(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond overtuigend hoger en de drie hoofdindices scherpten daarbij hun recordstanden aan.

Futures op de AEX index wezen maandag ruim een half uur voor de beursgong op een openingswinst van 0,6 procent. Op een slotstand van 548,67 punten op vrijdag, eindigde de AEX op weekbasis krap 0,3 procent hoger.

Het draaide de afgelopen week vooral om de rentebesluiten van de grote mondiale centrale banken. De Federal Reserve verhoogde conform de verwachting de rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. De Europese Centrale Bank en de Bank of England hadden bij vorige rentebesluiten al aankondigingen gedaan en hielden nu hun kruit droog. 

Deze week zullen de financiële markten zich in de laatste dagen van het jaar vooral richten op de ontwikkelingen rond de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. Eerder gingen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat al akkoord met afzonderlijke versies van de plannen, waarmee onder meer de vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Vrijdag schaarden de Republikeinen zich eensgezind achter de eindversie van het hervormingsplan, waardoor de wet nog voor de Kerstmis door het Congres kan worden geloodst. 

Wall Street sorteerde vrijdagavond alvast voor op een succesvolle implementatie van het belastingplan en de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500 index, koerste bijna een procent hoger en sloot sloot daarmee op de hoogste stand ooit. Dit jaar is de index reeds 19,5 procent gestegen.

Analist Corné van Zeijl van Actiam merkte op dat de S&P 500 voor de lopende maand nipt in de plus noteert. “Mocht de index deze maand in de plus eindigen, dan betekent dat dat voor het eerst alle 12 maanden [van het jaar] in het groen staan. En dat is uniek, want dat is nog nooit gebeurd”, aldus van Zeijl, die toevoegde “en dat onder Trump, terwijl iedereen het tegenovergestelde verwachtte, waaronder ikzelf ook”. De S&P 500 index werd voor het eerst gepubliceerd op 4 maart 1957. 

De januari-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,26 dollar, ofwel 0,5 procent, hoger op 57,30 dollar. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op1,1767, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand tijdens het sluiten van de Europese beurzen vrijdag.

In Azië was de Japanse beurs vanochtend afgetekend koploper met een winst van meer dan anderhalf procent. Vooral export gerelateerde aandelen zaten in de lift na cijfers die wezen op een stijging van de Japanse uitvoer in november op jaarbasis van 16,1 procent. De export naar China steeg zelfs met 25,1 procent. De import steeg in november met 17,2 procent.

De beursagenda is vandaag karig gevuld, met als voornaamste punt cijfers over het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers. Later deze week hebben beleggers, naast aandacht voor de Amerikaanse belastinghervormingen, vooral oog voor de Catalaanse verkiezingen, die voor donderdag staan geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Thales bracht zondag een bod uit op Gemalto. Thales is bereid om 51,00 euro per aandeel Gemalto neer te tellen in contanten. Het bod heeft de unanieme steun van de besturen van beide ondernemingen. Gemalto sloot vrijdag op 46,83 euro. Atos maakte in een reactie bekend af te zien van een overname van Gemalto en het eerder uitgebrachte bod van 46,00 euro per aandeel in te trekken.

Aegon rondde zijn aandeleninkoopprogramma af. In totaal werden er tussen 2 oktober en 15 december ruim 51,8 miljoen aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 5,09 euro per aandeel. 

Arcadis kreeg een opdracht om mee te werken aan de metro van Melbourne. Een woordvoerder zei tegen ABM Financial News dat het om een “substantieel” contract gaat van enkele tientallen miljoenen euro’s.

Lavide Holding gaf inzicht in de onregelmatigheden die hebben geleid tot het schorsen en het voorgenomen ontslag van twee directeuren van Gastvrij Nederland. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot vrijdag 0,9 procent hoger op 2.675,81 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent won op 24.651,74 punten. Technologiebeurs Nasdaq schreef zelfs 1,2 procent bij op 6.936,58 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.