(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start donderdag nipt hoger na onder meer meevallende cijfers van ING Groep.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 1,3 procent lager op 443,77 punten. Begin vorige week noteerde de index zelfs nog ruim boven de 460 punten.

“De Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken een gelopen koers, gelet op de verdeling van de kiesmannen, maar beleggers houden nu eenmaal niet van onzekerheid”, aldus sales trader Gert Berends van ING, nadat de beurzen onder druk kwamen nu peilingen wijzen op een inhaalrace door Donald Trump. Volgens de marktvorser ligt een opluchtingsrally voor de hand bij een zege van Hillary Clinton.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 woensdag voor het eerst in vijf jaar 7 achtereenvolgende handelsdagen lager. De belangrijkste thema’s waren het rentebesluit van de Federal Reserve, de dalende olieprijs en de zorgen over de uitkomst van de presidentsverkiezingen. De Fed besloot, conform verwachting, om de rente niet te verhogen. Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees er op dat de Fed in zijn bewoording niet langer zei “meer bewijs” nodig te hebben, maar alleen “iets meer bewijs” dat de centrale bank zijn doelstellingen ten aanzien van de arbeidsmarkt en de inflatie zal halen, alvorens de rente wordt verhoogd. “December dus”, aldus de analist over het moment dat de Fed wel de trekker zal overhalen en de rente verhogen.

Olie werd opnieuw flink goedkoper nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 14,4 miljoen vaten veel harder stegen dan voorzien. De sprong van de voorraad ruwe olie is “uitzonderlijk negatief” voor de olieprijs, stelde econoom James Williams van WTRG Economics, nadat het oliekartel OPEC bij zijn eerste geplande vergadering over een mogelijke productiebeperking afgelopen weekend in Wenen geen akkoord wist te bereiken. Een december-future op een vat Amerikaanse daalde rond het sluiten van de aandelenmarkten 2,5 procent naar 45,51 dollar. Vanochtend in de Aziatische handel herstelde de future evenwel met krap een procent.

Onzekerheid over de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen weerspiegelde zich in een daling van de dollar. Vanochtend noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,1118. Bij het slot in Amsterdam op woensdag stond er nog een stand van 1,1102 op de borden. Maandagavond ging de euro nog voor 1,0970 dollar over de toonbank.

Nabeurs rapporteerde Facebook een scherpe stijging van de omzet. De nettowinst in het derde kwartaal steeg daarnaast op jaarbasis zelfs van 896 miljoen naar 2.379 miljoen dollar. Het aandeel daalde in de elektronische handel evenwel met 7 procent, na tijdens reguliere openingstijden al krap twee procent prijs te hebben gegeven. Chipmaker Qualcomm, koper van het Nederlandse NXP, koerste nabeurs vrijwel onveranderd na rapportering van een stijging van de nettowinst van 5,3 miljard naar 5,7 miljard dollar.

Het sentiment in Azië, waar de beurs in Tokio de deuren gesloten hield in verband met een feestdag, was vanochtend verdeeld. De Shanghai Composite koerste 0,9 procent hoger na cijfers van Caixin Media en Markit Economics waaruit een groei van de bedrijvigheid in de dienstensector in oktober naar voren kwam. De beurzen in Hong Kong en Sydney hielden evenwel hun kruit droog en noteerden fractioneel lager.

Beleggers kijken vandaag onder meer uit naar het rentebesluit van Bank of England, cijfers over de werkloosheid in de eurozone en de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector.

Bedrijfsnieuws

ING Groep realiseerde in het afgelopen kwartaal een onderliggende winst voor belasting van 1,88 miljard euro, liefst 26 procent meer dan de 1,49 miljard euro een jaar eerder. Analisten rekenden vooraf op 1,56 miljard euro. De totale opbrengsten van de bank stegen met 9 procent, van 4,00 miljard tot 4,36 miljard euro. Dit was te danken aan de 8 procent hogere rentebaten van 3,38 miljard euro en de 15 procent hogere provisie-inkomsten van 605 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op 3,27 miljard euro aan netto rentebaten en totale inkomsten van 4,16 miljard euro.

De omzet van DSM uit voortgezette activiteiten steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis van 1.945 miljoen naar 1.998 miljoen euro. De bedrijfsconsensus wees op een omzet voor het afgelopen kwartaal van 1.985 miljoen euro. De nettowinst steeg met 38 procent naar 146 miljoen euro.

Bouwer BAM Groep realiseerde in de eerste negen maanden van 2016 meer winst op een lagere omzet en bevestigde de winstverwachtingen voor heel dit jaar. De omzet van BAM daalde in de eerste negen maanden van 5.359 miljoen naar 5.074 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBT), gecorrigeerd voor herstructureringen en bijzondere waardeverminderingen, steeg in de eerste negen maanden op jaarbasis van 45,7 miljoen naar 63,6 miljoen euro.

TKH Group rapporteerde over het afgelopen kwartaal op jaarbasis een omzetdaling van 340,4 miljoen naar 328,6 miljoen euro. Autonoom was sprake van een omzetdaling met 2,1 procent. Het technologieconcern handhaafde zijn outlook voor het gehele jaar en gaat daarbij uit van een aangepaste nettowinst van 88 miljoen tot 93 miljoen euro.

De aangepaste omzet van Intertrust daalde in het derde kwartaal op jaarbasis met 0,7 procent van 87,3 miljoen tot 86,7 miljoen euro. Afgezien van wisselkoerseffecten, het Britse pond daalde sterk door de keuze van de Britten om de EU vaarwel te zeggen in juni, steeg de omzet met 1 procent. De winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie (EBITA) daalde met 2,2 procent tot 34 miljoen euro in het derde kwartaal, of 0,7 procent zonder valuta-effecten. 

AMG Advanced Metallurgical Group rapporteerde een stijging van de nettowinst met 5 procent naar 5,2 miljoen dollar. Voor 2017 verwacht AMG zijn sterke financiële prestaties door te zetten.

ABN AMRO schikte voor 142 miljoen euro met de Belastingdienst. Dit schreef Het Financieel Dagblad donderdag op basis van interne documenten van de bank. “Naar nu pas blijkt heeft de bank in het geheim zware onderhandelingen gevoerd met de fiscus over een conflict dat tot op heden voor de buitenwereld verborgen bleef. Dat geschil draait om de aansprakelijkheid en belastingplicht van twee grote financieringsvehikels van ABN AMRO”, aldus het FD. Naar verluidt zou het gaan om de onderdelen Simba Finance en Pumbaa Finance. 

Franck Terner is de nieuwe CEO van Air France, het Franse onderdeel van Air France-KLM.  Terner kwam in 1988 bij Air France in dienst. In 2010 werd hij vice-president van Air France Industries en sinds juli 2013 was hij executive vice-president van de techniek- en onderhoudsdivisie van Air France-KLM.

Verenigde Nederlandse Compagnie heeft een overeenkomt getekend voor de overname van het bedrijfspand van DGB energie en zal medio december dit jaar een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden. Dit maakte het investeringsvehikel onder leiding van Beursgenoot Geert Schaaij donderdag voorbeurs bekend.

Euronext en Algomi zullen een trading platform oprichten om de liquiditeit in bedrijfsobligaties te vergroten. Dat meldde de internationale beursuitbater donderdag voorbeurs.

Online broker DeGiro is vanaf vandaag ook actief in het Zwitserland. Dit maakte de prijsvechter donderdag bekend.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor woensdag 0,4 procent op 17.959,64 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 0,7 procent in op 2.097,94 punten en techbeurs Nasdaq noteerde op de slotzoemer zelfs 0,9 procent in het rood op 5.105,57 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.