(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street gaf donderdagavond nog licht terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend fors lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. De AEX index sloot donderdag nog vlak op 528,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,2 procent liet optekenen. In heel Europa deden de aandelenmarkten het rustig aan, na de opluchtingsrally volgend op de uitslag van de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen en in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit.

Conform de verwachting handhaafde het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank donderdagavond zijn belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, op 2,00 tot 2,25 procent. Ook het discontotarief werd gehandhaafd op 2,75 procent. Het besluit was unaniem.

In de begeleidende verklaring zei het FOMC te constateren dat sinds de laatste beleidsvergadering in september de arbeidsmarkt is blijven groeien en dat de economische activiteit sterk is gestegen.

“De stijging van het het aantal banen is de afgelopen maanden gemiddeld hoog en het werkloosheidspercentage is gedaald. De bestedingen van huishoudens zijn sterk blijven groeien, terwijl de groei in bedrijfsinvesteringen licht is vertraagd ten opzichte van de sterke groei eerder dit jaar”, aldus het beleidscomité.

“Op jaarbasis blijven zowel de totale inflatie als de inflatie voor andere items dan voedsel en energie in de buurt van 2 procent. De indicatoren voor de langetermijninflatieverwachting zijn per saldo weinig veranderd”, voegde het FOMC toe.

Het comité zei te verwachten dat een verdere geleidelijke verhoging van de federal funds rate consistent zal zijn met een aanhoudende groei van de economische activiteit, sterke arbeidsmarktomstandigheden en inflatie in de buurt van de doelstelling van 2 procent op de middellange termijn. “Risico’s voor de economische vooruitzichten lijken ongeveer in evenwicht te zijn”, concludeerde het comité.

Vooruitblikkend, schatten marktvolgers de kans op een renteverhoging in december in op 80 procent.

“De uitkomst van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen heeft waarschijnlijk de vooruitzichten van de Fed niet veranderd, noch onze Fed-visie gewijzigd”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in een reactie. “Ons basisscenario is een verhoging van de federal funds rate in december, een nieuwe stijging in maart 2019, gevolg door een omkering van de curve in het tweede kwartaal. Dit laatste zou leiden tot een pauze in de Fed’s [rente] verhogingscyclus”, voegde hij toe.

De dollar won na het rentebesluit duidelijk terrein ten opzichte van de euro. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1346. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1439.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 1,6 procent, ofwel 1,00 dollar, lager op 60,67 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Zorgen over de stijgende Amerikaanse voorraden en het mondiale overaanbod bedrukte het sentiment.

In Azië noteerden de hoofdindices vanochtend eensgezind lager. De negatieve uitschieter was de beurs in Hong Kong met een verlies van 2,5 procent.

Beleggers hebben vandaag voor onder meer het Amerikaanse consumentenvertrouwen, en de Britse en Franse industriële productie. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industrie in september meer heeft geproduceerd, hoewel de stijging kleiner was dan een maand eerder. In september steeg de productie met 2,9 procent op jaarbasis. In augustus ging het nog om een toename van 3,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Boskalis heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst behaald en herhaalde de outlook voor heel 2018. Het marktbeeld is volgens de maritieme dienstverlener dan ook ongewijzigd.

Eurocommercial Properties heeft in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar het direct resultaat fractioneel zien dalen, maar de huurinkomsten zien stijgen. Op basis van de huidige verwachtingen, voorziet het vastgoedfonds dat het dividend voor 2019 zal blijven groeien, zoals dit in het verleden ook het geval was.

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,6 miljoen passagiers, een stijging van 1,9 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 3,8 procent. De ingezette capaciteit nam daarbij met 3,2 procent toe, en de bezettingsgraad steeg met 0,5 procentpunt naar 87,0 procent.

Unilever, Church & Dwight en Colgate-Palmolive zouden volgens bronnen geïnteresseerd zijn in de Chinese fabrikant van consumentenproducten Weimeizi. Dit schreef de South China Morning Post vrijdag. De krant noemde een bedrag van 1 miljard dollar als koopprijs en gaf aan dat Citigroup de verkoop begeleidt.

Esperite verwacht het jaarverslag over 2017 vóór 17 november aanstaande te publiceren.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,3 procent tot 2.806,84 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 26.191,42 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 7.530,88 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.