(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street houdt vandaag de deuren gesloten in verband met de viering van de Dag van de Arbeid. In Azië noteren de hoofdbeurzen vanochtend eensgezind in het rood.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Afgelopen week deed de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis nog een stapje terug met een verlies van 0,3 procent op 558,42 punten. Op maandbasis bedroeg het verlies krap drie procent.

De Europese beurzen kwamen afgelopen week bij lage volumes per saldo amper van hun plaats. Onder meer een sterke euro zette een rem op de koersvorming, waardoor de overtuiging voor een uitbraak ontbrak.

Wall Street kende wel een redelijk voortvarende week met diverse records voor de S&P 500 en de Nasdaq. De techindex steeg voor het eerst boven de grens van 8.000 punten. Het sentiment werd positief beïnvloed door het handelsakkoord dat Amerika en Mexico sloten en sterke Amerikaanse groeicijfers. De maand augustus liet voor hoofdgraadmeter S&P 500 een winst van 3,0 procent zien.

Richting het eind van de week was er verder hernieuwde aandacht voor de problemen in Turkije en de stijgende financieringskosten op Italiaanse staatsleningen. Rome zou zelfs de Europese Centrale Bank al hebben gevraagd om in te grijpen.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de outlook voor Italië van stabiel naar negatief bij een gehandhaafde BBB-rating. Het risico zit hem in het oplopende begrotingstekort en de torenhoge staatsschuld van Italië, die verder onder druk kan komen te staan nu de nieuwe regering in Rome de fiscale teugels wat wil laten vieren. Afgelopen week steeg de spread van de Italiaanse tienjaarsrente met de Duitse Bund naar 286 basispunten.

Vanochtend stonden de Aziatische beurzen onder druk door onder meer aanhoudende handelszorgen. Washington bereikte vrijdag geen handelsakkoord met Canada en Trump blijft zijn handelsretoriek richten op China. Daarnaast wees de inkoopmanagersindex voor de industrie in China volgens cijfers van Markit Economics en Caixin op een afname van 50,8 in juli naar 50,6 in augustus, wat de zwakste groei van de industrie markeerde sinds juni 2017. De beurzen in Shanghai en Hing Kong gaven vanochtend ongeveer een procent prijs.

Wall Street deed het vrijdag in aanloop van een lang weekend rustig aan en kwam amper van zijn plaats. De olieprijs daalde in New York met 0,6 procent naar 69,80 dollar. Op weekbasis werd olie evenwel 1,6 procent duurder en over de hele maand augustus ruim 3 procent. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1611, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand tijdens het slot van de Europese beurzen vrijdag.

Het cijferseizoen is inmiddels wel achter de rug. Donderdag komt KAS Bank nog met cijfers, maar meer staat er niet op de rol.

Vandaag hebben beleggers vooral oog voor een stroom inkoopmanagersindices voor de industrie uit de eurozone. Vanwege Labor Day zullen de Amerikaanse inkoopmanagersindices pas morgen worden vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

SBM Offshore bereikte een akkoord met de Braziliaanse aanklager, waardoor de smeergeldaffaire nu definitief achter de rug is, aldus de oliedienstverlener zelf. Wel moet de deal met de Braziliaanse aanklager nog worden goedgekeurd door de Vijfde Kamer. SBM Offshore verwacht evenwel dat dit vlot het geval zal zijn. Onderdeel van de deal met de aanklager is dat SBM Offshore nog eens 200 miljoen Braziliaanse real betaalt, omgerekend ongeveer 48 miljoen dollar. Dit bedrag dient SBM in gedeeltes te betalen aan Petrobras: 60 miljoen real bij aanvang en vervolgens nog eens zeven betalingen ter waarde van 20 miljoen real. Dit brengt de totale provisie voor SBM Offshore op 347 miljoen dollar.

De deal die SBM Offshore in Brazilië heeft gesloten met de openbare aanklager is goed nieuws. Dit zeiden analisten zondag tegen ABM Financial News. “Een ontzettend goed bericht en de ellende in Brazilië lijkt nu echt achter de rug”, zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. Ook analist Nico Inberg van IEX sprak van “ontzettend goed nieuws waarop iedereen zat te wachten”.

Toch wezen beide analisten nog wel op een addertje onder het gras. De deal tussen de aanklager en SBM moet namelijk nog wel worden goedgekeurd door de Vijfde Kamer. “En dat is geen sinecure”, aldus Inberg. De analist van IEX wees op 2016, toen deze Kamer een akkoord ook torpedeerde.

PostNL komt zoveel postbezorgers tekort dat het personeel op het hoofdkantoor moet bijspringen, zo staat maandag in het Algemeen Dagblad. “Concreet is de vraag of iedere stafmedewerker in de maand september 1 wijk wil bezorgen”, schrijft programmamanager operations Aggie Stevens in een interne brief aan de 500 medewerkers op het hoofdkantoor in Den Haag en in Hoofddorp.

De Turkse mededingingsautoriteiten hebben ingestemd met de overname van Gemalto, genoteerd op het Amsterdamse Damrak, door Thales. Eerder al gaven China, Israël, Australië en Canada goedkeuring, waardoor Gemalto en Thales inmiddels 5 van de 14 goedkeuringen op zak hebben.

Lavide is oriënterende gesprekken aan het voeren voor de overname van gastouderbureaus.

IEX Group gaat de uitstaande niet-beursgenoteerde A-aandelen omzetten in beursgenoteerde B-aandelen, om de verhandelbaarheid van het B-aandeel te vergroten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag 1,1610 bij het sluiten de Europese beurizen vrijdag. vrijwel vlak op een slot van 2.901,52 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en eindigde op 25.964,82 punten. De Nasdaq steeg 0,3 procent tot 8.109,54 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.