(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening opening. Wall Street gaf woensdag nog terrein prijs na de toelichting op het rentebesluit van de Federal Reserve, terwijl de beurzen in Azië vanochtend overwegend lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Woensdag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak, in afwachting van het rentebesluit, juist nog 0,3 procent prijs.

De Fed verhoogde conform verwachting de bandbreedte van zijn belangrijkste rentestand met 25 basispunten van 0,25 tot 0,50 procent naar 0,50 tot 0,75 procent. Vorig jaar december verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het laatst. Dat was destijds de eerste renteverhoging in bijna tien jaar tijd. De renteverhoging gisteren werd unaniem genomen.

Terwijl de renteverhoging zoals verwacht was, zat de tegenvaller in de ‘dot plot’, de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank. Hieruit kwam naar voren dat de Fed voor 2017 uit lijkt te gaan van drie renteverhogingen, met een gemiddelde rente van 1,40 procent eind volgend jaar. Rente futures hielden voorafgaand aan het besluit rekening met slecht twee renteverhogingen in 2017.

De overwinning van Trump en zijn belofte van stimuleringsmaatregelen leek de belangrijkste reden voor de beleidsfunctionarissen om in 2017 uit te gaan van drie renteverhogingen. “De frequentie en omvang van verdere renteverhogingen zal vooral afhangen van de timing en impact van het stimulerende inflatoire beleid van Trump, en de mate waarin hij handelstarieven kan beïnvloeden”, aldus beleggingsexpert Kasia Kiladis van vermogensbeheerder Fidelity.

Direct na het rentebesluit daalde de euro ten opzichte van de dollar van 1,0539 naar 1,0468, om vervolgens gedeeltelijk te herstellen naar een stand van 1,0492 vanochtend. Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump sterkt de dollar in rap tempo aan en marktvolgers houden nadrukkelijk rekening met ‘pariteit’. Het evenwichtsniveau waarbij een dollar evenveel waard is als een euro. Pariteit kwam maar twee keer eerder voor, kort na de introductie van de euro in 1999, en kortstondig eind 2002.

Hoofdgraadmeter S&P 500 koerste vanaf een recordstand direct lager na het rentebesluit, en sloot de handelsdag af met een verlies van 0,8 procent.

De sterke dollar liet vanochtend zijn sporen na in de Aziatische handel. De Hongkongse dollar is direct gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en de lokale Hang Seng index koerste twee procent lager. Beleggers in Japan zagen in de verzwakkende yen juist een lichtpuntje voor exporteerders en de Nikkei index noteerde nipt in het groen.

De januari-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot woensdag 3,7 procent lager op 51,04 dollar. De olieprijs werd met name gedrukt door een rapport van de OPEC, waaruit bleek dat het kartel in november 33,9 miljoen vaten produceerde, ruim boven het vorig maand afgesproken productieplafond van 32,5 miljoen vaten dat in januari van start gaat.  Bovendien gaf OPEC het signaal af dat het de overvloed aan olie in de markt niet alleen terugdringen en dat het van essentieel belang is dat niet-leden zich houden aan de productiebeperking die afgelopen weekend is afgesproken.

De macro-economische agenda is vandaag goed gevuld met onder meer de Duitse- en Franse voorlopige samengestelde inkoopmanagersindexen voor december, het rentebesluit van de Bank of England en Amerikaanse inflatiecijfers.

In Nederland werden vanochtend al cijfers bekend gemaakt die de krachtige groei van de economie onderstrepen. De omzet van de Nederlandse detailhandel steeg in oktober op jaarbasis met maar liefst 5,4 procent. De volumes lagen daarbij 4,7 procent hoger en de prijzen 0,4 procent. In september lag de omzet nog 1,1 procent hoger. Daarnaast daalde de werkloosheid in november met 3.000 mensen op maandbasis naar 499,000 mensen, in totaal 5,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. 

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell meldde het vertrek van CFO Simon Henry. De financieel directeur wordt opgevolgd door Jessica Uhl. Henry blijft nog tot begin maart 2017 aan. 

Een van de grootaandeelhouders van Telegraaf Media Groep, investeringsfonds Dasym, heeft kritiek geuit op het bod dat het Vlaamse Media Huis en VP Exploitatie hebben uitgebracht op TMG. Dit schreef Het Financieele Dagblad woensdagavond. Frank Botman van Dasym, dat een belang van circa 20 procent heeft in TMG, zegt tegenover de zakenkrant “overvallen” te zijn door het bod en zet vraagtekens bij de deelname van de familie Van Puijenbroek, de grootste aandeelhouder in TMG.

Kiadis Pharma kreeg goedkeuring van de betrokken Britse autoriteiten voor de Fase 1/2 klinische studie met het medicijn ATIR201 voor de behandeling van thalassemie. Na aanvang van de klinische studie in het Verenigd Koninkrijk is Kiadis Pharma van plan het onderzoek uit te breiden naar Duitsland. Het concern is nog in afwachting van de goedkeuring van betrokken autoriteiten.

De waardering van Fugro stond een overname van de bodemonderzoeker door Boskalis niet toe. Dit schreef Het Financieele Dagblad donderdag op basis van een gesprek met Boskalis CEO Peter Berdowski.

TomTom bereikte overeenstemming met Microsoft om data toe te voegen aan het Azure platform van de Amerikaanse onderneming. Financiële details bleven achterwege.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,8 procent naar 2.253,30 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 19.792,73 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 5.436,67 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.