(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakt zich op voor een volatiele start van de handelsweek na scherpe verliezen op Wall Street vrijdag en een negatief sentiment vanochtend op de Aziatische aandelenmarkten.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een openingsverlies van 1,5 procent. Vrijdag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak al 1,4 procent prijs na onder meer een valse start op Wall Street.

“Na 43 handelsdagen van uitslagen van minder dan één procent voor de S&P 500 lijkt de volatiliteit terug te keren”, aldus vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. De vermogensbeheerder waarschuwde voor de hoge leverage [beleggen met geleend geld] in de markt, die juist werd gestimuleerd door de lage volatiliteit in de afgelopen periode. De nervositeit wordt volgens Bender ingegeven door de rentevooruitzichten en de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen, “die nog geen gelopen race zijn”. 

Amerikaanse beleggers schrokken vrijdag met name van uitspraken van de voorzitter van de Federal Reserve van Boston, Eric Rosengren, die dit jaar stemrecht heeft in het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve. Volgens Rosengren zijn de economische omstandigheden passend voor een klimaat van geleidelijke renteverhogingen. Tot nu toe werd de centraal bankier juist beschouwd als een voorstander van een ruim monetair beleid. Rente-futures wijzen nu op een waarschijnlijkheid van 79 procent dat de rente later deze maand wordt verhoogd.

Bovenop de zorgen over het rentebeleid kwamen dit weekend ook nog eens de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voorgrond, na de openlijke gezondheidsproblemen bij presidentskandidate Hillary Clinton. Zij werd voor het oog van de camera’s onwel. Het campagneteam van Clinton maakte later bekend dat vrijdag een longontsteking bij haar werd vastgesteld en dat haar campagne activiteiten kortstondig zijn opgeschort. Over 2 weken volgen de eerste presidentiële debatten voor de verkiezingen die staan gepland op 8 november. 

Wall Street koerste vrijdag gedreven door renteangst flink lager en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot met een verlies van 2,5 procent op het laagste niveau van de handelsdag. 

Ondanks het commentaar van Rosengren bleven de winsten voor de dollar beperkt, terwijl de yield op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie opveerde. De dollar noteerde vanochtend op 1,1241 ten opzichte van de euro, een stijging van enkele tienden van een procent sinds vrijdagochtend. Het rendement op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie steeg 4,7 procent naar 1,67 procent. 

Amerikaanse olie-futures daalden vrijdag bijna vier procent. Op weekbasis resteerde evenwel een stijging van 3,2 procent. In de Aziatisch handel vanochtend gaven de Amerikaanse olie-futures nog eens 1,5 procent prijs.

Het negatieve Amerikaanse sentiment en de gezondheidsperikelen van Hillary Clinton hadden ook zijn weerslag op de Aziatische markten. De beurzen in Tokio en Hong Kong gaven respectievelijk 1,9 en 2,8 procent prijs. In Sydney verloor de All Ordinaries ruim twee procent, waarbij met name energiegerelateerde waarden van de hand werden gedaan. 

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg, terwijl het cijferseizoen achter de rug is. 

Later deze week kijken beleggers met name naar inflatiecijfers uit Europa en Amerika. “Het verloop van de inflatie blijft sterk in de belangstelling staan met het oog op het toekomstige beleid van centrale banken. Vooral in de Verenigde Staten en Europa zal daarom worden gekeken naar nieuwe gegevens over augustus over zowel consumptieprijzen als producentenprijzen”, aldus analisten van ABN AMRO.  Daarnaast komen donderdag zowel de Zwitserse als de Britse centrale bank met het rentebesluit.

Een bij-effect van het opkoopprogramma van de ECB zorgt er voor dat onder meer Zuid-Europese landen tegen historisch ongekend lage rentetarieven geld kunnen lenen, doordat de ECB op de achtergrond als opkoper fungeert van staatsschuld. Donderdag en vrijdag leek echter de geest uit de fles. Zo steeg het rendement op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar in twee dagen met 16 procent naar 1,25 procent. 

Bedrijfsnieuws

Altice herfinanciert een groot deel van zijn schulden met de plaatsing van 3,8 miljard dollar aan leningen tegen gunstiger voorwaarden. Het grootste deel van de plaatsing bestaat uit een achtjarige lening van 2,5 miljard dollar met een variabele rente, die op 300 basispunten boven de Libor-rente is gesteld. Die opslag is beduidend lager dan de 400 basispunten voor de vorige lening.  Het tweede deel van de herfinanciering bestaat uit een obligatie van 1,31 miljard dollar met een couponrente van 5,50 procent.

ING Direct wil het marktaandeel in Australië flink uitbreiden door de traditionele grote banken uit te dagen op het vlak van retailactiviteiten. Dit zei topman Uday Sareen van ING Direct dit weekend tegenover The Sydney Morning Herald.

Gemalto kreeg van betaaldienst Market Pay van de Franse warenhuisketen Carrefour een opdracht voor het leveren van een beveiligd bestaalsysteem voor zijn Pass bankkaarten in Spanje. Financiële details werden niet vrijgegeven.

IEX Group, uitbater van websites gericht op beleggers zoals Belegger.nl, DeBeurs.nl en IEX.nl, zei vrijdag over het eerste halfjaar een omzet geboekt te hebben die vlak bleef op 1,3 miljoen euro. Het verlies bedroeg 0,2 miljoen euro. Het nettoverlies vloeide voort uit investeringen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor vrijdag 2,1 procent op 18.085,45 punten. De breder samengestelde S&P500 en Nasdaq index deden het nog een beetje slechter met verliezen van 2,5 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.