(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond dichtbij huis, terwijl de Chinese beurs vanochtend een koerssprong maakt van meer dan vier procent.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. De index won vrijdag nog 0,3 procent op 525,17 punten, waardoor op weekbasis een winst werd geboekt van ongeveer 1,7 procent.

Een fors deel van de winst van vorige week werd geboekt aan het begin van de week, toen de Amsterdamse beurs volgens analist André Brouwers van Het Beleggingsinstituut in een herstelmodus kwam. Volgens Brouwers profiteerden de beurzen van overwegend goed ontvangen bedrijfsresultaten in Amerika, met stevige koerswinsten voor de banken Goldman Sachs en Morgan Stanley, die met kwartaalcijfers kwamen.

Op het Damrak kregen onder meer de cijfers van ASML een positieve ontvangst.

Zorgen over het begrotingstekort in Italië hielden de beurzen evenwel in toom, terwijl forse schommelingen op Wall Street, ingegeven door onzekerheid over de oplopende Amerikaanse rente, het sentiment in Amsterdam eveneens niet altijd in de kaart speelden.

Een grote daling van de Chinese aandelenmarkt midweeks versterkte daarnaast de sluimerende zorgen dat problemen in opkomende markten zich uitbreiden naar andere landen, en wakkerde ook de vrees aan voor de mogelijke gevolgen van het Amerikaans-Chinese handelsdispuut voor de wereldeconomie.

“De [Chinese] groei vertraagt”, aldus analisten van KBC Asset Management. “De druk op de economie, onder andere door het handelsconflict, neemt toe, en dit weegt ook op het vertrouwen van beleggers.” Vanochtend herstelde de Shanghai Composite evenwel fors met een winst van 4,4 procent. De koerssprong volgde op een rally vrijdag, toen de Chinese autoriteiten stappen aankondigden om de markt te ondersteunen na zwakker dan verwachte groeicijfers voor de Chinese economie.

De beurs in Sydney was vanochtend een dissonant met een verlies van meer dan een half procent, nadat de Australische regering dit weekend zijn meerderheid in het parlement verloor na regionale verkiezingen.

De olieprijzen daalden ook enkele procenten. De Amerikaanse olievoorraden bleken vorige week te zijn gestegen. Er kwamen 6,5 miljoen vaten ruwe olie bij, waardoor de voorraad inmiddels ruim 416 miljoen vaten bedraagt. Energie-econoom Hans van Cleef zag de prijs van een vat Amerikaanse olie na “de onverwacht hogere EIA voorraadcijfers” een duik maken tot onder de 70 dollar per vat. Volgens Van Cleef was er dan ook slechts een stijging van 0,9 miljoen vaten verwacht.

De euro verloor weer wat waarde tegenover de dollar. Aan het begin van de week noteerde het muntpaar op 1,1550, maar richting het einde van de week koerste de euro op 1,1513 ten opzichte van de dollar. Maar het muntpaar dook deze week ook onder die 1,15. Valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank sprak desalniettemin van een rustige en afwachtende valutamarkt.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag verdeeld na een aarzelende handelssessie. “De zwakte bij huizenbouwers zorgde ervoor dat we wat naar beneden werden getrokken”, stelde Mike Loewengart, vice president beleggingsstrategie bij E-Trade. “We moeten niet vergeten dat oktober een spookachtige maand voor aandelen is, waarbij grote winsten en verliezen snel kunnen verdwijnen. Dit is een echte strijd tussen bulls en bears, tussen sterke fundamenten en knagende problemen aan de horizon. Wat we nu zien is een bepaalde consolidatie, waarbij de markten richting proberen te vinden”, aldus Loewengart.

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten daalden in september flink. De verkoop van bestaande woningen daalde vorige maand met 3,4 procent naar een geannualiseerd aantal van 5,15 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op 5,29 miljoen stuks. Door zwakke cijfers op het gebied van huizenverkoop en woningbouw is de aandelenindex van huizenbouwers dit jaar al met 24 procent gedaald.

Beleggers op Beursplein 5 krijgen deze week een stroom aan bedrijfscijfers te verwerken. Na Philips en BinckBank maandagochtend rapporteren dinsdag Randstad en Wereldhave en op woensdag zijn de ogen onder meer gericht op Arcadis, KPN en Heineken. Als Wall Street de deuren sluit, volgt Galapagos. Donderdag zijn er nog cijfers van BE Semiconductor Industries, Pharming en RELX, gevolgd door Unibail nabeurs. De week wordt afgesloten door Signify, het voormalige Philips Lighting, WDP en Fugro.

In Amerika, waar het cijferseizoen al een flink stuk verder gevorderd is, staat komende week weer een flinke lijst klaar. Vandaag is het bijvoorbeeld de beurt aan Halliburton en morgen gooien Caterpillar, McDonald’s en Texas Instruments de boeken open.

Verder is de aandacht gericht zijn op Italië. Brussel is niet akkoord met de begrotingsplannen van Rome en verwacht uiterlijk vandaag een nadere toelichting van de Italianen.

Bedrijfsnieuws

Philips boekte in het derde kwartaal van 2018 een bedrijfsresultaat (EBIT) uit activiteiten van 451 miljoen euro ten opzichte van 299 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bedroeg in het afgelopen kwartaal 4,3 miljard euro, 4 procent meer ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden een soortgelijke omzet verwacht. De EBITA-marge werd met 40 basispunten verbeterd naar 13,2 procent van de omzet.

BinckBank profiteert dit jaar tot nu toe van een actievere handel, hoewel het aantal transacties in de zomermaanden iets lager uitviel dan in het tweede kwartaal, terwijl de winst zoals verwacht lager uitviel dan een jaar eerder. De kwartaalwinst daalde naar 5,4 miljoen euro, wat moet worden afgezet tegen een aangepast winstcijfer van 9,0 miljoen euro een jaar eerder. De winst was een fractie lager dan de 5,5 miljoen euro die analisten gemiddeld hadden voorzien.

Galapagos is zondag met gedetailleerde onderzoeksresultaten van een Fase 3 FINCH 2 klinische studie met JAK1 remmer filgotinib gekomen, nadat eerder al positieve werkzaamheidsdata van FINCH 2 werden eerder aangekondigd. “De resultaten van FINCH 2 betekenen een verdere ondersteuning van de mogelijke rol van filgotinib bij de behandeling van patiënten met reuma”, zei Chief Medical Officer Walid Abi-Saab in een toelichting.

ArcelorMittal bracht het hoogste bod uit op het failliete Indiase Essar Steel. Het bedrijf gaat nu in overleg met het comité van schuldeisers om de overname rond te krijgen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde vrijdag vrijwel onveranderd op 2.767,78 punten. De Dow Jones sloot 0,26 procent hoger op 25.444,34 punten, terwijl de Nasdaq 0,5 procent verloor op 7.449,03. De Dow Jones werd geholpen door stevige koerswinsten van Procter & Gamble en American Express.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.