(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet, nadat Wall Street vrijdagavond nog een overtuigend weekslot neerzette op de hoogste stand ooit. Vandaag moeten beleggers het evenwel zonder Amerikaanse impulsen doen, aangezien Wall Street de deuren gesloten houdt in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Afgelopen week koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis nog een half procent hoger naar 561,10 punten.

“Financiële markten lijken er [afgelopen week] al druk op voor te sorteren dat 2018 economisch gezien wel eens het beste jaar sinds de crisis zou kunnen gaan worden”, schreef econoom Maarten Leen van ING. De aandelenbeurs blijft maar stijgen en de AEX bereikte de hoogte stand in ruim 16 jaar tijd, aldus Leen, die ook opmerkte dat de rente op de kapitaalmarkt oploopt.

Wall Street zette vrijdag de opwaartse trend van donderdag voort en de hoofdindices sloten op een all time high. De Dow Jones index steeg bijna een procent. Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat bedrijfscijfers een duit in het zakje deden voor de ondersteuning van het beurssentiment.

Financiële giganten trapten vrijdag het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen af en de cijfers werden overwegend positief ontvangen. BlackRock profiteerde onder meer van een stijging van het vermogen onder beheer en de vermogensbeheerder rapporteerde over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 2,3 miljard dollar, tegenover 851 miljoen dollar een jaar geleden. Het aandeel won ruim drie procent.

JPMorgan Chase zag in het vierde kwartaal van 2017 de winst onder druk staan door een eenmalige afschrijving vanwege de belastingverlagingen die president Donald Trump doorvoerde. Op langere termijn profiteert de bank echter van het vriendelijke belastingklimaat en het het aandeel steeg met circa anderhalf procent. Wells Fargo verloor juist een procent van zijn beurswaarde, ondanks een stijging op jaarbasis van de nettowinst over het afgelopen kwartaal van 5,3 miljard naar 6,2 miljard dollar.

Woensdag staan opnieuw een aantal Amerikaanse banken, waaronder Goldman Sachs, op de rol en een dag later volgen onder meer IBM en Morgan Stanley. Ook PPG Industries, de oude belager van AkzoNobel, en oliedienstverlener Schlumberger openen de boeken. In eigen land komt het cijferseizoen voorzichtiger op gang. ASML trapt woensdag af met  de resultaten in het vierde kwartaal. Verder geeft Beter Bed vrijdag een update. 

De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie sloot vrijdag toch weer hoger, nadat deze eerder op de handelsdag nog onder druk stond.  Een februari-future op een vat ruwe olie sloot 0,8 procent hoger op 64,30 dollar. Dit bleek goed voor een weekwinst van maar liefst 4,7 procent en de hoogste stand in drie jaar tijd. “Het ziet er fundamenteel goed uit voor olie, met een aanhoudende daling van de olievoorraden en een robuuste vraag”, aldus analist Brian Youngberg van Edward Jones. “Voeg daarbij wat geopolitieke ontwikkelingen en een olieprijs van rond de 70 dollar is dan gerechtvaardigd.” 

De euro blijft ondertussen maar aansterken ten opzichte van de dollar. Afgelopen week kreeg de euro een impuls door de donderdag vrijgegeven notulen van de ECB. “De toon van de ECB-notulen over de economische ontwikkeling en de rente was veel positiever dan waarop was gerekend”, zo merkte valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank tegen ABM Financial News op. Jongbloed verklaarde de zwakte van de dollar ook door te wijzen op de aanhoudende berichtgeving dat China een rem zal zetten op het opkopen en aanhouden van Amerikaanse staatsobligaties. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,2218, ten opzichte van een stand van 1,12018 bij aanvang van de handelsweek.

Onder meer vanwege de Amerikaanse feestdag is de beursagenda vandaag zeer karig gevuld. Wel werd al bekend dat de Nederlandse consument de knip blijft trekken. Het CBS meldde dat de detailhandel in november op jaarbasis 5,5 procent meer heeft omgezet. Zowel in food als in non-food lag de omzet hoger en online werd er zelfs ruim 23 procent meer omgezet.

Bedrijfsnieuws

Vastned Retail is van plan een vrijwillig en voorwaardelijk openbaar overnamebod uit te brengen op alle aandelen Vastned Retail Belgium die het nog niet bezit. Vastned is bereid om 57,50 euro per aandeel Vastned Retail Belgium in contanten te betalen, een premie van 24,5 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag. Daarmee wordt het Belgische vastgoedbedrijf gewaardeerd op 395 miljoen euro.

Air France-KLM ontkende volgens een summiere persverklaring te werken aan een overname van Alitalia.

Credit Suisse verhoogde, in aanloop naar de kwartaalrapportage later deze week, het advies voor ASML van Neutraal naar Outperform. Het koersdoel werd daarbij opgetrokken van 152,00 naar 180,00 euro. De analisten verwachten dat ASML bij de kwartaalcijfers een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen zal aankondigen.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus wees nog op een adviesverhoging voor Wereldhave door JPMorgan Cazenove. De bank zette het advies op Overwogen met een koersdoel van 48,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won vrijdag 0,7 procent op 2.786,24 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent tot 25.803,19 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot 0,7 procent in het groen op 7.261,06 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.