(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet, na een weinig enerverend koersverloop op Wall Street vrijdagavond, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend lager noteren. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent.

Analist Corné van Zeijl van Actiam omschreef de afgelopen handelsweek in Amsterdam als saai, waarbij de AEX index op weekbasis onveranderd sloot. Dit stond volgens de analist in schril contrast met de “Trump tweets”, waar sprake was van “meer en meer actie”.

Onder meer de aankondiging dat Amerika importtarieven wil opleggen aan landen waarmee het een handelstekort heeft, leidde bij internationale beleggers tot gefronste wenkbrauwen. Amerikaanse beleggers reageerden echter stoïcijns. De hoofdgraadmeters op Wall Street sloten de week af rond het hoogste niveau ooit, ondanks een lichte groeivertraging van de Amerikaanse economie. Het bruto binnenlands product steeg in het vierde kwartaal met 1,9 procent, tegen 3,5 procent in het derde kwartaal. Een groeivertraging was verwacht, maar de markt rekende gemiddeld op een groei van 2,2 procent.

Tevens bleken de orders voor duurzame goederen te zijn gedaald, maar wel minder sterk dan voorzien. De orders voor goederen zoals vliegtuigen, koelkasten en auto’s namen in december af met 0,4 procent. Er werd een daling van 2,3 procent verwacht.

Olie werd vrijdag goedkoper, nadat de prijs een dag eerder nog flink steeg. De maart-future op een vat West Texas Intermediate sloot 1,1 procent lager op 53,17 dollar. Op weekbasis kwam de olieprijs daarentegen amper van zijn plaats. Vanochtend in de Aziatische handel gaf de future een half procent prijs. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0721. Bij het sluiten van de Europese beurzen verhandelde het muntpaar nog op 1,0688.

In Azië werden beleggers vanochtend geconfronteerd met tegenvallende Japanse consumentenverkopen in december. De detailhandelsverkopen stegen op jaarbasis met 0,6 procent, waar de markt volgens persbureau Reuters rekende op een stijging van 1,3 procent, en de Nikkei index in Tokio gaf 0,6 procent prijs. De negatieve uitschieter was de Australische beurs, met veel grondstoffen- en financiële fondsen, met een verlies van bijna een procent. In China was vandaag geen handel vanwege de viering van Nieuwjaar. Ook de komende dagen blijven de Chinese beurzen gesloten.

Drukke bedrijfsagenda

Op het Damrak kijken beleggers later deze week vooral uit naar de cijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, ING Groep, KPN en Unibail-Rodamco. Uit het buitenland is de lijst met bedrijven die de boeken openen enorm. Onder meer de Amerikaanse technologiegiganten Apple, Facebook en Amazon.com staan geagendeerd, terwijl ook onder meer ExxonMobil en Deutsche Bank de markten in beweging kunnen zetten.

Op het macro-economische vlak kunnen vooral het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, die van de Bank of England op donderdag en het Amerikaanse banenrapport van vrijdag op extra aandacht rekenen. 

Bedrijfsnieuws

Het Belgische Mediahuis lijkt niet van plan het overnamebod op de Telegraaf Media Groep op te trekken om zo dat van ondernemer John de Mol te overtreffen. Dit bleek uit een interview van de Belgische zakenkrant De Tijd met Thomas Leysen, de voorzitter van Mediahuis. “Dat is vandaag niet aan de orde”, aldus Leysen over een eventueel hoger bod op het Nederlandse TMG.

Credit Suisse startte het volgen van ING Groep met een Neutraal advies en een koersdoel van 14,00 euro. ABN AMRO liet zich positief uit over ASML en zette een initieel koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 135,00 euro. Goldman Sachs verlaagde daarentegen het advies voor Vopak van Neutraal naar Verkopen, waarbij het koersdoel neerwaarts werd bijgesteld van 48,00 naar 40,00 euro.

ING Groep verhoogde tot slot het koersdoel voor Wessanen van 11,65 naar 14,60 euro, bij een ongewijzigd koopadvies.

Amstelhuys, een dochteronderneming van Delta Lloyd, wil hypotheken onder de zogenoemde Arena 2012-I terugkopen. 

Gemalto is overgegaan tot het leveren van een oplossing voor de onmiddellijke aflevering van betaalkaarten voor de Al Rajhi Bank uit Saoedi-Arabië. De betaalkaarten zijn bestemd voor de nieuwe reeks zelfbedieningskiosken van de bank.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor vrijdag 0,1 procent op 2.294,69 punten, de Dow Jones index sloot vrijwel vlak op 20.093,78 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent op 5.660,78 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.