De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Wall Street hield maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Independance Day, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend lager koersen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Maandag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak na vier positieve handelsdagen voor het eerst lager, met krap een procent.

“De voortslepende Italiaanse bankencrisis en in mindere mate de Britse leiderschapscrisis drukten het sentiment”, aldus sales trader Gert Berendse van ING. 

Italiaanse banken kelderden maandag en het aandeel Banca Monte dei Paschi di Siena, ’s werelds oudste bank opgericht in 1472, bereikte zelfs het laagste niveau ooit. De Italiaanse bankensector worstelt met slechte leningen op zijn boeken en de extreem lage rentetarieven. Overheidssteun kan echter op weerstand vanuit Brussel rekenen.

Berendse voorziet evenwel dat het met de Italiaanse banken “wel los zal lopen”, doordat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan een oplossing.

Het sentiment in Azië draaide vanochtend voor het eerst sinds vorige week maandag naar overwegend negatief door het lagere slot in Europa maandag en het ontbreken van impulsen uit de Verenigde Staten. 

De beurs in Australië stond onder druk in de nasleep van een verdeelde verkiezingsuitslag en het besluit van de Bank of Australia (BoA) om het belangrijkste rentetarief ongemoeid te laten op 1,75 procent. Onder druk van met name financiële waarden gaf de All Ordinaries in Sydney 1,1 procent prijs.

Beleggers krijgen dinsdag de mondiale inkoopmanagersindexen te verwerken, evenals de detailhandelsverkopen in de eurozone en de Amerikaanse fabrieksorders. 

Markit Economics en Nikkei registreerden een krimp van de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector. De inkoopmanagersindex daalde van 50,4 in mei naar 49,4 in juni. Daarnaast sterkte de yen licht aan en de Nikkei index koerste onder aanvoering van autofondsen 0,9 procent lager. China hield evenwel de voeten droog nadat de activiteit in de Chinese dienstensector volgens Markit Economics en Caixin juist aantrok. De inkoopmanagersindex steeg van 51,2 in mei naar 52,7 in juni. De Shanghai Composite won 0,4 procent.

De olieprijs stond in de Aziatische handel onder druk en een augustus-future voor een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent naar 48,18 dollar. De euro gaf 0,3 procent terrein prijs ten opzichte van de dollar naar 1,1129.

Afgelopen vrijdag nam Wall Street gas terug in aanloop naar een lang weekend maar sloot wel licht hoger, waarmee de opwaartse trend van de drie voorgaande handelsdagen werd voortgezet. Marktanalisten wezen op een mogelijke interventie door centrale banken in de nasleep van het Brexit-besluit als verklaring voor de positieve stemming onder beleggers.

Bedrijfsnieuws

ASML plaatste twee obligaties met een totale waarde van 1,5 miljard euro. De obligaties omvatten een lening met een coupon van 0,625 procent, een looptijd tot 2022 en een waarde van 500 miljoen euro en een lening met een coupon van 1,375 procent, een looptijd tot 2026 en een waarde van 1,0 miljard euro. 

ASR kondigde de overname van SuperGarant Verzekeringen en SuperGarant Zorg aan, zonder financiële details te vermelden. SuperGarant opereert met speciaal op het detailhandelsegment gerichte schade- en inkomensverzekeringen en aanverwante verzuim- en arbodienstverlening.

Heijmans sloot een contract met de Provincie Noord-Holland voor de verbetering van de weg N205 bij Hoofddorp. Met de opdracht is een bedrag van circa 3,5 miljoen euro gemoeid.

Slotstanden Wall Street

Maandag hielden de Amerikaanse aandelenmarkten de deuren gesloten in verband met de viering van Independence Day. Vrijdag sloot de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.102,95 punten. De Dow Jones index dikte 0,1 procent aan op 17.949,37 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 4.862,57 punten. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.