(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht lager van start. Wall Street sloot maandagavond hoger, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd was.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Maandag steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 1,2 procent gesteund door hogere olieprijzen en een voortvarende opening op Wall Street.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow voorziet een licht lagere opening nadat de winst op Wall Street binnen de perken bleef, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd was. 

Beleggers op Wall Street beleefden een kalme handelsdag zonder macro-economisch nieuws en gepaard met lage handelsvolumes, aangezien het gros van de handelaren een vrije dag had opgenomen in verband met de viering van Columbus Day. Hoofdgraadmeter S&P 500 steeg een half procent.

De Russische president Vladimir Poetin zorgde maandag voor een opleving van de olieprijzen. “Rusland staat klaar om mee te doen aan gemeenschappelijke pogingen om de productie van olie te beperken en roept andere landen op om hetzelfde te doen”, zei de president tijdens een energieconferentie in de Turkse stad Istanboel. Verschillende olieproducenten zoals Saoedi-Arabië en Rusland gaan daar met elkaar in gesprek in de hoop tot een voorlopige overeenkomst te komen om de mondiale olievoorraden te verlagen. Ook de Saoedische minister Khalid al-Falih van Energie liet zich positief uit over een productiebeperking en rekent op een akkoord tussen de grote producenten in november dit jaar. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,8 procent naar 51,20 dollar, terwijl een december-future Brent 2,0 procent hoger bewoog op 52,97 dollar. De winsten werden in de Aziatische handel vanochtend geconsolideerd.

Het geplaagde Deutsche Bank kwam op Wall Street in een rustiger vaarwater terecht. Het aandeel steeg krap twee procent. Afgelopen week resulteerden zorgen over de financiële gesteldheid van de systeembank nog tot koersdruk voor de hele financiële sector.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1130. Bij het sluiten van de markt in Amsterdam stond er nog een stand van 1,1153 op de borden.

Vandaag trapt aluminiumconcern Alcoa het Amerikaanse cijferseizoen af met de vrijgave van de derde kwartaalcijfers. Het zwaartepunt op Wall Street ligt evenwel op vrijdag, wanneer de financiële giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo de boeken openen. Beursplein 5 kijkt uit naar donderdag, wanneer indexzwaargewicht Unilever cijfers vrijgeeft.

Het beeld in Azië was vanochtend erg verdeeld. De beurs in Tokio heropende na een feestdag zijn deuren met een stijging van 1,0 procent, dankzij met name de opleving van de olieprijzen en een zwakkere yen, terwijl ook het positieve mondiale sentiment van maandag in de koersen werd verdisconteerd. In China klom de Shanghai Composite licht, terwijl de beurs in Hong Kong juist meer dan een procent prijs gaf. De negatieve uitschieter was beurs in Seoel na een koersval van Samsung met circa 7 procent. In verband met aanhoudende problemen bij de productie van de Galaxy Note 7 maakte het concern bekend de verkoop van het mobieltje voorlopig stop te zetten. De batterij kan zomaar ontploffen en eigenaren wordt geadviseerd het toestel niet meer te gebruiken. In Nederland wordt de levering, die oorspronkelijk gisteren van start zou gaan, uitgesteld. In Amerika zijn echter al miljoenen exemplaren verkocht.

De macro-economische agenda is vandaag wederom matig gevuld. Beleggers kijken met name naar de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index.

Bedrijfsnieuws

Gemalto gaat digitale Sealys-identiteitskaarten, verblijfsvergunningen en paspoorten leveren aan Noorwegen, maar maakte geen financiële details over de samenwerking bekend.

De Verenigde Nederlandse Compagnie sloot een overeenkomst voor de overname van DGB-Energie. DGB-Energie levert energie aan de agrarische sector. Het te verwachte resultaat over het volledige boekjaar 2017 bedraagt een positief bedrijfsresultaat (EBITDA) van minimaal 1,5 miljoen euro.

ASM International en BE Semiconductor Industries kondigen bij het presenteren van de cijfers over het derde kwartaal mogelijk een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Dit meldde het beleggingsfonds Add Value Fund, dat onder leiding staat van Willem Burgers en Hilco Wiersma, dinsdag in een maandelijkse update. “Beide bedrijven beschikken over voldoende kasoverschotten om een aandeleninkoopprogramma te realiseren”, aldus Add Value. Voor ASMI wezen de marktvorsers verder op de mogelijkheid om “eenmalig een belastingvrije uitkering ten laste van de agioreserve te doen”. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,5 procent naar 2.163,66 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,5 procent op 18.329,04 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent hoger op 5.328,67 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.