(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet, nadat de Dow Jones index vrijdag op Wall Street de hoogste stand ooit aanscherpte.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent. Afgelopen week steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis 1,1 procent. 

Beursanalist Corné van Zeijl van Actiam sprak in een terugblik van een ”extreme week”, waar ”niemand had verwacht dat Trump zou winnen […] en niemand had verwacht dat de koersen niet zouden dalen na zijn verkiezing”.  Van Zeijl constateerde dat ”financials” afgelopen week profiteerden van de hogere renteverwachting, terwijl ”veilige havens”, ondernemingen die het meest op obligaties lijken vanwege hun stabiele kasstromen, zoals Heineken en Unilever, uit de gratie waren.

Wall Street sloot vrijdag overwegend hoger en de Dow Jones index won op weekbasis zelfs meer dan vijf procent, de grootste weekstijging sinds december 2011. Dit is des te opmerkelijker daar veel specialisten en zakenbanken vooraf nadrukkelijk waarschuwden voor verliezen van 8 tot 15 procent, indien Donald Trump er toch in zou slagen om de presidentsverkiezingen te winnen.

De futures op de Amerikaanse hoofdindex noteerden in de nacht van dinsdag op woensdag dan ook ’limit down’ min vijf procent en de beurs in Tokio sloot 5,4 procent lager. Toen het stof was neergedaald en de aankomende president verzoenende woorden had uitgesproken, zette echter het herstel in. De politieke aardverschuiving zal volgens de markten vooral positief uitpakken voor financiële, industriële en farmaceutische aandelen, fondsen die in de Dow Jones Industrial index oververtegenwoordigd zijn. De sectorrotatie kende ook verliezers. Grote en relatief dure technologie-aandelen werden door de gestegen renteverwachting van de hand gedaan. Dit gold ook voor fors geprijsde dividendaandelen, die juist zeer populair zijn in een lage rente omgeving. 

De dollar noteerde vanochtend ten opzichte van de euro op 1,0798. Een week geleden, in aanloop naar de verkiezingen, noteerde het muntpaar nog op 1,1122. De dollar verloor juist nog scherp aan waarde in de eerste reactie op de verkiezingsuitslag, maar daarna kwam direct de tegengestelde beweging op gang. ”De reden hierachter is dat de korte termijn rente in Amerika hard steeg en het renteverschil met bijvoorbeeld Duitse obligaties heel sterk is opgelopen”, aldus van Zeijl, die er tevens op wees dat door de overwinning van Trump de Europese populistische bewegingen een duw in de rug kregen, waardoor de twijfels groeien over de lange termijn vooruitzichten voor de euro. In dit verband kijken beleggers al vooruit naar het Italiaanse referendum op 4 december, waar kiezers de vraag krijgen voorgeschoteld of premier Renzi het politieke stelsel mag hervormen en waarvan de uitkomst Italië in een politieke chaos kan storten.

De opleving op de aandelenmarkten ging voorbij aan de olieprijs. De december-future voor een vat Amerikaanse olie sloot vrijdag 2,8 procent lager op 43,41 dollar, waardoor op weekbasis een verlies van 1,5 procent resteerde. Vanochtend was er weinig beweging in de olieprijs.

Het beeld op de Aziatische effectenbeurzen was vanochtend erg verdeeld. De beurs in Tokio steeg 1,8 procent, met dank aan een verzwakkende yen en een cijfer dat wees op een groeiversnelling van de economie. De Japanse economie bleek in het derde kwartaal op jaarbasis met 2,2 procent te zijn gegroeid, fors meer dan waarop economen hadden gerekend. De overige beurzen koersten overwegend lager, met als negatieve uitschieter de beurs in Hong Kong met een verlies van 1,3 procent.

De Chinese industriële productie bleek daarnaast in oktober opnieuw met 6,1 procent te zijn gestegen, terwijl de detailhandelsverkopen in die maand met 10,0 procent opliepen. Daarmee was de stijging in de detailhandel wel minder dan de 10,7 procent in september.

Beursagenda

Het internationale cijferseizoen zal deze week meer naar de achtergrond verdwijnen, aangezien het gros van de multinationals de boeken reeds opende over het afgelopen kwartaal. Op het Damrak staan evenwel later deze week nog onder meer de hoofdfondsen Ahold Delhaize, ABN AMRO, Delta Lloyd en NN Group geagendeerd. Op macro-economisch vlak zal de aandacht met name uitgaan naar Amerikaanse- en Europese inflatiecijfers. De Federal Reserve kijkt voor zijn rentebeleid met een vergrootglas naar inflatiecijfers en de markten prijzen nu een kans in van meer dan 80 procent dat de centrale bank de rente in december zal verhogen.

Bedrijfsnieuws

Pharming Group is met een syndicaat van kredietverstrekkers de voorwaarden overeengekomen voor een kredietfaciliteit van 40 miljoen dollar, circa 37 miljoen euro, die gebruikt zal worden om de rechten voor geneesmiddel Ruconest terug te kopen. 

Gemalto ontving in de Verenigde Staten een subsidie voor een proef met digitale rijbewijzen in vier Amerikaanse staten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 0,1 procent op 2.164,45 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent steeg op 18.847,66 punten en de Nasdaq 0,5 procent hoger sloot op 5.237,11 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.