(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet, na een vlak koersverloop op Wall Street donderdagavond en overwegend licht hogere beurzen in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Dit jaar staat de hoofdgraadmeter van het Damrak op een winst van ruim negen procent, exclusief dividend. In 2015 steeg de index nog met vier procent.

Marktvolgers rekenen op een rustig einde van een voor velen lucratief beursjaar. De beurzen in Londen en Frankfurt sluiten vandaag al na een halve handelsdag. De beurzen van Euronext, waaronder die in Amsterdam, hanteren daarentegen de reguliere openingstijden, net als Wall Street.

De Amerikaanse aandelenmarkten bleven donderdag dicht bij huis. Sinds november zaten Amerikaanse aandelen en de dollar sterk in de lift, vanwege de hoop dat de nieuwe president Donald Trump meer gaat investeren, wat goed is voor het Amerikaanse bedrijfsleven en hun winstcijfers. Woensdag kwam aan de rally echter een voorlopig einde, waardoor de Dow Jones index de magische kaap van 20.000 punten niet wist te slechten.

“We zitten in de feestdagenperiode. De volumes zijn laag en we hebben een mooie beweging omhoog gezien”, aldus investeringsstrateeg Ernie Cecilia van Bryn Mawr Trust. Tom Manning van F.L. Putnam Investment Management is in een vooruitblik echter voorzichtig en voorziet meer volatiliteit wanneer de nieuwe Amerikaanse regering de verwachte investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, maar ook belastinghervormingen en andere beloofde beleidsmaatregelen niet doorzet. 

De hoofdgraadmeter van Wall Street S&P 500, waarin de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie zijn opgenomen, steeg dit jaar nipt meer dan 10 procent. De Russell 2000, een index van kleinere Amerikaanse ondernemingen met een gemiddelde beurswaarde van krap 1 miljard dollar, steeg dit jaar zelfs 20 procent. Beleggers voorzien dat deze vooral op de Amerikaanse markt gerichte ondernemingen het sterkst profiteren van aantrekkende overheidsuitgaven, terwijl zij in tegenstelling tot de grote multinationals weinig last hebben van de sterke dollar.

De euro/dollar steeg vanochtend juist naar 1,0539, ten opzichte van een stand van 1,0488 bij het sluiten van de markt in Amsterdam donderdag. Woensdag leek de Europese munt nog dichter richting pariteit te bewegen, met een koers van onder de 1,04 dollar. Eind 2015 sloot het muntpaar het jaar af op een stand 1,0864. Al met al een relatief lichte verzwakking van de euro op jaarbasis van circa 3 procent. In 2015 verloor de euro ten opzichte van de dollar evenwel al 10 procent.

De olieprijs daalde donderdag licht na een kleine, maar toch onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. De februari-future voor een vat West Texas Intermediate sloot 0,5 procent lager op 53,77 dollar. Eind 2015 noteerde de Amerikaanse olieprijs nog rond de 37 dollar.

In Azië bleven de hoofdbeurzen vanochtend dicht bij huis met uitslagen van enkele tienden van een procent. Uitzondering was de beurs in Hong Kong met een winst van meer dan een procent, met dank aan de licht verzwakkende Amerikaanse dollar, waaraan de Hong Kong dollar gekoppeld is. Door de kracht van de dollar behoorde de index sinds de overwinning van Donald Trump juist tot de minder presterende beurzen wereldwijd. Op jaarbasis kwam de Hang Seng index amper van zijn plaats, net als de Japanse Nikkei index, die de winst dit jaar beperkt zag tot een schamele 0,4 procent.

De beursagenda is vandaag karig gevuld met onder meer Spaanse inflatiecijfers en de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago.

Bedrijfsnieuws

Allianz Global Investors meldde een iets kleiner belang in TKH Group De Duitse verzekeraar en grote belegger heeft een kapitaalbelang van 4,98 procent met een dito stemrecht. Op 8 december dit jaar meldde Allianz nog een kapitaalbelang van 5,04 procent.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor donderdag 0,1 procent op 19.819,78 punten, terwijl de S&P 500 index vrijwel vlak sloot op 2.249,26 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 5.432,09 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.