(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht lager openen. Wall Street gaf woensdag terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen overwegend zijwaarts koersen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Woensdag daalde de hoofdgraadmeter van het Damrak al een half procent naar 519,36 punten.

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag onder druk na een felle toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump in Arizona. Met name het dreigement om de overheid op slot te gooien door elke begroting af te wijzen, indien de financiering van een controversiële muur aan de grens met Mexico wordt geblokkeerd, deed beleggers huiveren. Hoofdgraadmeter S&P 500 gaf 0,4 procent prijs.

Naast de politieke ontwikkelingen keek Wall Street ook al vooruit naar vrijdag, wanneer zowel de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi als zijn evenknie van de Federal Reserve Janet Yellen hun toespraak zullen geven op het jaarlijkse symposium voor centrale banken in Jackson Hole in het Amerikaanse Wyoming. Beleggers hopen meer inzicht te krijgen in de richting van het monetair beleid van de twee centrale banken, zei marktanalist Neil Wilson van ETX Capital. “Na jaren van versoepeling lijkt nu sprake van een koerswijziging”, aldus Wilson. 

De september-future voor een vat ruwe olie West Texas Intermediate sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,2 procent hoger op 48,41 dollar. Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie afgelopen week zijn gedaald met 3,3 miljoen vaten tot 463,2 vaten. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1805, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen woensdag.

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een verdeeld beeld zien. De beurzen in Hong Kong en Zuid-Korea klommen krap een half procent, terwijl de Nikkei index in Tokio en de Shanghai Composite enkele tienden van een procent prijsgaven.

Op macro-economisch vlak kijken Amerikaanse beleggers vandaag uit de de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de bestaande woningverkopen in juli. In Europa staan onder meer Spaanse en Britse groeicijfers op de rol. 

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van bouwer BAM Groep groeide in het eerste halfjaar van 2017 op jaarbasis van 32,9 miljoen naar 40,0 miljoen euro. Vorig jaar werd de winst nog gedrukt door 10,6 miljoen euro aan reorganisatiekosten, nu ontbraken die. BAM blijft voor 2017 rekenen op een stijging van de aangepaste winst voor belastingen ten opzichte van 2016, met een “enigszins” lagere omzet. De herstructureringskosten zullen naar verwachting “aanzienlijk” lager zijn dan in 2016. 

Intertrust zag in het tweede kwartaal van 2017 de onderliggende omzet licht krimpen terwijl de EBITA-marge daalde. Dit bevestigde het trustkantoor na het negatieve voorproefje dat vorige maand al werd gegeven. Intertrust liet eind juli weten dat in het tweede kwartaal sprake was van een autonome krimp van 0,1 procent, tegenover een groei van ruim 4 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De omzet kwam daarmee uit op 118,1 miljoen euro en dus licht boven de consensus van circa 116 miljoen euro. Op jaarbasis was evenwel sprake van een stijging van de omzet met 33 procent. 

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de de Roermondse funderingsspecialist Sif daalde in de eerste zes maanden van 2017 op jaarbasis van 36,9 miljoen naar 33,7 miljoen euro. ING en ABN AMRO voorzagen een daling, maar hadden verwacht dat die minder sterk zou uitpakken. De productie van Sif kwam in de eerste jaarhelft 11,3 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. De funderingsspecialist realiseerde daarop een bijdrage, dat wil zeggen de omzet minus de kosten voor grondstoffen, werk door onderaannemers, logistiek en andere externe projectgerelateerde posten, van 74,4 miljoen euro. Vorig jaar was dit 65,2 miljoen euro. Sif denkt dat de terugval op jaarbasis van de EBITDA in de tweede jaarhelft circa de helft van de terugval in de eerste zes maanden zal zijn, toen deze 3,2 miljoen euro daalde. Eerder zei Sif voor 2017 te mikken op een genormaliseerd bedrijfsresultaat dat vergelijkbaar zal zijn met een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de dienstverlener aan de ICT-sector Ordina kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,7 miljoen euro tegen 3,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Hierdoor realiseerde Ordina een EBITDA-marge van 3,2 procent, tegenover 4,2 procent een jaar eerder. Volgens CEO Jo Maes van Ordina leidde de vereenvoudiging van de aansturing in het bedrijf in de afgelopen maanden tot verbetering.

De Delftse producent van Delfts sieraardwerk en keukengerei Royal Delft Group zag in het afgelopen halfjaar de omzet op jaarbasis dalen van 11,7 miljoen naar 9,7 miljoen euro. Daarbij daalde het operationeel bedrijfsresultaat (EBITDA) van 0,7 miljoen naar 0,5 miljoen euro. Onder de streep restte een verlies van 111.000 euro tegenover een winst van 115.000 euro een jaar eerder. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,4 procent tot 2.444,04 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 21.812,09 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 6.278,41 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.