(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street gaf maandagavond licht terrein prijs, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend overwegend lichte verliezen moeten incasseren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Maandag sloot de hoofdgraadmeter al 0,8 procent lager, waarbij met name financiële waarden wogen op de koersvorming.

Wall Street koerste maandag in een nieuwsluwe handel met weinig beweging licht lager. Directeur Daniel Wiener van Adviser Investments zei tegen zakenzender CNBC dat  we een “geruchten rally en geen Trump rally” achter de rug hebben en dat de markten nu een adempauze inlassen. De beurzen zijn volgens Wiener hard opgelopen op basis van alleen geruchten en verwachtingen dat Donald Trump de economie zal stimuleren, en nu wachten beleggers op tastbare besluiten van de nieuwe president. 

Indien beleggers teleurgesteld raken, of de effecten van protectionistische maatregelen de boventoon gaan voeren, kunnen de aandelenmarkten snel corrigeren, aldus Wiener, die wel benadrukte dat de lage rente en de meevallende bedrijfscijfers een gunstig klimaat creëren voor aandelen.

De terughoudendheid op Wall Street kreeg vanochtend een vervolg in Azië, waar de hoofdbeurzen in een nauwe bandbreedte koersten ten opzichte van het slot van maandag. In Australië hield de centrale bank de rente onveranderd op 1,5 procent, het laagste niveau ooit. Voorzitter Philip Lowe van de RBA benadrukte in een toelichting evenwel dat verdere renteverlagingen niet in het verschiet liggen, onder meer gelet op de opwaartse rentedruk wereldwijd en de stijgende Australische inflatie. De Australische dollar koerste na het besluit een half procent hoger ten opzichte van de euro, naar het hoogste niveau in krap twee jaar tijd.

De olieprijzen stonden op Wall Street onder druk nadat uit cijfers van oliedienstverlener Baker Hughes naar voren kwam dat het aantal actieve Amerikaanse boorplatformen de laatste weken in de lift zit, waardoor de productiebeperkingen van OPEC-landen deels de pas wordt afgesneden. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,3 procent naar 53,12 dollar. Een stand die ook in de Aziatische handel vanochtend op de borden stond.

De dollar sterkte duidelijk aan ten opzichte van de euro en koerste vanochtend naar 1,0698, ten opzichte van een stand van 1,0737 voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen. De goudprijs steeg daarnaast vanochtend voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag. Het edelmetaal noteert nu op 1,235,60 dollar per ounce, het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. 

Beleggers kijken vandaag vooral uit naar bedrijfscijfers, waarbij met name de resultaten van General Motors en Walt Disney op extra aandacht kunnen rekenen.

In Duitsland werd vanochtend al bekend dat de industriële productie in december veel lager uitviel dan een maand eerder. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, daalde in december met 3,0 procent op maandbasis, na een opwaarts bijgestelde stijging van 0,5 procent in november. Geraadpleegde economen mikten juist op een stijging van de productie in december met 0,4 procent op maandbasis. Op jaarbasis was sprake van een daling van de industriële productie in december van 0,7 procent.

Bedrijfsnieuws

De magistrale bereider Fagron behaalde in 2016 een omzet van 421,8 miljoen euro, wat resulteerde in een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 90,6 miljoen euro. Onder de streep boekte de onderneming als gevolg van een fikse afschrijving een verlies van 18,1 miljoen euro. Voor bijzondere posten verdiende Fagron evenwel 29,6 miljoen euro. Mede dankzij de kapitaalverhoging in 2016 kan Fagron zich naar eigen zeggen weer richten op de operationele gang van zaken. “Ook voor 2017 zijn we positief over de mogelijkheden die we zien in de verschillende markten waarin we actief zijn”, zei de onderneming. 

Vastgoedfonds Wereldhave breidde met een syndicaat van banken een bestaande doorlopende kredietfaciliteit uit en verlengd deze tot ten minste 2022. Met de nieuwe kredietfaciliteit zegt Wereldhave te willen profiteren van gunstige marktomstandigheden. 

Berenberg startte met het volgen van Philips en gaf een Houden advies af met een koersdoel van 27,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,2 procent naar 2.292,56 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.052,42 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 5.663,55 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.