(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

Maandag startte de Amsterdamse hoofdgraadmeter de handelsweek al met een verlies van een half procent op 559,84 punten. De volumes waren evenwel laag. Wall Street was gesloten vanwege Memorial Day en Londen hield de deuren dicht vanwege een banking holiday. In Europa volgde de markt met argusogen de politieke ontwikkelingen in Spanje en met name Italië.

In Italië kwam een vroegtijdig einde aan de kabinetsformatie van de eurosceptische Vijfsterrenbeweging en Lega, nadat de Italiaanse president Sergio Mattarella zondag geen akkoord gaf aan de kandidatuur van Paolo Savona voor de functie van minister van financiën, waarna kandidaat premier Giuseppe Conte zijn opdracht om een regering te vormen neerlegde.

De hoogleraar economie Savona is onder meer auteur van een boek waarin beschreven wordt hoe Italië met zo weinig mogelijk kleerscheuren uit de eurozone zou kunnen stappen. Zijn benoeming zou de financiële markten alarmeren, zei Mattarella.

Mattarella vroeg gisteren de voormalige IMF-directeur Carlo Cottarelli om een regering te vormen die het land in de eurozone moet houden. De financiële markten reageerden echter geschrokken. De rentevergoeding op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar steeg maandag met 22 basispunten, ofwel negen procent, naar 2,68 procent. Financiële waarden in heel Europa stonden onder druk en trokken daarmee de hoofdindices omlaag.

De snel oplopende risicovergoeding geeft aan dat beleggers er rekening mee beginnen te houden dat de staatsleningen niet zullen worden terugbetaald onder een nieuwe Italiaanse regering, die zou aansturen op een breuk met de Europese muntunie.

“De Vijfsterren en Lega zijn woest”, meldde Rabobank. “De eerstgenoemde partij wil het liefst een (ogenschijnlijk kansloze) afzettingsprocedure starten, terwijl de Lega mede door hun goede peilingen aanstuurt op nieuwe verkiezingen.

Ondertussen wankelt de Spaanse minderheidsregering, nadat de belangrijkste oppositiepartij van het land een motie van wantrouwen uitsprak tegen premier Mariano Rajoy Brey, vanwege een omkoopschandaal waarbij twee leden van zijn partij betrokken zijn. Twee grote Spaanse kranten riepen op tot vervroegde algemene verkiezingen.

De euro hervatte zijn glijvlucht van de afgelopen maanden. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1630, ten opzichte van een stand van 1,1702 bij aanvang van de handelsdag maandag.

Olie noteerde maandag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 2,0 procent tot 66,52 dollar, terwijl een juli-future Brent 4,4 procent lager bewoog op 75,31 dollar. Vanochtend daalden de futures in de Aziatische handel met ruim een procent verder.

Beleggers hebben vandaag oog voor cijfers van het Franse- en Amerikaanse consumentenvertrouwen. Op Beursplein 5 noteert daarnaast Corbion ex-dividend.

Bedrijfsnieuws

De Nederlandse autoriteiten doen onderzoek naar onder meer een tweetal dochterbedrijven van VolkerWessels. Het onderzoek richt zich op bouwprojecten op Sint Maarten en in het geval van Volker Construction International en Volker Stevin Caribbean gaat het om de bouw van de Causeway Bridge.

WDP wist in Bleiswijk een nieuw te ontwikkelen distributiecentrum te verhuren aan de groenten- en fruitspecialist Hoogsteder Groep. Het betreft een distributiecentrum van circa 8.000 vierkante meter in het Prisma Bedrijvenpark te Bleiswijk.

Slotstanden Wall Street van vrijdag

De Dow Jones index daalde vrijdag 0,2 procent naar 24.753,09 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd ook 0,2 procent goedkoper op 2.721,33 punten, maar techbeurs Nasdaq wist 0,1 procent te winnen op 7.433,85 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.