(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet na een positief slot op Wall Street maandagavond en een vlak koersverloop op de Aziatische beurzen vanochtend.

Futures op de AEX Index wezen ruim een half uur voor de opening op een winst van 0,4 procent.

“In de Verenigde Staten corrigeerden de beurzen de verliezen van afgelopen vrijdag en kreeg de angst voor een renteverhoging geen vervolg”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG, die benadrukte dat de koersontwikkeling op Wall Street laat zien dat “de aandelenmarkt tegen een stootje kan en zeer stabiel in de markt ligt”. 

Wall Street was voornamelijk nog in de ban van de toespraak die voorzitter Janet Yellen afgelopen week vrijdag in Jackson Hole gaf. Yellen zei dat de Amerikaanse economie tekenen van verbetering toonde en dat de argumenten voor een renteverhoging zijn versterkt. Dit werd vrijdag later op de dag nog eens onderstreept door vice-voorzitter Stanley Fischer van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

“De werkloosheid ligt onder de 5 procent. Er is geen reden waarom de Fed niet de rente zou moeten verhogen. Ze zijn zo dicht bij hun collectieve doelstellingen dat de huidige lage rentetarieven geen zin hebben”, zei aandelenstrateeg Jonathan Golub van RBC Capital Markets.

Golub voegde toe dat het niet zo veel uitmaakte of dit nu in september of december zou gebeuren.

Yellen zei vrijdag ook de macro-economische indicatoren goed in de gaten te zullen houden. In dat verband zijn de ogen deze week met name gericht op het maandelijkse arbeidsrapport dat vrijdagmiddag verschijnt.

Apple stond in de belangstelling nadat de Europese Unie volgens The Wall Street Journal vandaag zal besluiten dat de belastingdeal die Apple met Ierland heeft gesloten gelijk staat aan staatssteun en daarmee illegaal is. Ook werd bekend dat Apple op 7 september een evenement houdt, waar de techreus waarschijnlijk zijn iPhone 7 gaat presenteren. Apple verloor 0,1 procent.

De olieprijs gaf daarnaast terrein prijs. De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot 1,4 procent lager op 47,64 dollar.

De Aziatische hoofdbeurzen in Tokio en Shanghai kwamen vanochtend amper van hun plaats, terwijl de beurzen in Hong Kong en Sydney enkele tienden van een procent wonnen. In Japan werd bekend dat de werkloosheid in juli is gedaald naar 3,0 procent, het laagste niveau in 21 jaar. 

Beleggers kijken vandaag voor macro-economisch nieuws met name naar Amerika waar de S&P Case Shiller huizenprijsindex en het consumentenvertrouwen van de Conference Board staan geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

De omzet over de eerste zes maanden van dit jaar van detacheerder DPA Group kwam uit op 63,5 miljoen euro tegen 54,4 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg autonoom met 4,7 procent met twee werkdagen meer dan een jaar terug. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg 3,8 miljoen euro tegen 2,1 miljoen euro met een marge van 5,9 procent tegen 3,7 procent.

Beter Bed heeft in het eerste halfjaar zoals verwacht een hogere winst op een gestegen omzet gerealiseerd. De halfjaaromzet steeg met 5,7 procent van 186,1 miljoen naar 196,7 miljoen euro. Beter Bed boekte in de eerste zes manden van het jaar een operationeel resultaat (EBITDA) van 17,1 miljoen euro tegen 15,5 miljoen een jaar geleden. Het bedrijf uit Uden ziet dat in het derde kwartaal de positieve omzettrends in de Benelux, Spanje en Frankrijk zich voortzetten. In met name Duitsland en Oostenrijk blijft de vraag achter ondanks een lichtere vergelijkingsbasis.

Royal Dutch Shell verkoopt zijn activiteiten in de Golf van Mexico aan EnVen Energy Corp. Met de verkoop van de diverse Green Canyon blokken, bekend als de Brutus/Glider activiteiten, is een verkoopsom van 425 miljoen dollar in contanten gemoeid.

Het Duitse Probiodrug, met een notering op het Damrak, zag het verlies in de eerste zes maanden van het jaar licht afnemen. In de verslagperiode daalden zowel het operationeel verlies als het verlies onder de streep van 6,2 miljoen naar 6 miljoen euro. Omzet werd nog niet behaald.

Neways heeft in de eerste zes maanden van 2016 een bedrijfsresultaat geboekt van 6,7 miljoen euro, versus 5,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep boekte het bedrijf een nettowinst van 4,4 miljoen euro, een stijging van 29,4 procent in vergelijking tot een jaar eerder, toen Neways een nettowinst rapporteerde van 3,4 miljoen euro. De omzet steeg met 4,7 procent van 189,1 miljoen euro naar 197,9 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones-index won maandag 0,6 procent op 18.502,99 punten, de S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2.180,38 punten en de Nasdaq eindigde 0,3 procent hoger op 5.232,33 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.