(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet in aanloop naar de de inhuldiging van Donald Trump als de 45ste president van de Verenigde Staten. Wall Street gaf donderdag terrein prijs, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog vrijwel onveranderd nadat de Europese Centrale Bank bij zijn rentebesluit geen verrassingen in petto had en de rentestand en het maandelijkse opkoopbeleid handhaafde.

De inauguratie ceremonie vind traditiegetrouw plaats op 20 januari en markeert de officiële start van de ambtstermijn van de nieuw president. Om 18:00 uur Nederlandse tijd vindt de officiële beëdiging plaats, wanneer Donald Trump en de aankomende vicepresident Mike Pence de ambtseed afleggen. Daarna volgt de inaugurele rede die naar verwachting circa 20 minuten zal duren.

Beleggers zullen de woorden van Trump onder een vergrootglas leggen. De Amerikaanse beurzen zijn na de verkiezingen hard vooruitgelopen op het vooruitzicht van onder meer hogere overheidsuitgaven en lagere belastingen, maar hebben de afgelopen weken juist een adempauze ingelast.  Vorige week woensdag gaf Donald Trump nog voor het eerst in zes maanden een persconferentie en beleggers reageerden toen licht teleurgesteld over het uitblijven van duidelijkheid over het economische beleid van de aankomende president.

Veel Amerikaanse beleggers zochten donderdag dan ook de zijlijn op en de Dow Jones index sloot voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag lager. “We zitten in de overgang van deze fase van hoop naar een fase waarin mensen wachten op echte actie”, aldus analist Jimmy Chang van Rockefeller & Co met een reactie op de handelsdag. Hoofdgraadmeter S&P 500 index gaf 0,4 procent prijs.

Nabeurs rapporteerden de Dow Jones componenten IBM en American Express kwartaalcijfers die negatief werden ontvangen. In de handel nabeurs daalde Big Blue 2,4 procent, terwijl de financiële dienstverlener 1,5 procent inleverde.

De oliefutures vonden donderdag steun na een rapport van de International Energy Agency dat bevestigde dat de productie van de OPEC-landen is gedaald, maar de winst liep terug na cijfers die wezen op een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De februarifuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,6 procent hoger op 51,37 dollar. De dollar stond daarnaast in aanloop naar de inauguratie licht onder druk en noteerde vanochtend ten opzichte van de euro op 1,0676. Bij het sluiten van de markt in Amsterdam stond er voor het muntpaar nog een stand van 1,0631 op de borden.

Aziatische beleggers kregen vanochtend een duwtje in de rug nadat volgens voorlopige overheidscijfers de Chinese economie in het afgelopen kwartaal met 6,8 procent op jaarbasis bleek te zijn gegroeid. Analisten rekenden op een groei van 6,7 procent. Consumentenverkopen zaten daarnaast met 10,9 procent in de lift. Het enthousiasme werd evenwel getemperd door onzekerheid over het toekomstige beleid van Donald Trump, die heeft aangekondigd om handelsbarrières in te voeren indien de Amerikaanse werkgelegenheid in het geding komt.

De Japanse Nikkei index en de Shanghai Composite koersten licht hoger, terwijl de beurzen in Hong Kong en Sydney juist terrein prijs gaven.

Naast de inauguratie van Donald Trump kijken beleggers vandaag met name naar Amerikaanse bedrijfscijfers. Onder meer General Electric, Procter & Gamble en oliedienstverlener Schlumberger rapporteren voorbeurs cijfers.

Bedrijfsnieuws

BeterBed maakte bekend dat de omzet in het vierde kwartaal met 8,6 procent is gestegen naar 111,8 miljoen euro. Hiermee werd de verwachting van 107,4 miljoen euro overtroffen. Ook de operationele winst overtrof de verwachtingen. Dit resultaat steeg ruim 9 procent naar 14,1 miljoen euro, waar door ABM Financial News geraadpleegde analisten hadden gerekend op 13,7 miljoen euro.

BinckBank bereikte met de Vereniging van Effectenbezitters en Vermogensmonitor overeenstemming over de afhandeling van klachten over Alex vermogensbeheer. BinckBank schikt voor 8 miljoen euro, waar het in 2015 al een voorziening van 5,25 miljoen euro voor had genomen. Het betrof klachten over informatievoorziening door Alex in de periode van 8 september 2012 tot en met 26 augustus 2014.

Heineken is in gesprek met de Japanse bierbrouwer Kirin over een mogelijke transactie inzake de activiteiten van Kirin in Brazilië. Dit maakte de Nederlandse bierbrouwer bekend in reactie op mediaspeculaties.

Delta Lloyd was eind vorig jaar bijna in Taiwanese handen gekomen. Dit schreef Het Financieele Dagblad op basis van anonieme ingewijden in een reconstructie. Fubon uit Taiwan haakte na vergevorderde gesprekken op het allerlaatste moment af. Het had een bod op tafel willen leggen van 5,60 euro per aandeel Delta Lloyd in contanten, toen 0,30 euro per aandeel meer dan het bod van NN Group. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde donderdag 0,4 procent lager op 2.264 punten, de Dow Jones index zakte 0,4 procent tot 19.732 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent op 5.540 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.