De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet, na een extreem volatiel handelsverloop in de afgelopen handelsweek.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Na de uitslag van het Brexit-besluit in de vroege ochtend van vrijdag 24 juni gaf de index op slotbasis aanvankelijk nog bijna negen procent prijs, om daarna de verliezen voor een groot deel weer weg te poetsen. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak op minder dan drie procent onder de slotstand voorafgaand aan het onverwachte besluit van de Britten om uit de Europese Unie te treden.

Op fondsenniveau vielen echter rake klappen. Onder meer de cyclische uitzender Randstad en de financiële waarden zagen afgelopen week tot een kwart van hun beurswaarde verdampen. Dit jaar gaf de Europese bankensector gemiddeld zelfs al 34 procent prijs door de lagere rentevooruitzichten, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van Actium.

Winnaars waren er echter ook. Defensieve ondernemingen die amper door een Brexit en een lagere rente worden geraakt, zoals uitgevers en voedingsmiddelenbedrijven, behoorden de afgelopen week juist tot de grootste stijgers. Van Zeijl waarschuwde wel dat er ondertussen sprake is van “een enorme premie” voor “food en beverages” aandelen. Op basis van de koers-winst verhouding noteert deze sector nu “op een premie van 80 procent ten opzichte van de brede indices”. Een overwaardering die volgens de marktvorser op termijn onhoudbaar is.

Wall Street nam vrijdag gas terug in aanloop naar een lang weekend maar sloot wel licht hoger, waarmee de opwaartse trend van de drie voorgaande handelsdagen werd voortgezet. “De wereldwijde aandelenmarkten kregen een welkome boost deze week, nadat de zorgen over de Brexit langzaam wegzakten en het optimisme over een mogelijke interventie door centrale banken de risicobereidheid onder beleggers deed toenemen”, aldus Lukman Otunuga, een analist van FXTM. Olie en de euro/dollar noteerden vrijwel vlak ten opzichte van het slot in Europa. Vandaag houdt Wall Street de deuren gesloten in verband met de traditionele viering van Independence Day op The Fourth of July.

In Azië herstelden de aandelenbeurzen vanochtend van een rode opening, om vervolgens de weg omhoog te vinden. Het sentiment in China werd zelfs uitbundig met winsten van bijna twee procent voor de beurzen in Shanghai en Hong Kong. De stemming in Japan bleef echter ingetogen door een aansterkende yen, terwijl de beurs in Australië werd geconfronteerd met een verdeelde verkiezingsuitslag, waardoor de vorming van een regeringscoalitie een verhaal van de lange adem kan worden. De Nikkei index klom 0,4 procent en de All Ordinaries steeg nipt met 0,2 procent. 

Op macrovlak kijken beleggers deze week met name naar dinsdag, wanneer de mondiale inkoopmanagersindexen van de dienstensector, zoals gemeten door Markit Economics, worden vrijgegeven, terwijl uit de eurozone en Amerika respectievelijk de detailhandelsverkopen en de fabrieksorders worden bekend gemaakt. Het klapstuk staat evenwel voor vrijdag geagendeerd met het Amerikaanse banenrapport, dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer en waarvan de uitkomst volgens analisten van ABN AMRO “van groot belang is voor het beleid van de Federal Reserve”. Voorafgaand worden op donderdag nog cijfers van loonstrookjesverwerker ADP vrijgegeven, die als een voorbode worden beschouwd van het officiële banenrapport.

Vandaag staan echter alleen de producentenprijzen uit de eurozone op de agenda.

Cijferseizoen in aantocht

Hoewel bedrijven komende week hun kruit nog grotendeels droog houden, kijken beleggers al vooruit naar maandag 11 juli wanneer het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa traditiegetrouw het cijferseizoen aftrapt met de kwartaalresultaten. 

Vandaag neemt TNT Express afscheid van het Damrak, waarmee de overname door het Amerikaanse FedEx een feit is. Donderdag staan de omzetcijfers van zowel RoodMicrotec als het Belgische Van de Velde over het afgelopen kwartaal geagendeerd. Uit de Verenigde Staten komen op donderdag de halfjaarcijfers van frisdrankfabrikant PepsiCo naar buiten. 

Bedrijfsnieuws

Philips onderneemt een nieuwe poging om de divisie Lumileds van de hand te doen. Dit schreef de Britse krant The Sunday Times. Volgens bronnen van de krant zou onder meer private equity-partij Bain Capital tot de gegadigden behoren. Aanvankelijk dacht Philips een belang van 80,1 procent in Lumileds te verkopen aan het Chinese Go Scale Capital, maar daar zette de Amerikaanse toezichthouder een streep door.

BinckBank kreeg een boete van 750.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten vanwege niet duidelijke en misleidende reclame voor Alex Vermogensbeheer tussen 8 september 2012 en 26 augustus 2014.

Automotiveconcern Stern Group verhoogde de financiering van de leaseportefeuille van 130 miljoen naar 160 miljoen euro en verlengde de financiering van 70 miljoen euro voor de retailactiviteiten tot 30 juni 2017. Het totaal van de beschikbare bankfaciliteiten stijgt daarmee van 200 miljoen naar 230 miljoen euro. Vanwege de betere performance van Stern zijn de rente-opslagen boven 3 maands euribor verlaagd. 

DPA Group bundelt de krachten met PeopleGroup. Dit heeft de detacheerder maandag bekendgemaakt, zonder verder financiële details te vermelden. DPA gaat met PeopleGroup onder de naam DPA PeopleGroup Inkoopprofessionals zich concentreren op de markt voor inkoopadviesdiensten en interim inkoopprofessionals.

Gemalto kreeg een opdracht voor de levering van inschrijvingsapparatuur voor kiezersregistratie aan de nationale onafhankelijke kiesraad van de Democratische Republiek Congo. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones Industrial Average sloot vrijdag 0,1 procent hoger, de S&P 500 won 0,2 procent en de Nasdag steeg 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.