(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere tegemoet, nadat de aankomende Amerikaanse president Donald Trump woensdag de gemoederen danig bezig hield. Wall Street sloot hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot donderdag nog 0,4 procent hoger.

Donald Trump, die volgende week vrijdag wordt geïnaugureerd als de nieuwe president van de Verenigde Staten, startte kort voor het sluiten van de Amsterdamse markt een toespraak, voor het eerst sinds juli 2016. Trump begon met het uitlichten van recente inspanningen om onder meer autobouwers te bewegen om in Amerika te investeren en voorspelde dat hij “de grootste schepper van banen wordt die ooit door God is gecreëerd”. Volgens de Federal Reserve is evenwel al sprake van bijna volledige werkgelegenheid en het banenrapport van vrijdag liet dan ook een opwaartse druk op de lonen zien. 

Aandelen gerelateerd aan de gezondheidszorg gingen scherp omlaag toen Trump de sector bekritiseerde. “Ze komen weg met moord”, zei de aankomende president van de Verenigde Staten over farmaceutische bedrijven, doelend op de prijsstelling van medicijnen.

“Biotech voelde de grootste impact van de Trump persconferentie. Dat was niet onverwacht, want dat heeft hij al eerder gezegd. Maar de reactie onder beleggers was pure paniek”, aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK, die verder wees op de woorden van Trump over China. “We verwachten dat hij hard zal terugslaan met handelstarieven en dat is het grootste risico voor 2017, want je wilt geen vergelding van de tweede economie van de wereld”, aldus Aslam.

Rendementen op Amerikaanse staatsobligaties daalden in reactie op de toespraak, terwijl de Mexicaanse peso naar een nieuw dieptepunt zakte ten opzichte van de dollar, nadat plannen over het bouwen van een muur werden toegelicht. Hoofdgraadmeter S&P 500 index belandde tijdens de toespraak in het rood, maar herstelde daarna om vervolgens zelfs te sluiten op het hoogste niveau van de handelsdag, met een winst van krap 0,3 procent.

De dollar zat in aanloop naar de persconferentie in de lift en steeg bijna een procent ten opzichte van de euro. Direct nadat Trump begon te praten verdween de winst echter als sneeuw voor de zon. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,0630, ten opzichte van een stand van 1,0564 woensdagochtend.

Ook de yen veerde op ten opzichte van de dollar, hetgeen voor Japanse beleggers aanleiding was om aandelen te verkopen. De exportgevoelige Nikkei index koerste vanochtend ruim een procent lager. De verliezen voor de Chinese hoofdbeurzen bleven beperkt tot ruim een half procent. 

De februari-future voor een vat Amerikaanse ruwe olie sloot woensdag 2,8 procent hoger op 52,25 dollar, ondanks een stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De winst werd in de Aziatische handel geconsolideerd.

Het voornaamste agendapunt vandaag is de vrijgave van de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB verlengde in december het opkoopprogramma tot december 2017, maar verlaagde het opkoopbedrag. Beleggers zullen alert zijn op kritische geluiden tegen het ruime monetaire beleid vanuit met name Duitse en Nederlandse hoek, onder meer gelet op de stijgende inflatie die beweegt richting de doelstelling van de ECB van beneden, maar dichtbij de twee procent.

Ook Franse inflatiecijfers en cijfers over de industriële productie in de eurozone kunnen op extra aandacht rekenen.

Bedrijfsnieuws

De online bestel- en bezorgdienst voor kant en klare maaltijden Takeaway.com rapporteerde over het vierde kwartaal een stijging van het aantal bestellingen op jaarbasis met 54 procent naar 14,9 miljoen. In het derde kwartaal bedroeg het aantal orders 12,1 miljoen. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers sprak tegen ABM Financial News van “mooie groeicijfers”, maar de analist benadrukte ook dat Takeaway.com zwaar moet investeren om in Duitsland een sterke positie te verwerven.

ING maakte een rits aan advies- en koersdoelwijzigingen over Nederlandse vastgoedfondsen bekend. Het advies voor Unibail-Rodamco werd verhoogd van Houden naar Kopen, terwijl het koersdoel juist werd verlaagd van 266,00 naar 255,00 euro. Wereldhave kreeg daarentegen een adviesverlaging van Kopen naar Houden aan de broek, terwijl het koersdoel werd verlaagd van 56,00 naar 46,00 euro. De koopadviezen op NSI en Eurocommercial Properties werden gehandhaafd, maar de koersdoelen werden verlaagd van 4,75 naar 4,40 euro, en van 48,00 naar 43,00 euro.

Gemalto is een samenwerking aangegaan met Easy voor het verbeteren van de kwaliteit van mobiele diensten in Brazilië. Easy behoort volgens de Franse digitale beveiliger tot de grootste vervoersapplicaties in Latijns-Amerika 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,3 procent naar 2.275,32 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 19.954,28 punten en de Nasdaq steeg 0,2 procent tot 5.563,65 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.