(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager openen bij aanvang van een handelsweek waarin Donald Trump in de schijnwerpers zal staan. 

Het koersverloop op Wall Street vrijdagavond was terughoudend, terwijl het sentiment in Azië vanochtend overwegend negatief is. Vandaag houden de Amerikaanse beurzen de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent. Vrijdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog ruim 1 procent hoger. Op weekbasis sloot de index evenwel bijna onveranderd. 

Vrijdag wordt Donald Trump geïnaugureerd als de 45ste president van de Verenigde Staten. “Het mogelijk politiek turbulente 2017 begint met de grote vraag in hoeverre Donald Trump echt een grote verandering in de Amerikaanse economie teweeg gaat brengen”, aldus econoom Bert Colijn van ING in een vooruitblik op de week. De Amerikaanse beurzen zijn in ieder geval hard vooruitgelopen op het vooruitzicht van onder meer hogere overheidsuitgaven en lagere belastingen. 

In een interview dit weekend met de Britse Times en het Duitse Bild noemde de aankomende Amerikaanse president onder meer het beleid van Angela Merkel op het gebied van vluchtelingen rampzalig, en het uiteenvallen van de Europese Unie onvermijdelijk. Trump kondigde daarnaast aan zeer actief op Twitter te blijven om te voorkomen dat media zijn woorden verdraaien.

Wall Street stond vrijdag in het teken van kwartaalcijfers van onder meer Bank of America en JPMorgan, fondsen die op de beurs de afgelopen maanden scherp profiteerden van de verkiezingswinst van Donald Trump. De nettowinst van Bank of Amerika steeg over 2016 van 15,8 miljard naar 17,9 miljard dollar en dat was de hoogste winst sinds 2006. De omzet viel evenwel licht lager uit dan analisten hadden voorzien. Het aandeel Bank of America steeg 0,4 procent.

Bij JPMorgan steeg de nettowinst met 24 procent op jaarbasis tot 6,7 miljard dollar, waar analisten een lagere winst voorzagen. De omzet van 24,3 miljard dollar kwam bovendien ook hoger uit dan de 23,9 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. Het aandeel JPMorgan won een half procent.

Ondanks de positief ontvangen bedrijfscijfers waren beleggers huiverig om grote posities in te nemen in aanloop naar een lang weekend. De S&P 500 index beperkte de winsten tot 0,2 procent, terwijl de Dow Jones index niet van zijn plaats kwam.

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,64 dollar lager, of 1,2 procent, op 52,37 dollar. Op weekbasis verloor de olieprijs circa 3 procent aan waarde. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,0625, vrijwel gelijk aan de stand die bij het sluiten van de markt in Amsterdam op de borden stond. 

Het Britse pond stond vanochtend in Azië onder druk nadat Britse media melden dat de Britse premier Theresa May deze week plannen voor een snelle Brexit zal ontvouwen. Het pond verloor 1,2 procent ten opzichte van de dollar en daalde naar het laagste niveau in drie maanden tijd.

In Azië stonden vanochtend met name de Chinese beurzen onder druk, waarbij de Shanghai Composite zelfs meer dan twee procent prijs gaf. Afgelopen vrijdag zei de Chinese Premier Li Keqiang nog dat de Chinese economie dit jaar onder druk kan komen te staan door onder meer internationale politieke ontwikkelingen. De Japanse Nikkei index verloor daarnaast een procent, terwijl de beurs in Sydney juist in het groen noteerde. 

De Zuid-Koreaanse maker van onder meer smartphones Samsung stond negatief in de belangstelling na de uitvaardiging van een arrestatiebevel voor de topman van het concern  Jay Y. Lee. Hij wordt verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal, waarbij ook de de positie van president Park Geun-hye op het spel staat. Het aandeel koerste meer dan twee procent lager.

Cijferseizoen Beursplein 5

Naast een flink aantal Amerikaanse en Europese multinationals, zoals Rio Tinto, Zalando, Morgan Stanley, Citigroup, IBM en General Electric, komt ASML op woensdag als eerste Nederlandse blue chip met de kwartaalcijfers. Donderdag geeft fusiebedrijf Ahold Delhaize inzicht in de verkopen en Philips Lighting is vrijdag aan zet.

Vandaag zijn op het macro-economische vlak de ogen met name gericht op inflatiecijfers in de eurozone in december. 

Bedrijfsnieuws

Boskalis tekende een intentieverklaring voor de gunning van een contract voor de ontwikkeling van de haven van Duqm in Oman. Dit contract kent een waarde van circa 480 miljoen euro. Het betreft een zogenoemd EPC contract, dat wil zeggen engineering, procurement en construct, voor de aanleg van een bulk liquid berth terminal. 

Pharming Group kreeg van de Europese Commissie een uitbreiding van zijn marketingvergunning voor zijn middel Ruconest in de Europese Unie. 

Financieel directeur Stefan Heesakkers van detacheerder DPA Group vertrekt dit voorjaar bij de detacheerder.  “Zijn vertrek is het gevolg van een zakelijk verschil van inzicht omtrent het door de onderneming te voeren beleid”, zo werd in het persbericht toegelicht.

RBC verlaagde het advies voor uitzender Randstad van Outperform naar Sector Perform en verhoogde het koersdoel van 47,50 naar 56,00 euro. Analisten van RBC gaan uit van een operationele marge van 4,8 procent. De gewogen gemiddelde kosten van het vermogen van Randstad wordt door RBC geschat op 8 procent. Deze taxaties ondersteunen het nieuwe advies en koersdoel, aldus de marktvorsers.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent naar 2.274,63 punten, de Dow Jones index daalde fractioneel naar 19.885,73 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 5.574,12 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.