(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot woensdagavond nog hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend dichtbij huis bleven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Woensdag steeg de index nog met 0,3 procent naar 499,87 punten. Beleggers negeerden daarmee de nederlaag die de Britse premier Theresa May dinsdagavond leed in het Lagerhuis. Haar Brexit-akkoord werd massaal weggestemd.

Woensdag overleefde premier Theresa May een motie van wantrouwen, ingediend door oppositieleider Jeremy Corbyn, in het Britse Lagerhuis

De reden dat de aandelenmarkten niet reageerden op de stemming in het VK, komt volgens sales trader Gert Berendse van ING doordat beleggers na de stemming de kans op een harde Brexit lager inschatten. Brussel zal volgens Berendse het liefst zien dat de Britten binnen boord blijven en vermoedelijk zal in het VK nu meer animo komen voor een zachtere Brexit.

Zolang deze onzekerheid in de markt zit, zullen de Britse en Europese Centrale Bank vermoedelijk de rente niet verhogen. En ook de Federal Reserve lijkt het rustig aan te gaan doen, aldus de marktvorser.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag hoger, na juichend ontvangen resultaten van de financiële instellingen Bank of America en Goldman Sachs. Bank of America liet zien dat bedrijven nog veel vraag hadden naar leningen, ondanks de stijgende rente, terwijl Goldman Sachs profiteerde van een gezond klimaat voor fusie en overnames. De koers van de zakenbank steeg maar liefst 9,5 procent, de grootste stijging in circa 10 jaar tijd op een dag. Bank of America won ruim zeven procent.

Vandaag rapporteren onder meer Morgan Stanley, American Express en Netflix.

Topman Larry Fink van vermogensbeheerder BlackRock zei woensdag voor televisiezender CNBC dat de aandelenmarkt waarschijnlijk een bodem heeft neergezet. Een handelsdeal tussen Amerika en China is volgens hem echter nodig om het sentiment weer positief te laten worden.

Handelaren vonden geruststelling in de ingreep van de Chinese centrale bank, die woensdag een recordbedrag van 83 miljard dollar in het financiële systeem van China injecteerde. China probeert zo de economische vertraging van het land, die ook de Europese en Amerikaanse economie bedreigt, af te remmen.

Verder peinsden beleggers over de gevolgen van een langdurige ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid. De impasse tussen president en Congres, waardoor een deel van het ambtenarenapparaat werkloos thuis zit omdat er geen goedgekeurde begroting is, duurt nu al 26 dagen. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Economen in de regering-Trump hebben uitgerekend dat elke week 0,1 procentpunt economische groei zal kosten.

De olieprijs steeg woensdag in New York, na publicatie van nieuwe Amerikaanse voorraadcijfers. Die lieten zien dat de voorraad ruwe olie iets daalde, terwijl de benzinevoorraad fors steeg. Een februari-future West Texas Intermediate sloot 0,4 procent hoger op 52,31 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,1 procent duurder werd. Vanochtend in de Aziatische handel daalden de futures met ruim een half procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1387.

De Aziatische beurzen gingen vannacht voortvarend van start, na de vrijgave van sterke bedrijfscijfers op Wall Street en het overleven van premier May van de motie van wantrouwen in het Britse parlement. In de loop van de handelsdag staken zorgen over de staat van de Chinese economie echter toch weer de kop op, en de hoofdindices noteerden vanochtend binnen een smalle bandbreedte van 0,2 procent ten opzichte van het slot van donderdag.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de definitieve inflatie in de eurozone in december.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in december licht is gestegen. In de laatste maand van 2018 was er een werkloosheid van 3,6 procent, ofwel 329.000 werklozen. In november was dit nog 3,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verhoogde het koersdoel voor PostNL van 4,00 naar 4,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist David Kerstens blijft vertrouwen houden in de toekomst van het postbedrijf en hij sprak de verwachting uit van een dubbelcijferige groei, van zowel de volumes als de EBIT bij de pakketdivisie, gedreven door ecommerce.

Het Europese Hof van Justitie vernietigde het besluit van de Europese Commissie in 2013 om de overname van het Nederlandse TNT Express door het Amerikaanse UPS tegen te houden. UPS was bereid 5,2 miljard euro neer te tellen voor TNT. Uiteindelijk deed FedEx in 2015 een bod van 4,4 miljard euro en nam het TNT in 2016 over. Met de uitspraken van het Europese Hof kan UPS nu schadevergoeding eisen.

GE Renewable Energy en Future Wind, een joint venture tussen Pondera Development en Sif Holding Nederland, hebben een overeenkomst getekend voor het installeren van het eerste prototype van de Haliade- X 12 MW windturbine op de Maasvlakte-Rotterdam in de zomer van 2019.

Veon wees Evgeniy Nastradin per 1 februari aan als nieuwe baas van dochter Beeline Kazakhstan.

Verschillende aandelen kunnen volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten vandaag in beweging komen door een analistenrapport. Hij wees op een nieuw Underperform advies voor KPN van MainFirst, een koersdoelverhoging van Takeaway.com door RBC van 50,00 naar 70,00 euro met een koopaanbeveling en op een adviesverlaging van ING voor Sif. Dit aandeel stond op de kooplijst. Verder is Morgan Stanley weer begonnen met het volgen van Aperam met een Gelijkgewogen advies.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wees nog op een verkoopadvies van Citi voor Aegon.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 2.619,10 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent tot 24.207,16 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 6.682,00 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.