(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht hoger openen. In Azië noteren de meest beurzen vanochtend flink in het groen. Wall Street hield maandag de deuren gesloten.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. 

Beursplein 5 kwam maandag bij de start van de nieuwe handelsweek niet van zijn plaats. De AEX sloot 0,01 procent in het rood op 561,06 punten, bij gebrek aan sturing doordat Wall Street de deuren gesloten hield in verband met de viering van Martin Luther King Day. Wall Street zette vrijdag nog de sterke opwaartse trend van de jaarstart voort en de Amerikaanse hoofdindices sloten de week overtuigend af op een all time high. 

In Azië waren beleggers vanochtend  goedgemutst nadat de daling van de dollar vanochtend, in ieder geval tijdelijk, tot stilstand kwam. De beurzen in Tokio en Hong Kong klommen ongeveer een procent. Sydney was een dissonant met een verlies van een half procent. 

De zwakke dollar ondermijnt de winstgevendheid van Aziatische- en Europese multinationals en de munt is daardoor een bron van zorg geworden voor beleggers. De euro/dollar handelde vanochtend op 1,2264, onveranderd ten opzichte van de stand tijdens het slot van de Europese beurzen maandag. Ruim een jaar geleden bodemde het muntpaar evenwel nog op een stand van 1,04 en het analistengilde sprak toen unaniem de verwachting uit van pariteit. Bij ING denken de analisten inmiddels dat de euro/dollar dit jaar kan doorstijgen naar de 1,30. Zo ver komt het volgens Rabobank niet. “Ik denk dat op 1,24 wel ongeveer de top zal liggen”, zo zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank maandag.

Vandaag is zowel de macro-economische- als de bedrijfsagenda erg karig gevuld. Vanochtend werd al wel bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in december minder hard zijn gestegen. De inflatie van 1,7 procent op jaarbasis was gelijk aan een voorlopig cijfer. In november steeg het consumentenprijspeil nog met 1,8 procent. 

Morgen komt het cijferseizoen op het Damrak voorzichtig op gang met de cijfers van ASML over het vierde kwartaal. Beter Bed geeft vrijdag een update. 

Op Wall Street ging het cijferseizoen vrijdag al van start met overwegend positief ontvangen cijfers van onder meer de financiële giganten BlackRock en JPMorgan Chase. Vandaag is het de beurt aan Citigroup en morgen staan opnieuw een aantal Amerikaanse banken, waaronder Goldman Sachs, op de rol. Donderdag volgen onder meer IBM en Morgan Stanley. Ook PPG Industries, de oude belager van AkzoNobel, en oliedienstverlener Schlumberger openen de boeken.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO waarschuwde voorbeurs voor enkele grote eenmalige posten, zowel positief als negatief, in de aankomende kwartaalcijfers. Per saldo zal het effect evenwel beperkt zijn. ABN AMRO komt op 7 februari met de cijfers over het vierde kwartaal. ABN AMRO start vandaag met Franx, een nieuw zelfstandig digitaal valutaplatform voor midden- en kleinbedrijven die over de grens zaken doen. Franx is het derde fintech-initiatief van ABN AMRO in de afgelopen zes maanden.

Beter Bed wil John Kruijssen tijdens de jaarvergadering van 26 april benoemen als CEO. Kruijssen is sinds 2015 CEO van Detailresult Groep.

Alychlo, het investeringsvehikel van de Belgische miljardair Marc Coucke, nam de optie van Value8 op aandelen SnowWorld over. Het betreft een optie van Value8 op 5 procent van het aantal uitstaande aandelen SnowWorld. Hoeveel er voor de optie van Value8 werd betaald, is niet bekend.

Kiadis Pharma zal op een volgende aandeelhoudersvergadering Subhanu Saxena voordragen als commissaris. Saxena is momenteel onder meer regional director bij The Bill & Melinda Gates Foundation en adviseur bij Bain Capital. Voorheen bekleedde Saxena de positie van CEO bij het Indiase farmabedrijf Cipla. 

Alle commissarissen van TIE Kinetix zijn maandagavond opgestapt. Zij waren het oneens met  een aantal grootaandeelhouder die de autonome groeistrategie willen doorzetten. De commissarissen wilden juist sneller groeien.

Kardan raakt een tweetal bestuurders kwijt. Een is al per 1 januari vertrokken en de ander volgt op 1 februari. Al geruime tijd rommelt het bij Kardan. Spoedig moet de investeerder obligatiehouders terugbetalen. Dit wil het doen met de opbrengsten van de verkoop van het belang in dochtermaatschappij Tahal Group. De verkoop wil evenwel niet vlotten, zo maakte Kardan recent bekend. Vermoedelijk moet het de obligatiehouders vragen meer geduld te hebben. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won vrijdag nog 0,7 procent op 2.786,24 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent tot 25.803,19 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot 0,7 procent in het groen op 7.261,06 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.