dochtervennootschap van het bedrijf, de nieuwe chief medical officer, Dr. Walid Abi-Saab.

De meeste aandacht gaat evenwel uit naar het bod van Talpa op Telegraaf Media Groep van 5,90 euro per aandeel. Daarmee ligt het bod 12 procent hoger dan de 5,25 euro die Mediahuis en VP Exploitatie bereid zijn te betalen. “Ik denk dat het goed is als de onderneming in private handen komt want uit ervaring weet ik dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt”, zei eigenaar John de Mol van Talpa in een toelichting.

Slotstanden Wall Street

Bij de slotbel in New York vrijdag noteerde de S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.271,31 punten en won de Dow Jones index 0,5 procent op 19.827,25 punten. De Nasdaq steeg op basis van een slotstand van 5.555,33 punten met 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.