(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed maandag een stap terug na een zeer sterke beursweek. Op een slot van 566,20 punten, daalde de AEX 1,2 procent. Afgelopen week steeg de index nog 7,6 procent.

“De vraag is of na de aandelenrally van de laatste weken het verband tussen beurskoersen en de reële economie niet erg gespannen is. Wij denken van wel. Er is weinig marge voor onvoorziene vertragingen in het heropenen van economieën, voor opnieuw tegenvallende economische cijfers of voor teleurstellend nieuws van het virusfront met een tweede besmettingsgolf”, aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

“De ruime steunmaatregelen van overheden en centrale banken plaatsen beleggers voor een dilemma”, stelt Aben. “Enerzijds weten ze uit ervaring dat het gevaarlijk kan zijn om tegen centrale banken in te gaan. Met andere woorden: niets zegt dat de stuwkracht van het ruime monetaire bankenbeleid, dat veel geld in de economie pompt, de koersen niet zal blijven ondersteunen.”
 
De econoom gaat verder: “Anderzijds moet de reële economie de beurskoersen uiteindelijk wel ondersteunen met betere economische prestaties.”

Richtpunt deze week is volgens Aben het rentebesluit van de Federal Reserve. “Wij verwachten weinig veranderingen. Fed-baas Jerome Powell zal eerst de effecten van alle ruime steunmaatregelen willen afwachten. Net als Europa probeert de VS zich los te wrikken uit de lockdown. Dat begint zich te weerspiegelen in de data.”

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de industriële productie in Duitsland in april met bijna 18 procent op maandbasis is gedaald en met ruim 25 procent op jaarbasis.

In het eerste kwartaal kromp de Japanse economie met 2,2 procent. Eerder werd nog uitgegaan van een daling van het BBP met 3,4 procent in de eerste drie maanden van 2020.

De euro/dollar was rond het slot 1,1300 waard. De olieprijs daalde 3 procent nadat OPEC+ zijn productie-akkoord dit weekend met een maand heeft verlengd tot eind juli.

In de afgelopen weken is de olieprijs zeer sterk hersteld. “Het prijsherstel werd gedreven door de combinatie van meer vraag naar olie als gevolg van de versoepeling van de lockdowns, de productieverlaging in de VS én de gecoördineerde productieverlaging van OPEC+”, aldus econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Een verdere stijging van de olieprijs noemt Van Cleef “ongegrond”, met uitzondering van wellicht een technisch signaal voor beleggers dat de olieprijs nog kan doorstijgen naar 50 tot 55 dollar per vat. Dit technische beeld ontbeert echter een fundamentele onderbouwing, waarschuwt de kenner.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was ING met een winst van 2,0 procent. Jefferies verhoogde het koersdoel voor ING van 8,60 naar 8,80 euro.

Royal Dutch Shell won 1,8 procent. Sectorgenoot BP maakte een reorganisatie van 10.000 kantoorbanen bekend.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 2,3 procent na een verkoopadvies van Goldman Sachs. Volgens de zakenbank zit Unibail zowel in de verkeerde regio’s als in de verkeerde segmenten. Afwaarderingen dreigen, net als een lager dividend.

De grootste dalers waren ASML en ASMI met verliezen van respectievelijk 4,7 en 4,8 procent.

Just Eat Takeaway zag 2,1 procent verdampen. JPMorgan Cazenove verwacht niet dat Just Eat daadwerkelijk het Amerikaanse Grubhub zal proberen over te nemen, iets dat CNBC vrijdagavond meldde.

In de AMX was Fugro de uitblinker met een koerswinst van 14,6 procent. Kenners zagen niet direct een aanleiding voor de koerswinst van de bodemonderzoeker.

Air France-KLM steeg 8,5 procent. Basic-Fit, dat in Europa steeds meer fitnessclubs kan openen door de versoepeling van coronamaatregelen, won 1,2 procent.

Fagron leverde 5,8 procent in. Aandeelhouders Marc Coucke verkocht 3 miljoen aandelen Fagron, omgerekend een belang van ruim 4 procent.

Smallcapfonds Wereldhave werd bijna 15 procent duurder. NIBC leverde dik 9 procent in en werd verhandeld op 6,90 euro. Blackstone wil flink minder betalen voor een overname van NIBC. Waar eerder nog 9,85 euro werd betaald, is dit nu nog maar 7,00 euro per aandeel. Daarbovenop mogen aandeelhouders wel het slotdividend van 0,53 euro per aandeel houden. “Blackstone wil een coronakorting”, aldus analist Martin Crum van IEX.

Het lokaal genoteerde Core Laboratories viel op met een koerswinst van 9,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het Amsterdamse slot noteerden de Amerikaanse beurzen hoger, met een winst van 0,5 procent voor de S&P 500.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.