Beursplein 5 gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet, nadat Wall Street woensdag na het rode slot in Amsterdam openingsverliezen wegwerkte en in het groen sloot.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. Woensdag gaf de index nog bijna twee procent prijs.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow wees op het hogere slot van Wall Street als verklaring voor de hogere openingsindicatie in Amsterdam. 

Wall Street opende woensdag lager, na een negatief sentiment in Azië en met name Europa door onder meer aanhoudende Brexit-zorgen en vrees voor de zwakke balansen van Italiaanse banken. Een cijfer dat wees op een aantrekkende activiteit in de Amerikaanse dienstensector en de vrijgave van de notulen van de vorige rentevergadering van de Federal Reserve, die lieten zien dat de meeste monetaire beleidsmakers de rente in juni al ongewijzigd wilden laten, nog voordat de financiële markten de Brexit-schok over zich heen kregen, zorgden echter voor een omslag. Een verlies voor de S&P 500 van circa 0,7 procent werd weggepoetst en de hoofdgraadmeter van Wall Street sloot ruim een half procent hoger op afgerond 2.100 punten, slecht 33 punten onder de hoogste stand ooit. Vooral medische- en technologiefondsen wonnen terrein. Sectoren die gelden als defensief, zoals telecom- en elektriciteitsbedrijven, behoorden juist tot de sterkste dalers. 

Het rendement op een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar daalde aanvankelijk naar 1,32 procent, de laagste stand ooit, om daarna op te veren naar 1,38 procent. Eerder op de dag daalden ook in Europa de rendementen op staatsobligaties naar niet eerder vertoonde lage niveau’s. De goudprijs, doorgaans beschouwd als veilige haven in woelige tijden, zat in de lift en steeg met 0,6 procent tot 1.366 dollar per troy ounce. 

De euro/dollar koerste vrij vlak rond een niveau van 1,1100, terwijl het Britse pond afgleed naar een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar op 1,2798 dollar, om vervolgens te herstellen tot 1,2934 dollar. 

Het beeld in Azië was vanochtend gemengd. De Japanse yen, die ook wordt beschouwd als een veilige parkeerplaats voor vermogens, zat in de lift en steeg naar 100,93 ten opzichte van de dollar. Vorige week vrijdag noteerde de yen nog rond een niveau van 103,00. Voor Japanse exportfondsen die hun winsten zien verdampen betekent dit slecht nieuws en de Nikkei index koerste 0,5 procent lager. De beurs in Hong Kong steeg juist ruim een half procent en ook de beurs in Sydney, aangevoerd door grondstoffenfondsen, koerste hoger. 

Beleggers kijken vandaag alvast vooruit naar het Amerikaanse banenrapport, dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer en waarvan de uitkomst vrijdag volgens analisten van ABN AMRO “van groot belang is voor het beleid van de Federal Reserve”. Voorafgaand worden vandaag cijfers van loonstrookjesverwerker ADP vrijgegeven, die als een voorbode worden beschouwd van het officiële banenrapport. Vorige maand reageerden beleggers nog geschrokken toen bleek dat in mei slechts 38.000 banen waren gecreëerd, het laagste aantal in zes jaar tijd, waardoor direct de renteverwachtingen neerwaarts werden bijgesteld. 

Naast het ADP rapport kijken beleggers vandaag ook naar cijfers van de Britse industriële productie, de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de Amerikaanse olievoorraden.

Vanochtend bleek al dat de Duitse industriële productie in mei met 1,3 procent op maandbasis afnam, na een stijging van 0,5 procent in april. Daarmee was het cijfer voor april minder goed dan het voorlopige cijfer, dat juist wees op een productiestijging van 0,8 procent.

Bedrijfsnieuws

Altice overweegt de verkoop van zijn Belgische tak. Dit schreef de Financial Times woensdag op basis van bronnen.

Altice nam volgens de Britse krant Lazard in de arm om de verkoop van SFR Belgium te begeleiden.

Credit Suisse verlaagde het advies voor roestvast staalconcern Aperam van Outperform naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 44,00 naar 42,00 euro. 

Gemalto ging een samenwerking aan met Stormshield, een dochtermaatschappij van Airbus Defence and Space, voor de ontwikkeling van een technologie voor veiligere mobiele verbindingen en gegevensuitwisseling. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones Industrial Average steeg 0,4 procent tot 17.918,62 punten. De S&P 500 index eindigde 0,5 procent in het groen op 2.099,73 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,7 procent aan tot 4.859,16 punten. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.