(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street kwam vrijdagavond nauwelijks van zijn plaats.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Vrijdag koerste de index nog 0,4 procent hoger naar 572,20 punten, waarbij intradag zelfs nipt het jaarrecord werd aangescherpt. Op weekbasis werd dankzij met name positief ontvangen cijfers van ASML en Unilever een winst van 2,2 procent gerealiseerd, waarmee de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 in Europa een uitschieter was.

“De stemming op het Damrak is positief. Op een paar bedrijven na zijn de cijfers beter dan verwacht”, concludeerde handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO dan ook afgelopen vrijdag.

Deze week rapporteren onder meer de AEX-fondsen Philips, Randstad, KPN, Aalberts, Relx, Royal Dutch Shell en Signify. Daarnaast openen onder andere BinckBank, Arcadis, ASM International, BE Semiconductor Industries, Flow Traders, Pharming en Beter Bed de boeken.

Qua buitenlandse fondsen is er aandacht voor onder meer AB InBev, McDonald’s, Alphabet, Deutsche Bank, Coca-Cola, Boeing, Facebook, General Motors, Amazon.com, Intel, Nestlé, Chevron en Exxon Mobil. Veel aandacht zal deze week ook uitgaan naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

Beleggers zullen daarnaast op hun hoede zijn voor nieuws over het mondiale handelsconflict. Vrijdag gooide de Amerikaanse president Donald Trump nog roet in het eten door tegen zakenzender CNBC te verklaren dat hij “klaar” is om tarieven te implementeren op alle Chinese goederen die in de Verenigde Staten worden geïmporteerd, hetgeen neerkomt op meer dan 500 miljard dollar aan goederen.

De aankondiging was de laatste van een reeks dreigementen, die wijzen op een aanhoudende verslechtering van de handelsbetrekkingen. Donderdag dreigde Trump met “enorme vergelding” tegen de Europese Unie middels een belofte om tarieven te heffen op de invoer van Europese auto’s.

Zondagmiddag meldde de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter daarnaast dat hij een geweldige ontmoeting met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin achter de rug heeft. En dat terwijl de media volgens Trump juist het tegenovergestelde beweren. “Fake news […] en zo slecht voor ons land”, aldus een boze president.

De olieprijs bewoog vrijdag volatiel op de laatste handelsdag van de augustusfuture. Die sloot uiteindelijk op een settlement van 70,46 dollar in New York, een stijging van 1,4 procent ten opzichte van donderdag. Op weekbasis was evenwel sprake van een daling van 0,8 procent.

De dollar kwam onder druk te staan door de kritiek die Trump leverde op de Federal Reserve. In het interview met CNBC zei de Amerikaanse president dat hij niet blij is met de renteverhogingen van de centrale bank en de verwachting dat de rente dit jaar nog twee keer omhoog gaat.

De opmerkingen van Trump benadrukken zijn wispelturige karakter, volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. Dat de dollar daardoor onder druk staat, is begrijpelijk, aldus de marktkenner. De euro werd vrijdag 0,7 procent duurder op 1,1730 dollar. Fed-bestuurslid James Bullard benadrukte dat de opmerkingen van Trump niks zullen veranderen aan de koers van de centrale bank.

Bedrijfsnieuws

Philips boekte in het tweede kwartaal van 2018 een bedrijfsresultaat (EBIT) van 298 miljoen euro ten opzichte van 252 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het concern had last van wisselkoerseffecten en voerde daarnaast desinvesteringen door. Hiervoor gecorrigeerd realiseerde het bedrijf een omzetgroei van vier procent.

Het aantal transacties van BinckBank in het tweede kwartaal bedroeg 2,31 miljoen, wat 14 procent lager was dan de 2,68 miljoen transacties van het sterke eerste kwartaal, toen er veel gehandeld werd op de teruggekeerde volatiliteit. De omzet was met 36,3 miljoen euro hoger dan de 35,4 miljoen euro een jaar eerder en ook hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 35,6 miljoen euro.

CEO Thierry Vanlancker van AkzoNobel verwierf 3.250 stukken AkzoNobel tegen 77,02 euro per stuk. Daardoor steeg het belang van de topman naar 10.982 aandelen.

MDxHealth kreeg in de VS een positief advies voor uitbreiding van de Medicare-dekking voor de ConfirmMDx prostaatkankertest.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor vrijdag fractioneel op een slot van 25.058,12 punten, de S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2.801,83 punten en de Nasdaq eindigde eveneens 0,1 procent lager op een stand van 7.820,20 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.