(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet, nadat de Amerikaanse hoofdindexen maandagavond de recordniveaus aanscherpten. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,9 procent.

“Zowel Wall Street als Azië continueerden de positieve stemming, gedreven door hogere olieprijzen. Dit zal in Europa aanvankelijk ook de markt steunen”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG, die benadrukte dat de politieke zorgen in Europa op de aandelenmarkten even naar de achtergrond zijn verdreven. “Deze [zorgen] zijn echter nog wel terug te zien in de valutahandel, waar de euro onder druk blijft staan”, aldus Van der Does.

Wall Street kreeg een duw in de rug door aantrekkende energieprijzen, terwijl de verkiezingsoverwinning van Donald Trump het sentiment nog steeds positief beïnvloedde. Zowel de Dow Jones index, de breder samengestelde S&P 500 index alsmede technologiebeurs Nasdaq sloten op de hoogste stand ooit. Sinds de overwinning van Trump is de Russell 2000, een index van kleinere Amerikaanse ondernemingen met een gemiddelde beurswaarde van krap 1 miljard dollar, echter koploper met een stijging van zelfs meer dan 10 procent. Beleggers voorzien dat deze vooral op de Amerikaanse markt gerichte ondernemingen het sterkst profiteren van aantrekkende overheidsuitgaven, terwijl zij in tegenstelling tot de grote multinationals weinig last hebben van de sterke dollar.

Olie noteerde maandag al flink in het groen en vervolgde dinsdagochtend dit pad. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 4,4 procent naar 48,41 dollar, onder meer na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin die de hoop op een productiebeperking door oliekartel OPEC in aanloop naar de vergadering in wenen volgende week woensdag deed opleven. De winst werd in de Aziatische handel vanochtend geconsolideerd en zelfs iets uitgebouwd. Na een reeks van tien aaneengesloten dagen gaf de dollar daarnaast licht terrein prijs ten opzichte van de euro. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,0628, ten opzichte van een stand van 1,0597 bij het sluiten van de markt in Amsterdam op maandag.

De Aziatische markten trokken zich op aan de lichte euforie op Wall Street en koersten overtuigend hoger. De beurzen in Hong Kong en Sydney stegen meer dan een procent. De beurs in Tokio werd daarentegen opgeschrikt daar een aardbeving in het noorden van Japan, hetgeen leidde tot een later ingetrokken tsunamiwaarschuwing. Onder meer automaker Nissan moest zijn werkzaamheden in zijn machinefabriek in Fukushima staken. Na aanvankelijke verliezen noteerde de Nikkei index vanochtend 0,2 procent in het groen.

Beleggers moeten het vandaag doen met een matig gevulde agenda, waarbij alleen het consumentenvertrouwen in de eurozone en de bestaande Amerikaanse woningverkopen staan geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Pharming Group lanceerde de maandag aangekondigde claimemissie. Met de claimemissie geeft Pharming in totaal bijna 59 miljoen nieuwe aandelen uit via een verhouding van 1 voor 7 claimrechten. De uitgifteprijs ligt op 0,205 euro per nieuw aandeel, een korting van 10 procent ten opzichte van de 20-daagse volumegewogen gemiddelde prijs tot 18 november 2016.

Lucas Bols noteert vandaag ex-dividend.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,8 procent naar 2.198,18 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 18.956,69 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 5.368,86 punten. Voor alle indexen betekende dit de hoogste slotnotering ooit.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.