(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger openen. Wall Street sloot vrijdagavond juist nog licht lager.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. Afgelopen week koerste de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 op weekbasis al krap een procent hoger naar 567,03 punten, minder dan een procent onder het jaarrecord. Hiermee is de index volledig hersteld van de felle correctie in februari, toen intradag een bodem van 515,96 punten werd neergezet.

Het sentiment krijgt bij aanvang van de handelsweek een duwtje in de rug door een gezamenlijke verklaring dit weekend van de Verenigde Staten en China, waarin China beloofd meer Amerikaanse waren te importeren om het handelsoverschot terug te brengen. China committeerde zich evenwel niet aan een concreet getal.

Momenteel exporteert China 375 miljard dollar meer naar de VS dan het importeert. Wel zei China dat beide landen het eens zijn dat het niet tot een handelsoorlog moet komen en dat het elkaar opleggen van tarieven niet zinvol is.

Afgelopen week werd het gemoed van beleggers nog danig opgeschrikt door Italiaanse politieke ontwikkelingen, waardoor reuring ontstond op de obligatie- en valutamarkten. Beleggers verwerkten onder meer een uitgelekte ruwe versie van het regeerakkoord van de anti-establishment-partijen, Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging, die in Italië een coalitie vormden. Onder meer een ‘haircut’ van de Italiaanse staatsschuld werd daarin beschreven. Later werd vanuit Italië gemeld dat het om een verouderd document zou gaan.

“Hoewel we ons schrap moeten zetten voor veel herrie, waaronder botsingen russen Rome en Brussel, is van een echt ontwrichtende crisis in Italië voorlopig nog geen sprake”, zei marktanalist Holger Schmieding van Berenberg. “Echter, als Italië met hoge schulden de fiscale teugels laat vieren en een aantal recente hervormingen ongedaan maakt, zou het land kwetsbaar kunnen worden voor een schuldencrisis”, waarschuwde hij.

De rentevergoeding op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar liep afgelopen week op van 2,97 naar 3,07 procent. Nog steeds historisch zeer laag. Beleggers rekenen erop dat de Europese Centrale Bank onder leiding van Mario Draghi indien nodig de helpende hand zal bieden, in de vorm van het opkopen van Italiaans schuldpapier.

De euro verzwakte door alle ophef en daalde op weekbasis van 1,1950 naar 1,1749. Goed nieuws voor aan het Damrak genoteerde beursfondsen met een dollar blootstelling.

Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot vrijdag 0,3 procent, ofwel 0,21 dollar, lager op 71,28 dollar. Op weekbasis steeg de prijs voor een vat ruwe olie echter circa 0,8 procent.

Agenda

Het cijferseizoen is inmiddels wel achter de rug, een enkel bedrijf daargelaten. Menig bedrijf houdt nog een jaarvergadering en een flink aantal aandelen zal ex-dividend noteren en zo druk uitoefenen op de koersvorming.

Ook macro-economisch is het niet heel druk. Vandaag zijn de agenda’s leeg in verband met Pinksteren, hoewel de meeste aandelenmarkten geopend zijn. De Duitse beurs zal wel gesloten blijven.

Volgens ING zal later week het sentiment vooral bepaald worden door een groot aantal centraal bankiers van de Federal Reserve die spreken en de vrijgave van de notulen van de Europese Centrale Bank.

Bedrijfsnieuws

Galapagos presenteert de komende dagen studieresultaten voor zijn medicijn-in-ontwikkeling GLPG1690 op een conferentie in San Diego en in The Lancet Respiratory Medicine. Dat maakte het biotechbedrijf zondag bekend. De resultaten waren niet opgezet om statistische significantie aan te tonen, maar zijn “buitengewoon bemoedigend en rechtvaardigen verder onderzoek op grotere schaal”.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,3 procent tot 2.713,01 punten, de Dow Jones index noteerde vlak op 24.715,91 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 7.354,34 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.