(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag nipt hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een neutrale opening.

Dit weekend trok Italië 17 miljard euro uit om het omvallen van twee banken uit Venetië in goede banen te leiden. Afgelopen vrijdag maakte de Europese Centrale Bank al bekend dat het einde voor Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca in zicht was. Doordat de afwikkeling van de twee banken niet via de Single Resolution Board van de Europese Unie plaatsvindt, maar onder Italiaans recht gebeurt, is het toch mogelijk staatssteun in te zetten zonder dat senior obligatiehouders en spaarders hun geld kwijt raken. Intesa Sanpaolo zal de gezonde delen van de twee banken overnemen tegen een symbolisch bedrag.

Afgelopen week koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis fractioneel lager naar 519,50 punten. De AEX begon de handelsweek nog positief, gesteund door de positieve verkiezingsuitslag in Frankrijk, waar president Emmanuel Macron een absolute meerderheid behaalde in het parlement en wat de zorgen over de toekomst van de euro verder wegnam.

De dalende olieprijs begon halverwege de week echter roet in het eten te gooien, waardoor de opgebouwde winst op weekbasis als sneeuw voor de zon verdween. Woensdag daalde de olieprijs zelfs naar het laagste punt in 10 maanden tijd, een daling van meer dan 20 procent ten opzichte van de laatste piek, waardoor officieel sprake is van een zogenoemde bear market. Onder meer Royal Dutch Shell gaf terrein prijs en woog daarmee op de koersvorming van de AEX index. 

“Het vertrouwen in de productiebeperkende maatregelen [van OPEC-landen] ebt kennelijk helemaal weg en dan helpt het ook niet als landen als de Verenigde Staten, Nigeria en Libië hun productie juist opvoeren”, aldus de analyse van analist Corné van Zeijl van Actiam over het koersverloop van de olieprijs.

Een augustus-future West Texas Intermediate sloot vrijdag in New York 0,6 procent hoger, ofwel 0,27 dollar, op 43,01 dollar. Op weekbasis koerste de olieprijs evenwel voor de vijfde opeenvolgende week lager, de langste daling op weekbasis sinds 2015. Vanochtend laten de olie-futures in de Aziatische handel een verder herstel zien van ruim een procent.

De Aziatische beurzen kregen vanochtend een duwtje in de rug door de stijging van de olieprijzen vrijdagavond en vanochtend. De winsten bleven echter beperkt tot enkele tienden van een procent. Uitschieter was de Shanghai Composite met een winst van meer dan een half procent.

De Japanse producent van auto-onderdelen Takata Corporation zag zich genoodzaakt faillissementsbescherming  aan te vragen in Japan en Amerika. Het concern met een lange staat van dienst en circa 50.000 werknemers zucht onder een schuld van meer dan 1.000 miljard yen, ruim 8 miljard euro. De problemen zijn het gevolg van gebrekkig geproduceerde airbags, waardoor de grootste terugroepactie in de geschiedenis van de auto-industrie op touw moest worden gezet. De handel in het aandeel is geschorst en naar verwachting wordt het bedrijf eind volgende maand van de beurs gehaald.

Wall Street sloot vrijdag fractioneel hoger en perste er op weekbasis een kleine winst uit, ondanks koersdruk van energiefondsen. “Het is moeilijk om deze markt lager te zetten, en we zien momenteel een gezonde rotatie tussen sectoren in aanloop naar het cijferseizoen” , aldus Mark Chaikin van Chaikin Analytics tegen zakenzender CNBC. Met name biotech- en farma-aandelen waren afgelopen week in trek op Wall Street, nadat de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hun conceptvoorstel presenteerden waarmee Obamacare moet worden vervangen. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot op circa een procent onder de hoogste stand ooit. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1191, ten opzichte van een stand van 1,1201 bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag.

De komende week zullen beleggers zich vooral moeten richten op macro-economische data, aangezien de bedrijfscijfers nog even op zich laten wachten en de meeste beursgenoteerde fondsen inmiddels in hun “stille periode” komen. Vandaag kijken beleggers met name uit naar de Duitse conjunctuurindicator Ifo-index en de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten. Later in de handelsweek zal de aandacht met name uitgaan naar Duitse inflatiecijfers en cijfers over de groei van de Amerikaanse economie.

Bedrijfsnieuws

Invesco maakte dit weekend bekend het belang in SBM Offshore bijna te hebben gehalveerd. De vermogensbeheerder meldde bij de AFM een kapitaalbelang van 3,12 procent. In september 2014 meldde Invesco nog een kapitaalbelang van 5,93 procent.

Altice voert verkennende gesprekken met het Portugese Promotora de Informaciones over een eventuele overname van het belang in Media Capital SGPS. Dit bevestigde de Franse kabelaar met een notering op het Damrak, nadat de Portuguese toezichthouder Comissão do Mercado de Valores Mobiliários hierom vroeg.

Euronext kreeg toestemming om dividend index futures op de AEX en CAC 40 in Amerika aan te bieden. Dit betekent dat beleggers woonachtig in de Verenigde Staten nu ook toegang hebben tot deze beleggingsproducten.

Mogelijk komt Unilever nog in beweging, nu het activistische Third Point een belang heeft opgebouwd in Nestle. De activistische aandeelhouder stuurt onder meer aan op een verkoop van het belang in L’Oreal, het herschikken van de portfolio met meer dan 2.000 merken en het opkopen van eigen aandelen, wat mogelijk is gezien de lage schuldratio. Ook moet het Zwitserse bedrijf volgens Third Point een formeel margedoel formuleren. Momenteel is de marge lager dan die van de meeste sectorgenoten. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index noteerde vrijdag 0,2 procent hoger op 2.438,30, de Dow Jones index sloot vlak op 21.394,76 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 6.265,25 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.